Telegram

Flov EU-chef undskylder: Jeg kan ikke skifte køn

Parlamentet kritiserer kønsdeling i kommissionen, og Juncker håber, at hans land sender en kvinde næste gang.
Telegram
22. oktober 2014 kl. 10:25

Jean-Claude Juncker har tigget og tryglet i de europæiske hovedstader for at sikre, at EU's medlemslande vil sende flere kvindelige kommissærer, så man får en lige kønsdeling i den kommende kommission.

Det er sket uden succes, og det blev den kommende kommissionsformand konfronteret med, da han talte i Europaparlamentet i Strasbourg onsdag før den store godkendelsesafstemning om kommissærholdet.

Formanden er selv en blandt de 28 medlemslandes repræsentanter i kommissionen, og som mand trækker han således i den forkerte retning i statistikken.

- Jeg kan desværre ikke skifte køn - i hvert fald ikke på den korte bane, siger Juncker og udløser latter i parlamentssalen.

- Men jeg håber virkelig, at Luxembourg sender en kvinde næste gang.

Det er endt sådan, at kun ni ud af 28 i kommissionen er kvinder, og dermed er Juncker langt fra sit mål.

Da den kommende kommissionsformand førte valgkampagne tidligere på året, var det med et løfte om, at der mindst skal være 40 procent kvinder i den næste kommission.

I et forsøg på at få så mange kvindelige kommissærer som muligt kom luxembourgeren i sidste øjeblik med et tilbud til medlemslandene om, at han ville give dem magtfulde kommissærposter, hvis de sendte en kvindelig kandidat.

Flere af parlamentets politiske grupper kritiserer den skæve kønsdeling i onsdagens debat, selvom det snarere er medlemslandene end Juncker, der bærer ansvaret.

/ritzau/