Telegram

Lidegaard: Det afgørende er koordineret hjælp til Irak

Danmark kan bedst støtte Irak med humanitær hjælp, siger minister efter EU-hastemøde.
Telegram
15. august 2014 kl. 18:10

USA og EU skal koordinere hjælpen til Irak, så landet får den hjælp, der er brug for.

Det siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R), efter at EU's udenrigsministre fredag er blevet enige om både at bakke op om militær og humanitær bistand fra medlemslandene.

- Den vigtige konklusion for mig er, at vi har besluttet at støtte op om de lande, der leverer militær bistand, og de lande, der leverer humanitær bistand, og at sikre en koordination af indsatsen, siger udenrigsministeren efter mødet.

Ekstremisterne fra Islamisk Stat (IS) har på to måneder erobret store landområder i det nordlige og vestlige Irak. Titusinder af kristne og andre minoriteter er derfor på flugt fra voldsomme overgreb.

På fredagens hastemøde har EU besluttet, at det står medlemslandene frit for at sende våben til den kurdiske hær, der kæmper mod Islamisk Stat i det nordlige Irak.

Frankrig er begyndt at levere våben til Iraks kurdere, som også den britiske regering torsdag tilbød at støtte med våben. USA gav i sidste uge luftstøtte til kurderne, og amerikanske kampfly har bombet IS' positioner.

Den danske regering og en samlet opposition har meldt ud, at man er klar til at stille et dansk Hercules-transportfly til rådighed, som vil kun bringe nødhjælp til de mange irakere, der er fordrevet fra deres hjem.

Den irakiske ambassadør har fredag i flere medier bedt Danmark om at sende tunge våben og kampfly. Men medmindre situationen ændrer sig, vil Danmark ikke bidrage militært, siger ministeren.

- Min forståelse er, at Iraks regering har appelleret til alle verdens lande. Det afgørende er nu, at vi samlet set leverer svar på den anmodning, både humanitært og militært, siger han.

- I øjeblikket er vores vurdering, at vi bedst kan bidrage ved at satse på det humanitære spor. Vi har mulighed for at komme hurtigt af sted med vores Hercules-fly, og derfor er det naturligt at fokusere på det, siger han.

/ritzau/

Opdateret 15. august 2014 kl. 18:45