Den såkaldte weekendeffekt koster liv på hospitalerne

Dødeligheden er dobbelt så høj i weekender og ferie i forhold til hverdage på hospitalerne, viser undersøgelse
15. august 2014 kl. 11:15

Det er risikofyldt at blive indlagt på hospitalet i weekender og ferier.

Det viser et stort forskningsprojekt, som overlæge Flemming Madsen, Allergi og Lungeklinikken i Helsingør, har lavet.

- Der er over dobbelt så høj dødelighed i weekender og ferier i forhold til hverdage. Det er en kolossal forskel, siger han til Metroexpress.

Flemming Madsen har undersøgt 2,65 millioner indlæggelser i perioden 1995 til 2012, og projektet er offentliggjort i tidsskriftet "Health Affairs" i juli 2014.

Den såkaldte weekendeffekt har været kendt i årevis i sundhedssystemet.

- Det er noget, vi har prøvet at råbe op om internt i systemet i mange år. Men alligevel sænker man tilstedeværelsen af læger og sygeplejersker i weekender og ferier. Derfor har jeg valgt at dokumentere problemet via hårde data, som død er, siger han til avisen.

Formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, tager undersøgelsen og emnet meget alvorligt.

- Patientsikkerheden og kvalitet på sygehusene står øverst på regionernes dagsorden lige nu. Det kan godt være, det kræver investeringer, men det må vi se på. Heldigvis lyder det som om, at regeringen lige nu er med på, at der er brug for flere ressourcer i sundhedsvæsnet, siger han.

Hos Danske Patienter er der ingen forståelse for, at hospitalerne skærer så hårdt i akutberedskabet i weekenderne, at dødeligheden fordobles.

Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen, kalder den høje dødelighed "helt uholdbar", mens Dansk Sygeplejeråd ikke er overrasket over, at jo færre sygeplejersker der er på arbejde, jo flere fejl er der.

Özlem Cekic, sundhedsordfører for SF, vil have en redegørelse fra sundhedsminister Nick Hækkerup (S), der kan kortlægge, hvad der gør, at dødeligheden er så høj i weekender og ferier.

- Derudover må ministeren invitere til et dialogmøde med regionerne, læger og sygeplejersker for at diskutere, hvordan vi kan løse problemet. Vi skal handle, siger hun.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

En redegørelse - til hvad dog???
Der er for få sundhedspersonaler på arbejde i weelender og i ferier. Patienterne dør af underbemandingen.
Værsgo, der var redegørelsen.

Desværre er der nok ikke penge til en bedre bemanding, men.. vil I se det nye katalog over krigsfly?

Tue Romanow, Torben Nielsen, Peter Hansen, Anne Eriksen og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Nej, man bliver ikke overrasket - til gengæld vil det også gælde institutioner, plejehjem og alle andre foretagender, som er underbemandet eller besat med mange vikarer og "aktiverede".
I forvejen laves der mange fejl på sygehusene - også på hverdagene.

Det er ikke svært at linke direkte til alle nedskæringerne, det er så et spørgsmål om politikerne også kan se det - uden at nedsætte en kommission?

Torben Nielsen, Peter Hansen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Min kone var for et par år siden indlagt på et større hospital i hovedstadsregionen. Ikke noget livstruende (sådan da!), ,em nok til at hun lå der i et par måneder. Undersøgelser og behandlinger gik fint og planmæssigt - indtil d. 21.12 - derefter skete der ikke en skid før Hellig Trekonger.
Hvordan fa'en kan et stort hospital nærmest gå i stå i tre uger, blot fordi det er jul?
Så det er ikke kun i weekenden, det er galt.

Jesper Olesen

Jeg må indrømme at jeg har haft en lidt anderledes oplevelse med en skanning den 28/12, en ekstra skanning 30/12 (pga resultatet at den første skanning), som viste en 12-14 cm stor kræftsvulst i den ene nyre som havde spredt sig ud i en blodåre. Jeg blev opereret den 16/1. Måske har det haft indflydelse, at det var rimelig livstruende.