Telegram

Færge sænket: Nu skal vrag lokke nysgerrige dykkere

Der blev skrevet danmarkshistorie, da Ærøsund-færgen søndag blev sænket ned ved Svendborg Sund.
Telegram
5. oktober 2014 kl. 17:00

For første gang nogensinde i Danmark er et stort skib blevet sænket ned på havets bund.

Der er tale om den gamle jernbanefærge M/F Ærøsund, der søndag eftermiddag blev sænket ned på bunden af Det Sydfynske Øhav 10 kilometer sydvest for Svendborg.

Flere hundrede mennesker og nysgerrige bådmænd var dukket op ved Svendborg Sund for at få et sidste glimt af den 55 meter lange Ærøsund-færge. Og den historiske færgesænkning glæder en af idémændene bag projektet.

- I dag er jeg en glad mand. Det er kulminationen på to et halvt års arbejde. Det har været en fantastisk oplevelse, som vi har delt med mange svendborgensere og sydfynboere, siger Flemming Madsen, der er næstformand i den tværkommunale udviklingsorganisation Naturturisme I/S.

Tiden som et spøgelsesskib er ovre, og Ærøsund-færgen skal fremover tjene flere formål, mens den ligger på bunden af Svendborg Sund.

Færgen skal i fremtiden fungere som et kunstigt rev til gavn for smådyr, planter og nysgerrige dykkere, der kan gå på opdagelse i vraget.

Planen med den gamle færge er blandt andet at lokke vragdykkere til Sydfyn for at opleve attraktionen, der ifølge Flemming Madsen er af international klasse.

- Vi vil gerne have dykkere fra ind- og udland til at komme og dykke ved det her vrag. Fordelen ved dykkere er, at de kommer 12 måneder om året, og dykning som sport er som bekendt i rivende udvikling, siger Flemming Madsen.

Ærøsund-færgen har mange sømil i sig og har gennem 40 år forbundet Ærøskøbing og Svendborg. Sidste tur blev sejlet i 1999, og sidenhen har den fynske færge ligget og rustet.

Beslutningen om at sænke færgen har ikke været nem. Først sagde Kystdirektoratet blankt nej, og også på Christiansborg var man betænkelig ved det usædvanlige projekt.

Da det blev gjort klart, at færgen ikke ville medføre forurening, gav miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i juli grønt lys for sænkningen.

/ritzau/

Opdateret 5. oktober 2014 kl. 21:05

Undertegnede svømmer en tur ned og kigger til sommer.
Uden dykkerudstyr.
Med maske og snorkel.
Har foretaget en del eftersyn på det gamle lort.

Vibeke Rasmussen

Indrømmet, jeg blev faktisk helt bevæget, da jeg på tv så 'nedsænkningen', og hvordan det gode skib syntes at drage sit sidste suk.

Men hvor fint, at det så nu kan både få og give nyt liv under havets overflade. Efter sigende er rejerne allerede flyttet ind i skorstenen. :)