Telegram

Plejehjem og firmaer serverede bevidst farligt kødpålæg

Chefer i storkøkkener rundt om i landet tog en farlig chance, da de undlod at droppe mulige listeria-produkter
Telegram
20. august 2014 kl. 05:35

13 personer er døde på grund af listeria fra virksomheden Jørn A. Rullepølser, men spredningen kunne formentlig være blevet begrænset, hvis cheferne for storkøkkener mange steder i landet havde undladt at tage en farlig chance.

Det skriver metroxpress, der har gennemgået en række kontrolrapporter. Rapporterne viser, at virksomheder over hele landet har svigtet.

- Vi har desværre set, at en del virksomheder, som leverer måltider til ældre eller til ansatte i virksomheder, har undladt at trække produkterne tilbage, blot fordi de formodede, at produkterne var spist, siger fødevarechef i Fødevarestyrelsen, Bjørn Wirlander, til avisen.

Wirlander betegner det som "uforsvarligt", idet cheferne for disse storkøkkener ikke har anet, om det potentielt livsfarlige pålæg faktisk var spist. Han skønner, at der alene i København er bøder på vej til 20 fødevarevirksomheder, der har bespist tusindvis af mennesker.

Fødevareekspert Orla Zinck kalder det "grotesk og farligt", men peger dog også på Fødevarestyrelsen som medansvarlig for skandalen.

- Vi havde ikke haft denne enorme og uoverskuelige tilbagetræknings-sag, hvis Fødevarestyrelsen havde reageret med rettidig omhu på positive listeria-prøver tilbage i maj, siger han til metroxpress.

Ud over 13 døde er 24 mennesker smittet, og Statens Serum Institut (SSI) er ved at undersøge yderligere fire nye tilfælde. Resultatet af de undersøgelser ventes fredag. Derudover er endnu en person smittet med listeria, men her har SSI endnu ikke fået prøver til undersøgelse.

Jørn A. Rullepølsers fabrik er lukket, og mistænkte produkter er trukket tilbage fra markedet. Alligevel kan der komme yderligere tilfælde af listeriasmittede de kommende uger, da der kan gå flere uger, fra man spiser inficeret kød, og indtil man bliver syg.

Ifølge SSI var det ikke kun lammerullepølse, der var kilde til listeriabakterier. Også spegepølse og grillpølse samt flere forskellige typer rullepølse fra virksomheden indeholdt den farlige bakterie.

/ritzau/

Steffen Gliese

Kapitalismens apoteose! Penge er vigtigere end menneskeliv.

Anne Eriksen, Rune Petersen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

I gamle dage kunne man finde på at sige, at "der skal lig på bordet" - desværre er det så nu ikke engang nok. Der kommer jo nye mennesker til hele tiden, så det gør ikke noget, hvis der er en vis tabsprocent, den vej skal vi jo alle alligevel. FØJ!

Anne Eriksen, Rune Petersen, Claus Oreskov, lars abildgaard og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Rune Petersen

En tiltale for uagsomt mandrab må da være det mindste, de ansvarlige i både fødevarestyrrelsen, jørn a rullepølser og diverse stor køkkener, bør mødes med.

Maj-Britt Kent Hansen

". . . at tage en farlig chance." Står der i telegrammet ovenfor.

Ritzau ved det ikke. Storkøkkener m.fl. måske heller ikke. Det er det, der hedder: "at løbe en risiko".

Det må være "newspeak" - mon ikke også der bliver solgt en del "næsten dato" mærket til nedsat pris til samme institutioner?