Telegram

Margrethe Vestager bliver EU-kommissær

Statsministeren varsler regeringsrokade inden for en uge som følge af, at Vestager skal til Bruxelles
Telegram
31. august 2014 kl. 00:45

Økonomi- og indenrigsminister og leder af De Radikale, Margrethe Vestager, bliver Danmarks nye EU-kommissær og træder derfor ud af den danske regering i næste uge. Det oplyser statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i Bruxelles.

Thorning siger på et pressemøde efter afslutningen af EU-topmødet, at udnævnelsen af Vestager efter hendes mening vil sikre, at Danmark får en tung kommissærpost. Men hun vil ikke på nuværende tidspunkt løfte sløret for, hvilken post hun sigter efter.

- Jeg kommer til at savne Margrethe, som jeg har arbejdet godt sammen med. Men det er altså det, vi må gøre nu, for at sikre, at Danmark får en tung post i den nye kommission.

- Det er en tung post, vi gerne vil have. Jeg kan ikke afsløre, hvad det er på nuværende tidspunkt.

- Juncker har tilkendegivet over for mig, at Margrethe Vestager vil få en tung post, som er god for Danmark, og som svarer til hendes åbenlyse politiske og faglige tyngde. Hun er et stærkt kort for Danmark, og jeg forventer meget af det, siger statsministeren.

Hun oplyser, at den nødvendige regeringsrokade vil komme i løbet af den kommende uge.

Ifølge statsministeren må det være op til De Radikale selv at håndtere et formandsvalg. Men hun regner med, at den nye økonomi- og indenrigsminister vil være den nye radikale formand.

Thorning siger, at hun har været i dialog med den kommende kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, om posten siden juni. Og at han allerede "glæder sig til", at Vestager kommer".

Danmark er et af de sidste EU-lande, der offentliggør navnet på sin kommissærkandidat.

Også Belgien og Holland har tøvet - Belgien, fordi landet i øjeblikket er i regeringsforhandlinger, og Holland, fordi man ønsker en tung økonomisk post til finansminister Jeroen Dijsselbloem, hvis denne ikke længere skal være formand for eurogruppen.

Juncker har ikke kunnet færdiggøre sin liste over kommende kommissærer, før der var styr på, hvem der skal være EU's udenrigschef. Udenrigschefen tæller som sit lands EU-kommissær, men skal ulig andre kommissærer først indstilles af alle medlemslandene i fællesskab.

Efter at EU-topmødet tidligere lørdag besluttede at indstille Italiens udenrigsminister, Federica Mogherini, ventes Juncker nu at offentliggøre den samlede liste over kommende kommissærer tirsdag eller onsdag i næste uge.

Først når listen er formelt godkendt i alle medlemslandene vil Juncker - formentlig i næste uge igen - løfte sløret for, hvilke ansvarsområder han vil give de enkelte kommissærer.

Kandidaterne skal derefter til høring i de relevante fagudvalg i Europaparlamentet. Hvis tidsplanen holder, ventes Europaparlamentet at stemme om godkendelsen af den samlede kommission på sin samling 20. til 23. oktober i Strasbourg.

Den nye kommission skal efter planen træde til 1. november.

Det er dog ofte før set, at skiftedagen er blevet udsat, fordi enkelte kommissærkandidater har mødt modstand i parlamentet. Flere af de nuværende kommissærer har derfor forlænget deres nationalt ansatte personale helt til februar næste år.

/ritzau/

Opdateret 31. august 2014 kl. 02:32

Steffen Gliese

Hurrah!

Martin Andersen, Mette Hansen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Arne Hornborg, lars abildgaard, Alan Strandbygaard, Anders Petersen, Kjeld Hansen, Claus Jensen, Rasmus Kongshøj, Torben R. Jensen og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

Det gør hende næppe mere populær blandt egne partifæller.

Torben R. Jensen

Hende var der vist ingen, som har gættet på.
Det kan løse op for nogle af de problemer, som samarbejdet med De Radikale har medført for Socialdemokraterne.

Hvis dette betyder, at Thorning kan rykke ved de radikales holdning i regeringen, til spørgsmålet om dagpenge og genoptjening, kan hun vende situationen til en vindersag. Hvis politikken derimod forbliver uforandret, vil Thorning stadig fremstå som en taber, både indenrigspolitisk og udenrigspolitisk.

Britta Hansen, Mette Hansen, Marianne Rasmussen, Jørgen Steen Andersen, Anne Eriksen, Lise Lotte Rahbek, Claus Jørgensen, Ernst Petersen, Ivan Breinholt Leth og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Rotterne forlader den synkende skude...

Vestagers nødudgang virkede. Det gjorde Thornings ikke. Hun står nu tilbage, og bliver - igen - nødt til at alene at tage skraldet for den samlede regerings politik, når valgnederlaget skal indkasseres.

Hvis det ikke var fordi hun havde gjort så meget ondt mod så mange, så kunne man næsten få medlidenhed med hende.

Dennis Berg, Martin Andersen, Mette Hansen, Marianne Rasmussen, Torben K L Jensen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Claus Jørgensen, Ernst Petersen, Martin Madsen, Arne Lund, lars abildgaard, Flemming Madsen, Anders Petersen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Hvilke dagpengeregler Peter Jensen?

De bliver aldrig fire år igen og populisterne i EL/SF/DF har jo ingen forslag der har gang på jorden. De langtidsledige der har været ledige i tre til fire år har et problem med deres manglende sexappeal på arbejdsmarkedet. Det er ikke et dagpengeproblem.

Lars Hansen, Frank Hansen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Ja, ledigheden skyldes ganske givet manglende liderlighed. Eller forkerte frisurer.

Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Claus Jørgensen og Sören Tolsgaard anbefalede denne kommentar

Rasmus Kongshøj:

Ikke så hastig vedr. HT. Er alle præmierne virkelig blevet delt ud, inkl. sidegevinster?

Kristoffer Larsen:

Det er på tide at forny recepten.

Hurra. Så kom vi da af med den ene som en trøstepræmie...

Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen og Alan Strandbygaard anbefalede denne kommentar

Hmm, det må være muligt, at finde et eller andet til den anden også? Nå jo, Ambassadør i Kina.

Leopold Galicki

Kristoffer,

Er det din erfaring, at f. eks. stilleter giver potte, når man skal have et job?

Hvad mener du om Helles stilleter, og hendes nederlag ifm. at søge job i Bruxelles?

Kristoffer Larsen

Ivan Breinholt Leth, der er over 2 millioner på arbejdsmarkedet. Der er ca. 750.000 jobskifter om året. Over 400.000 er ledige hvert år.

En lille gruppe på 15.000 har været ledige i over to/tre år og ikke fundet arbejde. Ja, det er faktisk kun 11.000 der har været ledige i over 3½.

Hvordan vil DF/EL/SF hjælpe dem? Endnu seks måneder på offentlig ydelse, selvom de i over 42 måneder ikke har kunnet finde et arbejde?

Hans Jørn Storgaard Andersen, Frank Hansen og morten andersen anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Leopold Galicki, det tror jeg ikke. Men det er både dokumenteret og ret forståeligt. at langtidsledige står sidst i jobkøen når der skal ansættes.

Anders Petersen

Hvad mener du så er svaret Kristoffer Larsen? Skal de ledige lægge sig til at dø?

Mette Hansen, Rasmus Kongshøj og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Ivan Breinholt Leth

Kristoffer Larsen. Mig bekendt vil både DF, EL og SF helst skabe jobs til folk der er ledige. Jeg mener ikke, at der findes noget politisk parti i DK, som ikke anser overførselsindkomster som en nødløsning. Men der findes ikke noget land i verden, som ikke har arbejdsløshed. Hvis 11.000 er Danmarks reelle ledighedsproblem, er det et absolut luksusproblem, som knap er værd at diskutere. I både Grækenland og Spanien er der en ledighed på 25-30% - en ungdomsledighed på over 60%. For min skyld kan 11.000 personer være på en overførselsindkomst lige indtil de stiller træskoene - hvis det er det , de vil. Det har nationaløkonomisk set ingen betydning.

Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Carsten Mortensen, Claus Jørgensen og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Kristoffer Larsen

Anders Petersen, hvad mener du - skal de på førtidspension? Når alle andre end dem kan finde jobs må der jo være noget galt med deres kvalifikationer eller også er de for kræsne.

Kristoffer Larsen

Ivan Breinholt Leth, men nu har man ikke borgerløn i Danmark, så hvis deres dagpenge løber ud må de spare med deres ægtefælle og leve af én indkomst. Ellers er der kontanthjælp. Det er over 20 år siden man afskaffede den uendelige dagpengeret.

Det er et spørgsmål om politik Kristoffer Larsen

Både på den ene side Dansk Folkeparti, og på den anden side SF og Enhedslisten har foreslået en nedsættelse af genoptjeningskravet til 6 måneder. Kan Thorning få den nye radikale leder med på dette, har hun pludselig et forlig med en meget bred opbakning, på det for hende allermest besværlige område. Dermed vil hun få en politisk succes, der kan opveje den fiasko som hun ellers ligner lige nu. Men mindre end dette resultat, kan ikke ændre ved hendes situation.

Kristoffer Larsen

Peter Jensen, det hjælper jo ikke dem der er røget ud. Det har man regnet på. De 15.000 der er på den særlige ydelse har været på dagpenge/midlertidig ydelse i op til fire år.

Kristoffer Larsen, en kortere optjeningsperiode vil gøre det langt mere realistisk for alle ledige, som er faldet ud, eller er udfaldstruede, at arbejde på at generhverve dagpengeretten, ved hjælp af tidsbegrænsede jobs og deltidsjobs mm..

Men det er der er den centrale konstatering, lige her i den aktuelle sammenhæng, med at Vestager rejser og Thorning bliver er, at det kan være vejen ud af den helt store politiske knibe for Thorning.

Lige et indspark om arbejdsløshedstal. Når vi hører om at et sydeuropæisk land har en ungdomsarbejdsløshed på 50 procent, så kan jeg forestille mig, at der er nogen som forledes til at tro at hver anden ung så går arbejdsløs. Det er langt fra tilfældet. De unge som er under uddannelse tælles nemlig ikke med i statistikken. Hvis bare halvdelen af de unge er under uddannelse, så betyder en ungdomsarbejdsløshedsprocent på 50 at hver fjerde ung er arbejdsløs.

Det er naturligvis også meget alvorligt, men ikke helt så katastrofalt som journalisterne får det til at lyde.

Mette Hansen, Rasmus Kongshøj og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Torben R. Jensen, 31. august, 2014 - 00:57:

"Det kan løse op for nogle af de problemer, som samarbejdet med De Radikale har medført for Socialdemokraterne."

Det skal man nu ikke regne med. Hvor var det Helle Thorning befandt sig, da socaldemokraterne rekrutterede hende?

Seriøst hvor langt ude er vi i dette land, når der tales om at "falde ud af dagpengesystemet", som om det var Møns Klint man faldt ud over? Ja hvis man har været arbejdsløs i 2 år og dermed levet af andre folks penge i 2 år, så må man sælge huset eller bilen, hvis man stadig ikke er komme i job og dermed kan forsørge sig selv.

Det er squ da kun rimeligt for fanden! Jeg arbejder og tjener mine penge selv, og jeg har altså hverken hus eller bil. Det er ikke nogen menneskeret at have råd til disse ting, hvis man ikke selv er i stand til at tjene pengene til dem.

Schøts ugetale sidder lige i centrum af skiven i denne uge:

https://www.youtube.com/watch?v=IOZh7-NCPrI

PS. Og så naturligvis tillykke til Vestager og tillykke til Danmark med en ny og rigtig dygtig EU-kommissær. Efter al mediernes snak om Thorning til Bruxelles er der godt nok en del journalister, der burde føle sig temmelig dumme lige nu :-)

Sören Tolsgaard

Det er håbløst at debattere med en troll som Kristoffer Larsen, der uden nogen form for menneskelighed konstant udstiller 10-12000 af arbejdsmarkedets vanskeligst stillede skæbner som et udtryk for, at der ikke er behov for at lempe dagpengereglerne.

Kom ud på en arbejdsplads, Kristoffer Larsen, hvor man "aktiverer" de ledige, som i deres ansigts sved må opbruge deres dagpengeret uden at kunne optjene en ny. Som saver deres egen gren over, idet stadig flere fyres, mens arbejdet overtages af "ledige", idet dette arbejde nu kaldes "aktivering" eller "praktik" (politisk "newspeak") og ikke omfattes af de normale, arbejdsretslige regler, fx muligheden for at optjene dagpengeret.

Kom ud og mød nogle af disse mennesker, Kristoffer Larsen, hvoraf mange har arbejdet i 20, 30 eller 40 år, men nu er blevet overflødige pga. krisen, og pga. uorganiseret og underbetalt arbejdskraft fra andre EU-lande, som nu frit kan anvendes her. Det er blevet meget vanskeligt at få arbejde, hvis man pga. alder, svækkelse eller skæbnens lunefulde spil er rykket ned på B-holdet. Arbejdsgiverne vil hellere have en ung polak, end en halvgammel dansker, så flere og flere 50-60 årige oplever, at de efter mange års tro tjeneste kan miste alt og må gå fra ægtefælle, hus og hjem indenfor en meget kort årrække.

Indtil de nyligt stedfundne reformer kunne man ikke miste sin dagpengeret, når man var fyldt 55, idet man dog naturligvis stadig skulle stå til rådighed. I realiteten ofte kun som en reserve, idet arbejdsgiverne - specielt på de fysisk krævende uafglærte områder - naturligvis altid har foretrukket yngre og stærkere medarbejdere. Derfor var det yderst menneskeligt, at de ældste på arbejdsmarkedet havde en sikkerhed for, at de ikke efter fyring blev hægtet af systemet, hvilket samtidig medvirkede til, at de unge kunne komme til. Nu må alle kæmpe mod alle på et overfyldt arbejdsmarked, hvor de svagest stillede udsættes for en stærkt forringet og ydmygende behandling.

Kom ud og mød nogle af disse mennesker, Kristoffer Larsen! Mange af dem har jævnligt haft arbejde indtil for nylig og ville med en kortere optjeningsperiode fortsat kunne oppebære ret til dagpenge, ligesom de ville kunne optjene en sådan ret, hvis den "aktivering", som de udfører, ofte på faglært niveau, indebar optjeningsret. Vi kan ikke være bekendt, at belønningen for at arbejde månedsvis i "aktivering" for kommunen i sidste ende "belønnes" med, at man overføres til bistandshjælp.

Hvis ikke det i højere grad gøres muligt (ikke blot for de 10-12000 allerringest stillede langtidsledige, men for 150-200000 registrerede ledige samt et ukendt antal, som ikke længere registreres, idet de er blevet tvunget til selvforsørgelse) at optjene dagpengeret i tilfælde af ledighed, først og fremmest ved, at man som ledig tilbydes et reelt arbejde, som indebærer optjening af ny dagpengeret, vil stadig flere arbejdsduelige og arbejdsvillige mennesker blive marginaliseret, blive tvunget ud i ydmygende "aktivering", mens de ubønhørligt gøres til sociale tilfælde.

Vi kan ikke være bekendt, at lovlydige borgere, som har arbejdet i årtier, behandles så umenneskeligt. Husk på, at et ordentlig lønnet arbejde faktisk er en menneskeret, ifølge internationale konventioner, og at samfundsmæssige vilkår, hvor et svagt stillet segment nægtes denne ret (og dermed i det lange løb tillige retten til føde, bolig, klæder og andre livsfornødenheder), ikke er et civiliseret samfund, men et tilbagefald mod feudalisme og barbari.

Martin Andersen, Britta Hansen, Mette Hansen, Leopold Galicki, Torben K L Jensen, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Hans Larsen, Carsten Mortensen, Brian Pietersen, Peter Hansen, Lise Lotte Rahbek, Claus Jørgensen, Morten Kjeldgaard, Martin Madsen, Søren Roepstorff, Steffen Gliese, odd bjertnes, Henrik Christensen og Sven Elming anbefalede denne kommentar
Sabine Behrmann

Stakkels Europa.

Martin Andersen, lars abildgaard, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Peter Hansen, Claus Jørgensen, Torben Arendal og Arne Lund anbefalede denne kommentar

Hvad har EU udenfor DK dog gjort, siden de nu skal belemres med dr. Margrethe III, de har jo ikke haft mulighed for at fravælge hende.

Martin Andersen, Jørgen Steen Andersen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen og Sabine Behrmann anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Lars Hansen, I Danmark lever man ikke af andres penge, man lever af de penge, man har indbetalt i skat, siden man som 15-årig fik sit første budjob.

Martin Andersen, Britta Hansen, Mette Hansen, Anne Eriksen, Carsten Mortensen, Brian Pietersen, Peter Hansen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jo, Lars Hansen, det et er samfund, hvor man har ret til det, vi havde opbygget, men som din partiformand har taget fra os igen, selvom hun ikke burde. Hvad der er den store gave til mennesker i vor tid: at vi behøver at arbejde meget mindre end tidligere samfund, gøres til en byrde pga. et perverst og menneskeligt fornedrende økonomisk system. Menneskeheden er kommet så langt i forhold til det, der altid var dens mål: ikke at skulle slave for at opnå de basale nødvendigheder; men det forsvinder i en primitiv grådighedsdyrkelse, der kommer til magten, fordi det netop er dem med den ringeste moral, dem, som villigt udnytter deres næste til egen fordel, der altid i kraft af disse egenskaber griber magten, fordi den er, hvad de erstatter deres menneskelige hulhed med.

Martin Andersen, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, Anne Eriksen, Dan Johannesson, Sören Tolsgaard, Carsten Mortensen, Dr. Kapitalismus og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Krads lidt i overfladen på en radikal, så vælter det frem med fordomme og lort om andre danskere. De forveksler deres hjem i et luftkastel med overblik.

Jens Kofoed, Mette Hansen, Rasmus Kongshøj, Torben K L Jensen, Carsten Mortensen og Tinne Stubbe Østergaard anbefalede denne kommentar

Sider