Forskere advarer: CO2-niveauet nåede ny rekord i 2013

Niveauet af drivhusgasserne i atmosfæren steg i 2013 i et tempo som aldrig før, fastslår årsrapport fra WMO.
9. september 2014 kl. 09:30Opdateret 9. september 2014 kl. 13:20

Niveauet af CO2 i atmosfæren steg sidste år i det hidtil hurtigste tempo, siden pålidelige målinger begyndte for tre årtier siden, skriver Den Meteorologiske Verdensorganisation, WMO, i sin årsrapport.

Rapporten konstaterer samtidig, at drivhusgasserne i atmosfæren nåede op på et rekordhøjt niveau i 2013.

- Vi ved uden tvivl, at vores klima er under forandring, og at vejret bliver mere ekstremt på grund af menneskelige aktiviteter såsom afbrænding af fossile brændstoffer, siger WMO's generalsekretær, Michel Jarraud, i forbindelse med rapportens offentliggørelse.

- Udslip af CO2 i fortiden, i nutiden og fremtiden har en ophobende effekt på både global opvarmning og på forsuringen af verdenshavene. De fysiske grundlove står ikke til at ændre. Tiden er ved at rinde ud for os, advarer han.

Koncentrationen af kuldioxid og metan slog alle rekorder i 2013. De globale koncentrationer af CO2, som er den vigtigste drivhusgas, der forårsager global opvarmning, er nu 42 procent højere end i 1750 - før den industrielle revolution.

Afbrænding af kul og olie samt produktion af cement er med til at øge CO2-niveauet. CO2 forbliver i atmosfæren i hundredvis af år, i havene endnu længere. Det har store følger for verdenshavene, der forsures, og hvor økosystemer følgelig ændres.

WMO siger, at det nuværende forsuringsniveau aldrig har været så højt som nu - i det mindste ikke i de seneste 300 millioner år.

Rapporten antyder dog, at den øgede mængde CO2 i atmosfæren ikke kun skyldes stigende CO2-udledning, men også kan hænge sammen med, at verdens skove og have ikke optager så meget CO2 som tidligere.

Normalt siger man, at omkring halvdelen af den udledte CO2 optages på jorden, mens resten siver ud i atmosfæren.

Det kan potentielt være meget alvorligt, advarer John Nordbo, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden:

- Man skal tage det meget alvorligt, at mængden af CO2 stiger mere, end den umiddelbart har gjort. Og ikke mindst frygten for at mængden af CO2, der kan optages i planter og træer er nedadgående.

- For det betyder, at opvarmningen må forventes at accelerere i de kommende år, siger han til Ritzau.

Meteorologerne fra WMO, der hører under FN, har tidligere peget på en lang række ekstreme klimahændelser: Rekordsmeltning af havisen i Arktis, ødelæggende tørke i USA, Rusland og Kina, tropiske orkaner i Caribien og på USA's østkyst samt oversvømmelser i Vestafrika og Pakistan.

/ritzau/Reuters

Anbefalinger

  • Torben Nielsen
Torben Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Philip B. Johnsen

Nye satsning på fracking gas og olie (Danmark også i test), sætter forbruget af og nu, af samme årsag, billiger kul op.

Danmark/EU taber til denne nuværende udvikling, klimaforandringer og vækst kapitalisme fodret, af fattigdom og forbrug af underlødige produkter, produceret af mennesker i fattigdom og slavetilværelse, det bliver der ingen vindere af, så slet ikke i EU.

morten Hansen, Torben Nielsen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Ask,
det er ikke niveauet der er det interessante her, men forandringen i niveau. Der bliver frisat mere og mere carbondioxid, men åbenbart er der i den sidste måleperiode frisat ekstrem meget carbondioxid.

Alan Strandbygaard

CO2 niveauet?

Ha! Hold da kæft, mand! Skide være med det: Vi skal have VÆKST, VÆKST OG MERE VÆKST !
For s*tan, hvor skal vi have vækst!

Torsten Jacobsen

Ask Holm Carlsen,

Det er vist måleresultater fra ét observationspunkt du har fundet der. Jeg vil gætte på at den nævnte rapport refererer en form for gennemsnit fra observationspunkter spredt ud over kloden.

Fra 'Hestens egen mund':
"The atmospheric increase of CO2 from 2012 to 2013 was 2.9 ppm, which is the largest year to year change from 1984 to 2013"

kilde:
http://www.wmo.int/pages/mediacentre/press_releases/documents/1002_GHG_B...

Ask:
Det er VÆKSTRATEN. Ikke den samlede ophobning, som graf 3 viser. Growth Rate betyder vækstrate.
Jeg anbefaler dig et kursus i både engelsk og matematik.

Lille uddybning:
Procent kan drille meget. 100% af 1 er 2, mens 100% af 100 er 200.
I det ene tilfælde fik du kun en ekstra, mens du i andet fik 100 ekstra.

Vækstrate-rekorden i 1998 var af en mindre mængde end i 2013. Selv med en mindre vækstrate slog 2013 1998, da den var af en større mængde.

Ask Holm Carlsen

Ah okay. Tak for hjælpen Torsten. det skriver de jo egentlig også i "... siden pålidelige målinger begyndte for tre årtier siden ..." Mauna Loa begyndte i 1959 og er dermed mere en tre årtier siden.

Ask Holm Carlsen

Dennis. Ja okay jeg forstå. bare set bort fra ovenstående kommentar. Men graf 3 viser ikke procentvise forskellige men absolutte forskellige i CO2 koncentrationen pr år?