Officielt fra USA: Vi er i krig med Islamisk Stat

Udenrigsminister John Kerry har tidligere undgået at bruge betegnelsen krig, men det gør Det Hvide Hus nu
13. september 2014 kl. 09:25Opdateret 13. september 2014 kl. 10:09

Det Hvide Hus erklærede fredag, at USA er i krig med jihadisterne fra den militante bevægelse Islamisk Stat (IS), der opererer på slagmarkerne i Irak og Syrien.

Dermed bliver en sproglig uklarhed opklaret, efter at udenrigsminister John Kerry i flere tv-interview synes at have undgået at kalde amerikanske operationer mod IS for "krig".

En af præsident Barack Obamas erklærede mål, fra før han gik ind i konflikten med IS, var netop at afslutte krigene fra forgængeren George W. Bush og ikke blive engageret i nye krige.

- USA er i krig med Isil på samme måde, som vi er i krig med al-Qaeda og al-Qaeda-tilknyttede bevægelser over hele kloden, sagde talsmanden for Det Hvide Hus, Josh Earnest, fredag.

Den Islamiske Stat, der tidligere gik under betegnelsen Den Islamiske Stat i Irak og Levanten (Isil), har de seneste måneder erobret store dele af det nordlige og vestlige Irak.

Den pensionerede amerikanske militærgeneral John Allen er blevet udnævnt til øverstkommanderende for den internationale indsats mod den ekstremistiske gruppe IS.

John Allen har tidligere stået i spidsen for Nato-styrkerne i Afghanistan og styrede også den vestlige indsats i Irak.

Den 60-årige general har før sagt, at Islamisk Stat "er en uacceptabel enhed, og at den må udslettes. Hvis vi udsætter det nu, så kommer vi til at betale for det senere".

Allen var tidligere i spil til at blive den øverste militære leder i Nato, men takkede nej og gik på pension.

/ritzau/NTB

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Havde været bedre at tage fat i kraven på de selvfede olie-milliardærer i Den Arabiske Liga - og bede dem få lidt styr på deres region. Flertallet af muslimer world-wide, som jeg opfatter det, er imod IS, så det burde ikke være så svært.

Inger Hansen, Anne Eriksen, Jens Haushøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Siden WWII har der faktisk ikke været et årti, hvor USA ikke har været i krig...

Eva eldrup, Peter Hansen, Andreas Kallesen, Karsten Aaen, Steen Thaulow Olsen, Brian Nocis Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

årti? jeg tror det kan koges ned til endnu mindre måleenheder såsom den tid der er nødvendig til omgruppering og nyplacering af styrkerne...

Kjeld Hansen, Peter Hansen, Anne Eriksen, Holger Madsen, Brian Nocis Jensen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Ja man kan jo ikke lade være med at tænke at IS er fantastisk belejligt for USA! Amerikanerne vil gerne angribe Syrien, og det har de jo så en undskyldning for nu! Ser man på amerikansk historie siden krigen mod Spanien, hvor USS Maine på mystisk vis sprang i luften, så er den fuld af sådanne mærkelige tilfældigheder, der giver USA anledning til at gribe militært ind!

Bo Carlsen, Inger Hansen, Andreas Kallesen, Holger Madsen, Rune Petersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Vi har de seneste årtier i stigende grad set de nationale krige forsvinde, og blive erstattet af sekteriske krige og borgerkrige, og krige 'per stedfortræder'. Huntingtons 'Clash of Civilizations' fra 1996 går mere og mere i opfyldelse. Kaos og anarki spreder sig flere steder, og er et sammensurium af nationalistiske og/eller religiøse årsager. FN er magtesløs i disse konflikter, og kan højest optræde som et neutralt nødhjælpeorgan. Det bliver et langt århundrede.

Andreas Kallesen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar
Steen Thaulow Olsen

Den uendelige "krig mod terror" fortsætter. Det er også den eneste måde, den amerikanske regering kan fortsætte den uendelige krig mod deres egen- og andre landes- befolkninger på.

Bo Carlsen, Kjeld Hansen, Inger Hansen, Peter Hansen, Andreas Kallesen, Holger Madsen, Rune Petersen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar
Klaus Vink Slott

Så er det på tide at lastrummene med blue-jeans, og lommeafspillere med porno, amerikanske tv serier, heavy rock og hitlistemusik - og sprede det massivt over områder som IS styrer.

Andreas Kallesen

Det paradoksale er blot at ISIS er en fortsættelse af Al-Qaeda.

For nogle år siden begyndte folk i bredere forstand at opdage hvordan Al-Qaeda blev finansieret og trænet af Pentagon.

Herefter ændrede man navnet til ISIS, som nu har genopfundet krigen mod terror.
Hvis man ser her i Danmark har støtten for krig vendt fra at man var træt af terrorkrigen; til i dag hvor stort set alle danskere er klar til hvad som helst for at bekrige ISIS.

Det er alt sammen udtryk for Social Engineering, og det handler slet ikke om mellemøsten og ISIS, men derimod om den vestlige verdens friheder og rettigheder og i fremtiden mangel på samme.

Det er en mind war. En krig mod folks sunde fornuft i Danmark, USA og EU.

Eva eldrup, Steen Thaulow Olsen, Karsten Aaen og Mads Kjærgård anbefalede denne kommentar

Filo Butcher
13. september, 2014 - 11:45

I know Filo... Men ville lige være på den sikre side og gad ikke bruge så meget energi på det ;-)

Hvis USA definere terror som noget de har i mod sig, så går der ikke mange årtier (og til Filo: år eller måneder he he) før USA er i krig med det meste af verden.

- Forstå godt USA holder så godt fast i Nato ;-)

Eva eldrup, Rune Petersen og Steen Thaulow Olsen anbefalede denne kommentar

Særligt når man tænker på, at ved at USA fastholder Nato som forsvarspagt kommer balladen fortrinsvis til at foregå i Europa hos os... :-(

- Måske EU skulle overveje den situation lidt.

Hvilket de sikkert også gør. Men det siger sig selv, at det foregår bag 5 dobbelt lukkede døre.

USA har brug for en fjende for at holde hele det amerikanske maskineri kørende. Obama er gentagende gange internt blevet kritiseret for, at være for blød sødende. Uden konkurrence og dermed et fjende billede kan den heroiske "American dream" ikke overleve.

- Hele den amerikanske kultur bygger på det heroiske individ, der kæmper egenhændig mod hele verden.

Eva eldrup, Rune Petersen, Steen Thaulow Olsen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

USA´s dage som egenrådig verdensmagt er talte. Men i deres barnlige tåbelighed, kan de sikkert ikke tåle sandheden uden et kæmpe brag til stor skade for resten af verden.