Svensk domstol skal afgøre WikiLeaks-stifters skæbne

Julian Assange er eftersøgt for voldtægt af to kvinder i Sverige, men onsdag bliver sagen genovervejet.
16. juli 2014 kl. 07:00

Byretten i Stockholm tager onsdag stilling til, om der fortsat skal være en arrestordre på WikiLeaks-stifteren Julian Assange.

Hvis retten beslutter sig for at droppe anholdelsen, kan 43-årige Assange snart være en fri mand. Han har siden 2010 været eftersøgt i Sverige for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder. Assange nægter sig skyldig.

I de seneste to år har WikiLeaks-stifteren opholdt sig på Ecuadors ambassade i London for at undgå at blive udleveret til Sverige.

Retsmødet begynder klokken 13 i Stockholm. Hvis retten beslutter at ophæve arrestordren, så ophører også Interpols efterlysning af Assange, og han vil dermed kunne forlade Ecuadors ambassade uden risiko for, at britisk politi venter på ham.

Den højeste domstol i Storbritannien afgjorde i maj 2012, at Assange skulle udleveres til Sverige, hvorefter han søgte politisk asyl på Ecuadors ambassade.

Indtil videre har de britiske myndigheder brugt 56 millioner kroner på at holde WikiLeaks-stifteren under 24 timers overvågning på ambassaden i London.

Julian Assange, som står bag læk af bunkevis af hemmeligstemplede amerikanske dokumenter fra krigene i Irak og Afghanistan, søgte asyl, da han frygter, at en udlevering til Sverige kan være første skridt på vej mod noget meget værre.

Australierens reelle frygt er en udlevering til USA trods amerikanske regeringskilders udmeldinger i avisen Washington Post om, at han ikke vil blive retsforfulgt for offentliggørelsen af fortrolige amerikanske dokumenter.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Egholk

De svenske myndigheder som vel må betragtes som fornuftige og grundige, håber jeg vil lade al mulig tvivl komme Assange til gavn. En dobbelt voldtægtsanklage lyder i mine øre som en ret belejlig anklage fra nogen som måske kan se en god økonomisk gevinst i sagen(?) Hvorfor skulle en så rimelig kendt person som Assange dog voldtage ikke en, men 2 kvinder. Kender ham ikke, men det lyder helt skævt for mig.

Allan Hansen, Alex Pedersen og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Alex Pedersen

Kvinder har et meget stærkt våben med anklage om voldtægt. Derfor bør det også være forbundet med en meget streng straf at afgive falsk anklage, ligesom en voldtægt også skal føre til en hård straf. Mærkeligt nok så blev straffen for voldtægt skærpet for et par år siden, men ikke straffen for falsk anklage.

Allan Hansen

Der er fremlagt nogle ganske klare beviser på at Assange er uskyldig. Jeg så en doc om baggrunden for Assange ophold på Ecuadors ambassade, beskyldningerne imod ham og endelig de juridiske nøglesager. I denne doc - som jeg desværre ikke husker navnet på - hører man det ene "offer" indrømme, at anklagerne imod Assange er uden indhold. De (kvinden og Assange) var småfulde efter en middag og havde begge lyst til hinanden - på intet tidspunkt havde hun følt sig utilpas eller andet ved Assange selskab.... Det er bare spin det hele.
Heldigvis har Assange nogle yderst kompetente advokater på sin side... spørgsmålet er så om det er nok for en ting er hvad amerikanerne og deres britiske marionetdukker siger i medierne, noget andet er hvad der sker bag lukkede døre i Det Hvide Hus og i Number 10... Krydser fingre for Assange og retfærdigheden.