FAKTA: Hvad Europa gør for at hindre ebola?

En del hospitaler i Europa er blevet indrettet med særlige isolationsrum med undertryk.
9. oktober 2014 kl. 22:15

Embedsmænd i EU-systemet vurderer, at det er meget usandsynligt, at ebola bliver spredt i Europa, men det har ikke hindret en række lande i at træffe en række forskellige foranstaltninger for at forhindre smitte.

Herunder et overblik over nogle af de indgreb, som er sat i værk:

* Storbritannien siger, at det vil begynde at foretage "forbedrede screeninger" i kampen mod ebola - blandt andet ved lægeundersøgelser af rejsende fra Vestafrika - i lufthavnene Heathrow og Gatwick og ved Eurostar jernbaneterminaler.

* Luftfartsselskaber, der stadig flyver til Vestafrika, måler flypassagerers temperaturer, når de skal flyve ud fra området. Personer med feber bliver tilbageholdt til de er tilstrækkeligt undersøgt, men dette kan omgås ved at tage febernedsættende medicin.

* Mange europæiske lande advarer mod rejser til de værst ramte områder - navnligt Guinea, Sierra Leone og Liberia.

* Rejsende fra området får pålagt at måle deres temperaturer i 21 dage. Hospitaler har fået besked på at være særligt opmærksomme på patienter med ebola-symptomer og undersøge deres rejsebaggrund.

* En del hospitaler er blevet indrettet med særlige isolationsrum med undertryk og særligt effektive beskyttelsesdragter og særligt uddannet personale.

* Hvis en person får konstateret ebola bliver alle, der har været i kontakt med vedkommende, overvåget.

* EU presser på for at få spredt informationer om disse foranstaltninger så meget som muligt.

* EU har udarbejdet evakueringsplaner for internationale sundhedsarbejdere i ebola-zonen, så de inden 48 timer kan blive fløjet til Europæiske hospitaler, der er udstyret til at behandle sygdommen.

* Der har kun været otte evakueringer til Europa af udenlandske læger og sygeplejersker med ebola. En spansk sygeplejerske, der blev smittet på et hospital i Madrid, er det første tilfælde med overføring af sygdommen uden for det afrikanske kontinent. Hun blev smittet af to missionærer, der blev behandlet for ebola på hospitalet. De døde begge.

* Europa er ved at finde ressourcer til at få etableret en "luftbro" til evakueringer. Danmark er sammen med Spanien, Frankrig Italien, Luxembourg og Belgien med i forhandlingerne om at stille ressourcer til rådighed for projektet.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ebola skal tages alvorligt.

Mange af de læger og sygeplejesker der arbejdede med de første ebola patienter , som var testet positivt for ebola, og dermed tog deres forholdsregler, efter vejledning fra internationale eksperter, er nu døde.

Så nej, den der la la, med at vi i Europa er klogere end afrikanerne, giver jeg ikke meget for, det her er en meget farlig sygdom, som vi også kommer til at forholde os til heroppe.

Bjørn Pedersen

Jens Larsen, det har intet med at være "klogere" at gøre, men med at have den nødvendige infrastruktur og et sygevæsen, der har midlerne til effektivt at forhindre spredning. Det har de vestlige (og asiatiske) sundhedssektorer. Du skal være velkommen til at tro at de er kulturelt (eller bevares racemæssigt) underlegne, men det det er, er i bund og grund et spørgsmål om at de i Vestafrika har en sundhedssektor, der simpelthen mangler midlerne til at håndtere et blot moderat sygdomsudbrud.

Men tro du bare på at Ebola bliver den nye byldepest - og at vi i Europa har de samme dårlige forudsætninger som dengang.

Hvordan vil du forklare at ebola nu også smitter indenfor Europas grænser, der var en spansk sygeplejerske der er blevet smittet imens hun behandlede en ebola patient i Madrid.

Europæer bør hurtigt muligt stoppe med at sige at de er immune og er så meget bedre end afrikanerne.

En flygninge båd eller to med en ebola patienter, som ankommer til Italien og sygdommen er spredt over hele Vesteuropa i løbet af få uger.

Og så længe europæerne bliver ved med at sige at ebola ikke farligt for EU, så er det kun et spørgsmål om tid før vores sundhedssystem også møder ebola, og derfra og til det bryder sammen, er der ikke langt.

randi christiansen

Hørte i dag på p1, at det første udbrud i afrika blev taget meget alvorligt af alle - lokalt og internationalt - imødegået med en hasteindsats, på 6 uger under kontrol og med 'kun' 4-500 omkomne. Hvorfor er det samme ikke tilfældet i denne omgang, hvor der går mange mdr, 6-8, før der reageres seriøst og internationalt?

Bjørn Pedersen

Hvordan jeg vil "forklare det", Jens? At der sker uheld. Og ja, en sygeplejserske blev smittet.

Hvilke europæere siger at de er immune? Og at Europa selvfølgelig er bedre til at håndtere det end Vestafrika er da åbenlyst. Se på deres økonomi, deres sundhedssektor. At påstå at de har de samme midler som f.eks. Danmark, er som at påstå at Ukraines økonomi og sunhedssektor er ligeså veludviklet og velfinansieret som den danske. Jeg synes du skal læse disse fakta om Ebola:

http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/oct/09/ebola-highly-contag...