Telegram

Nyt borgerinitiativ skal ændre københavnernes pantkultur

Nye pantkasser skal gøre det værdigt for flaskesamlere at udføre deres arbejde, siger iværksætter.
Telegram
14. juli 2014 kl. 12:25

Det skal være slut med at smide tomme øldåser i naturen, når man hygger sig på en varm sommerdag med en picnic i det fri.

Derfor har folkene bag Pantbørsen og Illegal Magasin slået sig sammen for at ændre københavnernes pantvaner ved at sætte pantkasser op i hovedstaden.

På den måde kan københavnerne smide panten væk med god samvittighed, og pantsamlerne kan udføre deres arbejde med værdighed.

- Det er utroligt ulækkert og uværdigt at rode i affald for at lede efter de pantflasker, som vi andre smider ud. Det kan løses rimelig enkelt, og samtidig gøres det lettere for københavnerne at genbruge, forklarer redaktør på Illegal Magasin og social iværksætter, Michael Lodberg Olsen, og fortsætter:

- Så når man sidder ude i det dejlige sommervejr, så er det utroligt let for folk at lægge flaskerne ned i kasserne i stedet for at smide dem ud. Så man genbruger samtidig med, at man hjælper nogle andre.

De nye pantkasser er bygget af firmaet WoodCouture, som har fået genbrugstræ leveret af trælasthandlen C.F. Møller.

Kasserne vil blive lavet i en række forskellige størrelser, som er tilpasset forskellige områders behov.

Men holdet bag de nye pantkasser håber, at man inde længe vil kunne finde det nye pantinitiativ rundt i hele landet. Og det skal danskerne være med til at sørge for.

- Der forsvinder omkring 143 millioner kroner pant om året, og meget af det ender i skraldespanden.

- Derfor vil vi lave flere kasser, men vi opfordrer også danskerne til at lave nogle selv. De skal gå ned i deres skraldekælder og lede efter resttræ, banke det sammen og skrive pant på den. Så kan de stille den op i deres lokalområde, forklarer Michael Lodberg.

Den første pantkasse bliver sat op mandag på Sønder Boulevard på Vesterbro i København.

/ritzau/

Jacob Mathiasen

Man burde også prøve at få butikkerne til at tage imod alle flaskerne. Jeg har efterhånden 20 flasker, som jeg ikke aner, hvor jeg skal aflevere - og jeg gider ikke drøner rundt til alle de butikker jeg har været i - skubbe flasken ind - ikke få pant, og skulle bede dem om at finde flasken og udlevere det for at gå videre til næste butik.

Her sidste gang jeg prøvede at aflevere flasker var der 10 glas ølflasker, som min kone har købt for lang tid siden og hun kan ikke huske, hvor hun købte dem. Maskinen åd dem bare uden at give pant - og uden at skrive at den havde modtaget flasker, som den ikke gav pant for.

Pant systemet er blevet ødelagt af butikkernes manglende lyst til at hjælpe miljø og skabe et fungerende flaskepantsystem.

Jeg synes man enten skulle overveje at pålægge butikkerne at tage imod alle pantflasker ved lov - eller give butikkerne et økonomisk incitament til at tage imod alle flasker.

Ole Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Rasmus Kongshøj og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Her kunne en EUs-standard måske være på sin plads. Altså kun én slags pant på flasker og dåser, som til gengæld passer i alle automater og slut med fx Coops sodavandsflasker som bliver afvist i Netto, osv. som beskrevet ovenfor.

Bjarne Bisgaard Jensen, Rasmus Kongshøj, Karsten Aaen og Dan Johannesson anbefalede denne kommentar
Steffen Nielsen

Fint initiativ, så må man håbe Københavnere er klogere end folk her i Aalborg der smider forkert affald i de containere beregnet til. Forstår ikke folk er så ligeglade og ikke gider bruge de 2 sekunder ekstra på at sortere deres affald.

Har længe prøvet at overbevise mine forældre om de ikke skal smide metaldåser sammen med alt det andet affald. Resultatet er at de nu sorterer hvis jeg er der og så snart jeg er væk sniger de dåserne ned i affaldsposen med det andet affald.

Niels Engelsted

Sådanne pantkasser vil formentlig hurtigt føre til 'ordnede' forhold på pantsamlermarkedet, således at organiserede pantsamlere sætter sig på 'territoriet', men måske lader pantsamlere lavere nede i fødekæden samle flaskerne for sig mod et lille vederlag.

Ole Hansen, Michael Madsen og Jens Harder Vingaard Larsen anbefalede denne kommentar
Britta Hansen

Trist fortælling, Steffen. Da jeg er så ked af folks adfærd omkring affald og miljø kunne jeg godt tænke mig at høre, hvad de siger til deres 'forsvar' eller hvilken begrundelse de anfører.

Jens Harder Vingaard Larsen

Undskyld min negative holdning men jer tror at Niels Engelsted har ret: Der vil nok i starten vaere en del slagsmaal omkring kasserne og saa vil et hieraki indfinde sig og de staerkeste vil stimle om kasserne og gribe daaserne i luften. Det vil saa skabe utryghed i den almindelige befolkning ("jeg vil ikke saa taet paa en uhumsk flaskesamler") og den vil derfor ikke bruge kasserne. Vist ikke helt gennemtaenkt. Men maaske jeg tager fejl, det haender :=)

Et maaske lignende eksempel her fra de varme stroeg (Nicaragua): I hovedstaden har vi nogle steder hvor folk kan koere hen med deres storskrald. Disse samlesteder er taet befolket af klunsere som bogstaveligt talt flaar dit storskrald af ladet/traileren inden du holder stille. Den eneste gang jeg proevede det endte det med at to af klunserne kom i slagsmaal oppe paa ladet af min Pick Up!

Rasmus Kongshøj

Hvad med om vi i stedet indrettede os, så der kunne blive rigtigt fast arbejde til flaskesamlerne? - Nå nej, det ville jo kræve at frimurerlogen på Christiansborg skulle begynde at gøre noget for folk med en årsindtægt under 500.000, noget der oven i købet ville komme til at ramme dem, der har mere end en halv million årligt, og det kommer aldrig til at ske.

Så er det da fint vi har hattedamer og sociale iværksættere, der kan stille en pantkasse eller et suppekøkken op hist og her, og lappe lidt på konsekvenserne af det danske klassesamfund.

Lars Bo Jensen

Drop Netto og alle andre af Dansk Supermarkeds butikker, i min lokale Superbrugsen har jeg aldrig oplevet at de ikke har taget imod en flaske eller dåse med pant på.

Vibeke Rasmussen

"Så når man sidder ude i det dejlige sommervejr, så er det utroligt let for folk at lægge flaskerne ned i kasserne i stedet for at smide dem ud. Så man genbruger samtidig med, at man hjælper nogle andre."

Ja, for 'folk' er jo i det hele taget så flinke til at smide deres affald i dertil indrettede containere. Eller er de? Beklager, at jeg også hører til de skeptiske.

Hvad med også affaldscontainere til engangsgrill, pizzabakker, paptallerkener, cigaretskod, kapsler, plastikkrus, plastikbestik, plastikposer, plastikbakker … og hvad naturen ellers flyder over med i by, strand, skov og land 'i det dejlige sommervejr'? Er det mon ikke snarere en holdningsændring, der skal til?

I øvrigt er det aldrig faldet mig ind, at se ned på flaskesamlere.

Bjarne Bisgaard Jensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Børge Olsen

@Vibeke
Jeg er rigtigt meget (15+ timer hver uge) ude og vandre (med min hund) ved skov og strand ved Øresundskysen, og jeg ser faktisk ikke ret meget affald - er det virkeligt så slemt i al almindelighed ?? Min fornemmelse er, at danskerne faktisk er nogle af de allerbedste til at bruge skraldespandene sådan generelt set.

Sebastian Berg

@Børge

Jeg tror at den enkelte borger i almindelighed er bevidst om at skaffe sig af med sit affald på en ordentlig måde. Så snart folk samler sig i større grupper i sommervejret opstår problemet. Jeg ser det i særdeleshed i Nørrebroparken, som ligner afslutningen på Roskilde Festival morgenen efter en varm aften. Det forekommer, at jo større forsamlingen desto mindre er tilbøjeligheden til at rydde op efter sig, til trods for at der opstilles containere. Det er selvfølgelig især madaffald, service etc. der efterlades, men også pavilloner, madrasser, sofaer etc.

Måske er det for usexet at afslutte en god fest med at fjerne sit affald, desværre, det virker af og til decideret skamløst hvad folk kan efterlade.

Britta Hansen

Børge, det kommer nok an på, hvor det er, man går ture.

På en 15-minutters tur forleden oppe ved Gilleleje/Smidstrup (stranden ganske godt ud - overfladisk betragtet), samlede jeg og en veninde næsten en hel indkøbspose fuld med skrald (alt fra - naturligvis - masser af smøger, som der talmæssigt altid er flest af, til plastikdimser, plastikposer, sugerør, dåser, reb....you name it).

Meget af det kommer sikkert også med havets bølger, men tingene blev altså smidt ud på et eller andet tidspunkt. Og nok ikke i en skraldespand.

For interesserede kan jeg anbefale https://www.holddanmarkrent.dk hvor man bl.a. kan bestille lommeaskebægre og andet godt for selv at være med at holde by og land rene.

Vibeke Rasmussen

Men Børge, når der er så rent, tror du så ikke at det for en stor del skyldes, at der er andre, der rydder op efter skov-, strand- og bysvinene? Der er jo året og landet rundt rigtig mange initiativer til fælles oprydning og opsamling af skrald. Og det er beskæmmende hvor store mængder, der på de tidspunkter bliver samlet.

Hvordan man får mennesker til selv at tage deres eget skrald med sig, som en helt naturlig ting, véd jeg ikke, men det er dér jeg mener, der er brug for en holdningsændring.

Hvad får eksempelvis rygende bilister til at tømme bilens askebæger ud i rendestenen? Sådan en adfærd – og lignende – må jeg indrømme, at jeg står fuldstændig uforstående overfor.

I USA risikerer man i dag mange steder store bøder for at smide affald på gaden … eller ud af bilvinduet. Mht til det sidste har 'Lady Bird' Johnson, Præsident Johnsons kone, fx haft stor og vedvarende indflydelse: Hun fik i 1965 via sin mand gennemført 'The Highway Beautification Act'. En lov som samtidig også flyttede befolkningens opfattelse af det uhensigtmæssige i bare at smide sit affald hvorsomhelst.

http://edition.cnn.com/2013/12/01/opinion/greene-lady-bird-and-litter/

Måske en dansk politiker kunne føle sig inspireret til at gakke ud og gøre ligeså? Deres ægtefæller skal vi dog nok ikke regne med. ;)

Vibeke Rasmussen

Så er der jo også de 'ordentlige' mennesker, der åbenbart tror, at andres cykelkurve er skraldespande. :-/