Telegram

Dødstal efter kampe i Gaza runder 2000

Flere palæstinensere er døde af deres sår og kvæstelser efter krigshandlingerne i Gaza
Telegram
18. august 2014 kl. 10:45

Antallet af døde i Gaza efter krigshandlinger mellem israelere og palæstinensere den seneste måned er steget til over 2000, meddeler det palæstinensiske sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet AFP.

Mandag er der roligt i Gaza, hvor en våbenhvile fortsat løber.

Det officielle dødstal er nu 2016 personer, efter at flere palæstinensere er døde af sår og kvæstelser.

10.196 personer er såret ifølge ministeriets nye tal, deriblandt 541 børn, 250 kvinder og 95 ældre.

Kampene mellem Israel og den islamistiske gruppe Hamas brød for alvor ud i løbet af juli.

Israels militær har mandag meddelt, at man har nedrevet boliger tilhørende to palæstinensere, som mistænkes for at stå bag bortførelsen af tre israelske teenagere på Vestbredden i juni.

En tredje mistænkts hus er blevet afspærret, oplyser det israelske militær.

De tre drab udløste en bølge af anholdelser af palæstinensere, og spændingerne eskalerede siden mellem israelere og palæstinensere og blev til egentlige krigshandlinger i Gaza i løbet af juli.

Israels militære mission har været at bombe og udrydde de palæstinensiske tunneler, der forbinder Gazastriben og Israel, og som Hamas bruger til angreb mod Israel.

En foreløbig våbenhvile udløber mandag.

/ritzau/AFP

Opdateret 18. august 2014 kl. 10:53

Martin Madsen

Israel er en 'Failed state'

Eva eldrup, Søren Blaabjerg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvornår bliver de unge israelskes familiers huse , som brændte den unge palæstier. , så nedrevet?

Eva eldrup, Anne Eriksen, Espen Bøgh, Søren Blaabjerg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

@ Dorte Sørensen,
det gør de aldrig - hvorfor skulle man overhovedet gøre det?

Dorte Sørensen

Peter Nielsen
det ved jeg godt - det var også mere for at udstille Israels dobbeltmoral.

Anne Eriksen, Søren Blaabjerg og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Lars-Bo Abdullah Jensen

Peter Nielsen:
Det skal man heller ikke, af samme grund som man heller ikke skulle nedrive de palæstinensiske familiers huse.

Bare hvis et parti i folketinget ville fremføre dette som et forslag, lad os måle hvad vores politikere mener om det demokrati som de roser så meget i mellemøsten. Søren Espersen må jo være en klar støtte til et sådan forslag.

Peter Nielsen

Er enig i at nedrivning er dumt og tankeløst. Vi ved dok kun at bygningerne er revet ned - den eksakte årsag er ikke oplyst.
Hvis nedrivningen er sket fordi der har boet folk der man ikke kan lide, så er det hjernedødt. Hvis bygningerne derimod har tjent helt andre formål: indgange til hemmelige tuneler, lagre for våben eller andet, så giver det nedrivningen en anden legitimitet.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Peter Nielsen:
Nu er det en kendt metode som Israel har brugt i årevis, at nedrive formodede terroristers families huse, under påstanden om at det skulle få familie medlemmer mere tilbøjelige til at tale en evt. terorrist fra sine aktiviteter.

Dorte Sørensen

Mon ikke nedrivningerne skulle tjene til at indgyde frygt og afstraffelse for hele familien.
I Orientering på P1 er det flere gange fortalt, hvordan Israel har afskåret landmænd i at dyrke deres marker og når de har stået udrørte i et par år, så må Isral frit overtage jorden og bosættere kan frit overtage den.

Søren Blaabjerg

Kollektiv afstraffelse i form af de omtalte nedrivninger, til med uden lov og dom af nogen art er helt klart en forbrydelse og et blandt talrige klokkeklare eksempel på statsterrorisme fra Israels side.

Peter Nielsen

Den ene part vil nok endda hævde at husene var interimistiske hospitaler og den anden part at de var terroreder med alskens våben osv.
Indtil videre ved vi at de er revet ned men ikke hvorfor. Jeg synes ikke man skal drage en forhastet konklusion indtil man ved mere. konstateringen er blot at husene er revet ned.
statsterrorisme er nu nok så meget sagt ifm. nedrivning af 2 snart sikkert 3 huse.

Peter Nielsen

Abdullah Jensen,
har du den information fra Israel eller fra Gaza/ Vestbredden? Det er jo heller ikke uvæsentligt hvorfra den information kommer. Er det en uafhængig kilde der oplyser dette?

Peter Nielsen

for at præcisere - så er det efter min mening ikke med den indvendige side af hovedet Israel river huse ned, hvis ikke er en legitim grund.

Det er vel rettelig FN, og de lande der stemte for Israels statsdannelse, der bærer den største skamplet i forbindelse med den fortsatte og pågående konflikt i området.

Den jødiske stats dannelse skete efter 2. verdenskrig, og hovedargumentet var "et tilflugtssted" for alverden forfulgte jøder.

- Men det skete også på baggrund af fordrivelsen af de dengang derboende mennesker, som havde levet der igennem århundrede, og i nogenlunde frem og fordragelighed.

Da vestens kolonimagter, England og Frankrig delte Mellemøsten imellem sig, blev det dengang benævnte område(Palæstina) et engelsk protektorat, med politi og retsvæsen.

Med jødernes ønske/krav om et "sikkert tilflugtssted" efter 2. VK blev det også religiøst begrundet i beliggenheden, således som vi også i dag ser det, og som proklameret af tidligere premierminister Menachem Begin, - der oveni købet nærmest gjorde krav på Judæa og Samaria som jødiske områder Vest og Nordvest for Israel.

Ved fredsforhandlingerne i Amerika under Carter, gav / accepterede Kong Hussein af Jordan afståelsen af Vestbredden til Palæstinenserne i fredens tjeneste, og som Israel efter aftalen, ikke siden har anerkendt, men udvidet Israel på Vestbredden med nye bosættelser, - der har krævet fjernelsen af de derboende Palæstinensere, hvilket fortsat sker ved nye udvidelser af bosættelser fra Israelsk side.

- Blækket nåede næppe at blive tørt på papiret(fredsaftalen) før Israel brød den med Menachem Begin som premierminister!

Retten for FN til at tildele Palæstina til jøderne fra 2. VK var vel ikke tilstedeværende i retslig omfang, og heller ikke afstemningen i FN kan retfærdigøre dette udfald heraf.

I princippet betød det jo at FN anerkendte fordrivelsen af de oprindelige beboere(Palæstinenserne som de vel må kaldes som boende i Palæstina), samt fratagelsen af deres rettigheder til bo og levesteder, som de gennem generationer havde haft uantastet.

- Hvad ville vi selv sige til at blive fordrevet fra vort hjem og land(?), og når vi kæmpede for rettigheden mod besætterne, blev i udråbt som, og fik terrorist stemplet, for den uretfærdighed vi blev udsat for?

FN har igennem alle tider siden svigtet denne befolkning, og ladet sig indhylle i den Amerikanske retorik, der ensidigt beskytter Israel på bekostning af menneskerettigheder for Palæstinenserne, der med terroriststemplet, nærmest betragtes som frit vildt ved deres kamp for rettigheden til et sted at leve.

FN er ikke en verdens organisation for fred noget sted i verden i dag, når organisationen ensidigt tager Amerikanske standpunkter som sine egne, og da slet ikke overfor de menneskerettigheder Amerika benytter som dobbeltstandarder, og vil have FNs accept heraf, som de højeste standarder også for FN.

FN bør affeje Amerikas forståelse for menneskerettigheder, som vi bl.a. ser dem på Guantánamo, og fra Amerikas brug torturfængsler i fremmede lande under egen ledelse, og selv sætte rammerne for menneskerettigheder, og gøre det offentligt, så det bliver klart hvad FN står for mener er ægte menneskerettigheder, og som via sin offentlige tilkendegivelse også bliver forståelig gjort på verdensplan som FNs "mål" for menneskerettigheder overalt.

FN svigter sit virke ved ikke selv at sætte en offentlige ramme klart for menneskerettigheder på globalt plan, når de ikke offentligt kritiserer Amerika for mangelen på menneskerettigheder, og FN svigter også verden befolkningen i forståelsen og udbredelsen af menneskerettigheder offentligt til verden folk og borgere som den standard der bør fastholdes og være gældende.

Når FN ikke handler således skyldtes det et misforstået hensyn til Amerika, som også bliver et misforstået hensyn til menneskerettighederne, - og det nytter ikke en hylende fis, at ville dække sig ind under "det stille diplomati", som blot skjuler og tilbageholder opfattelsen af menneskerettighederne globalt.

- Vi ser hvor lidt der sker på området, og som ikke har hjulpet befolkningerne i såvel Libyen, Afghanistan og Ikke at forglemme Irak, hvor sidstnævnte befolkning måtte lide så meget på en fabrikeret løgn fra Amerika om "masseødelæggelsesvåben"!

- Det er ingen undskyldning eller forherligelse af diktatorerne i hverken Libyen eller Irak, men det må heller ikke glemmes, at det netop var diktatorer, ligesom Chile engang blev et diktatur under general Pinochet med hjælp fra Amerika, som ikke anså de mange dræbte og torturerede under diktaturet som et problem menneskeretsligt, og ej heller hjælpen til diktaturet vendt mod en folkevalgt præsident.

FN skaber ikke klarhed globalt for menneskerettighederne, men derimod med sit "stille diplomati" et politisk forvrænget rum for ideologisk politisk fortrængning af netop menneskerettighederne, som FN burde være vagthund om og åbent irettetale alle herom, så respekten for FN og dets virke.

Søren Blaabjerg, Peter Hansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar

Man mistænker de 3 mænd? River huse ned, hvad med beviser og evt. retssag?
Det var også undskyldningen for at indlede bombardementet af Gaza?

Espen Bøgh: Det er propaganda at FN har tildelt Israel noget som helst. Generalforsamlingen har anbefalet en partioneringsplan. Men den var betinget af begge parters accept, hvilket den ikke havde, og blev derfor aldrig implementeret. Det er de enkelte medlemslande, herunder USA og Danmark, der sammen med Israel bærer ansvaret for konflikten ved fortsat at betegne de israelske besættelsesstyrkers angrebshandlinger som "forsvar", og under dette påskud levere militær og politisk støtte.

Lars-Bo Abdullah Jensen

Peter Nielsen:

Her er bare en af kilderne
http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=46830

Her er mere af samme slagt denne gang fra WP
http://www.washingtonpost.com/world/middle_east/in-west-bank-israel-revi...

Det har været en kendt sag igennem mange år, at hvis et familiemedlem mistænkes for at deltage i terror/frihedskampen risikere resten af familien sit hjem.

Selv UN har været inde over denne, og har erklæret det modstrider de regler som Israel skal følge i hht. det 4. tillæg til Geneve konventionen, men Israel mener at når palæstina ikke er medunderskriver, så gælder reglerne ikke i dette tilfælde, dette kan være en af mange årsager til at Israel modsætter sig at UN anderkender palæstina, for så vil de opnå rettigheder.

Hvilket jo er en pussig ting, mange forsvare Israels handlinger med at Hamas ikke vil godkende Israel, men meget få omtaler at Israel ikke vil tillade UN at godkende palæstinenserne. Hvorfor er det ene værre end det andet.

Jørgen Zachariassen

Her får vi at vide, at "10.196 personer er såret ifølge ministeriets (PAs) nye tal, deriblandt 541 børn, 250 kvinder og 95 ældre."
Når børn og ældre trækkes fra, giver det 3 pct. sårede kvinder og 97 pct. sårede mænd.
Ud fra den fordeling på køn bliver det ret svært at bortforklare, at der må være en meget stor del af mændene, som er kombattanter, dvs. ikke er civile ofre.
Børnene udgør 5,3 pct. af de sårede, men udgør en langt højere andel af befolkningen i Gaza. Denne underrepræsentation tyder på, at israelerne har gjort meget for at undgå civile tab. Hvis man ikke havde gjort det, ville antallet af sårede børn og kvinder have været langt større.

@ Anders Feder

Det ændrer ikke ved det faktum, at FN og FNs generalsekretær skal sætte grænserne for hvad menneskerettigheder er i verden offentligt og i forsamlingen, og dermed være et moralsk fyrtårn for verdens befolkning og udbrede budskabet om hvad menneskerettigheder er som standard!

Det er ikke en menneske retlig handling, at jøderne river husene ned hvor familien til anholdte for drabene på 3 jødiske drenge boede, - det er kollektiv afstraffelse af familierne.

Det er heller ikke i overensstemmelse med såvel politimæssig og retslig sund praksis, at indfange flere hundrede borgere i Gaza på baggrund af drabene på de 3 drenge, og siden blot have dem fængslet, og muligvis afhøre dem under "ekstremt pres"(tortur) og trusler af den ene eller anden art.

Jeg er enig i af vesten bærer ansvaret alene for den måde Israel opfører på, men hovedansvaret hviler først og fremmest på Amerika, og så bærer FN og FNs generalsekretær det moralske ansvar for ikke offentligt at udtale en voldsom kritik af såvel Israel og Amerika.

Man kan roligt anklage FNs generalsekretær for en overvældende og upassende passivitet, der grænser til "salonrytteri" uden mål for FN som verdensfreds- og menneskeretsforkæmper, men alene hytter sin indtægt og pension på bekostning heraf.

Med den slags ledelse har FN ikke længere noget at give verdensfreden eller menneskerettigheder og er dermed ligegyldig som institution, fordi den intet mål har i global henseende.

I Amerika undrer man sig over de arabiske stater ikke aktivt syntes, at ville foretage sig noget, - men det da ellers ret forståeligt; vesten ar selv skabt problemerne, og så må vesten også selv løse problemerne.

Vibeke Rasmussen

"Gruesome tales surface of Israeli massacres against families in Gaza’s Shujaiya neighborhood"

"Those who managed to survive the Israeli bombardment have come home to bedrooms obliterated by tank shells, kitchens pierced by Hellfire missiles, and boudoirs looted by soldiers who used their homes as bases of operations before embarking on a series of massacres. Once a solidly middle-class suburb of Gaza City comprised of multi-family apartments and stately homes, the neighborhood of Shujaiya was transformed into a gigantic crime scene."

http://mondoweiss.net/2014/08/gruesome-massacres-neighborhood.html

Jeg kan glæde jer med at bodycounten vil fortsætte. Tillykke til Hamas propagandamaskine.
Hele verden, høge i Israel, lurepassere i Egypten, palæstina-'elskere' i Europa (og ingen andre steder), en samlet pinligt berørt arabisk verden, lig-fetischister i vores debattråde - alle står sammen om at støtte den sindssvage ide i Gaza, at man vil have åbnet grænse til Israel, som derpå skal gøre dit og dat - det er først hvad det er de deler´vandene. Ellers er alle last og brast i
godaw do.
Israel og Gaza har ikke meget etnisk eller kulturelt tilfælles, og har ikke ret meget at snakke om. Luk dog et par sanser op.

Det eneste Israel skal er :
at bolte grænsen til Gaza totalt,
erklære bystaten selvstændig om den så piber og skriger,
og ellers passe sig selv med mindre det bliver angrebet yderligere
(hvilket det bliver, naturligvis, men så kan man se klarere hvordan og hvorledes).

Gaza har både kyst og grænser til anden stat, som det så kan forsøge at charmere med måske lidt andre midler end man har forsøgt med Israel. Det vile nok være en god ide at ændre stil.
En sidste opfordring herfra, til at holde op med at pumpe 'Gaza er Israels resort'-memet, der flyder overalt. Det er idioti, på tværs af al historie, kultur, baggrund - det vil aldrig fungere.
Gaza og Vestbredden som én 'sammenhængende fungerende statsdannelse ?
Ingen tror på det, vel ? - holder ingen vegne - det gør enklavestater ikke. Pakistan om igen.
I bliver kørt rundt med ... altid. Hele tiden. Af powers that be, hinanden - og jer selv.

Søren Blaabjerg

@odd bjertness
På visse felter har du ganske ret, om end du på de fleste er helt ude i hampen. Bl.a. hvad angår en mulig løsning er du helt rivende galt afmarcheret (ikke at jeg på nogen måde forventer, at du vil give mig ret naturligvis).
En varig løsning (efter undertegnedes mening i alt fald) vil bestå i at Israel som speciel jødisk zionistisk apartheid-stat ophører med at eksistere som sådan og afløses af en multietnisk stat med lige borgerrettigheder for alle i området (omfattende det nuværende Israel, Vestbredden og Gaza), samt hvor flygtningeproblemet samtidigt er løst. I øvrigt finder jeg din sarkasme her meget ilde anbragt, om end den fortæller en hel masse om dit og ligesindedes niveau af hjernevasket stupiditet.

Søren Blaabjerg

P.S. De artiklen nævnte tal må vist være en trykfejl. De er jo ensbetydende med, at antallet af henholdsvis sårede børn, kvinder og ældre er noget nær mindre end eller lig med de respektive antallet af dræbte inden for de selvsamme kategoriert.

Se venligst dette (naturligvis ren oh skær Hamas-propaganda vil nogen mene):
http://nyhederne.tv2.dk/2014-08-18-trods-v%C3%A5benhvile-d%C3%B8dstallet...

odd bjertnes: "Israel og Gaza har ikke meget etnisk eller kulturelt tilfælles, og har ikke ret meget at snakke om." Så må Israel jo skynde sig at fise ud af de områder de har taget fra arabiske palæstinensere så de slipper for at komme dem ved. Prøv selv at lukke et par hjerneceller op hvis det overhovedet lader sig gøre ,"do".

Jørgen Zachariassen

@ Søren Blaabjerg 19. august, 2014 - 07:29 - ja, tallene for sårede kunne godt se forkerte ud, men indtil andet foreligger regner jeg med dem...Det er trods alt Ritzau/AFP, artiklen stammer fra, men måske journalisten har blandet dødstallene ind, de ligger lige der omkring (for det kan vel ikke være Information, som har klippet-klistret til sådan en fejl?)
Angående antallet af døde i dit link til TV2 nyhederne: "Hverken kvinder eller børn er gået fri af angrebene i de tæt befolkede områder. 239 kvinder er blevet dræbt, og konflikten har også krævet 459 dødsofre i form af børn" - ud af ialt 1975 døde (der står ganske vist dræbte, men mon ikke de tæller alle døde med, også dem, der alligevel ville være døde).
Da PA lidt før nåede til 1865 døde, var fordelingen 79 ældre og 429 børn - og 242 kvinder, svarende til tallene TV2 bragte.
Spørgsmålet er så: Hvorfor er der kun ca. 250 kvinder ud af små 2000 døde , hvoraf de ca 450 er børn og 100 er ældre (i TV2-tallene må man gå ud fra de 242 kvinder ikke omfatter de næsten 100 ældre, der er skilt ud i den anden opgørelse, ellers bliver antallet af døde kvinder endnu mindre). Der er ca. 1200 mænd og kun 250 kvinder, når børn og ældre trækkes fra totalen.
Det er meget mærkeligt. Med mindre, man betragter de fleste af mændede som kombattanter, som så ikke er civile ofre, som TV2 lægger op til (og selv om Hamas har instrueret folk om, at alle ofre er civile, også krigerne).