Telegram

Frank Jensen: Mest belastede kommuner er i hovedstaden

Frank Jensen afviser at fjerne hovedstadsudligningen, da mange kommuner er belastede i hovedstadsområdet
Telegram
22. oktober 2014 kl. 09:25

Otte ud af 10 af landets mest socialt belastede kommuner er i hovedstadsområdet. Derudover huser København blandt andet en femtedel af landets kontanthjælpsmodtagere og knap hver tredje stofmisbruger.

Derfor vil det være dybt asocialt, hvis man afskaffer den såkaldte hovedstadsudligning, der fordeler penge mellem kommunerne i hovedstadsområdet, og i stedet tilsvarende øger den økonomiske udligning på tværs af hele landet, sådan som 61 provinskommuner bakker op om ifølge Jyllands-Posten.

Sådan lyder det fra Københavns Kommunes overborgmester, Frank Jensen (S).

- Det er et asocialt forslag. Otte af 10 af Danmarks mest socialt belastede kommuner ligger i hovedstaden. Det viser de officielle tal fra Indenrigsministeriet.

- At fjerne hovedstadsudligningen vil skabe en ghettodannelse i hovedstaden med en opdeling mellem fattige og rige kommuner, som vi ikke tidligere har set i Danmark, siger Frank Jensen i en skriftlig kommentar.

Ifølge Frank Jensen vil provinsborgmestrenes forslag dermed betyde, at der bliver flyttet penge fra landets mest belastede kommuner til kommuner, som er mindre belastede.

Derudover påpeger han, at der i den nuværende landsudligning bliver flyttet omkring otte milliarder om året fra hovedstadsområdet til den øvrige del af landet.

Han erkender, at København er en vækstmotor for landet, men at det dog dækker over, at der er store forskelle internt i byen, og Nørrebro for eksempel ville være landets fattigste kommune, hvis det var en selvstændig kommune. .

Heller ikke i Frederiksberg Kommune finder man det rimeligt at ændre på hovedstadsudligningen.

- Ønsket om flere udligningspenge til provinsen er ikke rimeligt. Frederiksberg er en af landets mest effektive kommuner. Jeg kan kun opfordre de andre kommuner til at blive ligeså effektive, inden de beder om flere penge via udligningen, siger borgmester Jørgen Glenthøj (K) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Han siger ligesom Frank Jensen, at hovedstadsområdet har høje sociale udgifter.

/ritzau/

Opdateret 22. oktober 2014 kl. 10:36

Stakkels Hovedstad - mon ikke også priserne på bolig m.m. tæller en del...
København er en vækstmotor for sig selv og ønsker ikke at dele hverken arbejde eller fritid med andre dele af landet.

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj og Rune Petersen anbefalede denne kommentar

Man kunne flytte regering, folketing, ministerier, styrelser , nationalbanken, højesteret o s v til mere centrale steder i landet og dermed tage "trykket"af København og få gang i væksten uden for København.

(Ved godt, at det er en håbløst urealistisk tanke - men alligevel ret spøjs ?)

Anne Eriksen: København er mange ting, undrer mig altid over de negative rosenrøde beskrivelser af København, når det reelt set kun er 3-4 kommuner ud af 29 der lever op til den beskrivelse.
Tag en tur til vestegnen eller i syd kommunerne og du vil se en anden verden.

Otte ud af 10 af landets mest socialt belastede kommuner er i hovedstadsområdet. Derudover huser København blandt andet en femtedel af landets kontanthjælpsmodtagere og knap hver tredje stofmisbruger.

8 ud af 10 kommuner. Hvordan skal det forstås?

1: Hvilke 10 kommuner - og hvorfor lige dem?
2: Hver gang der er 10 socialt belastede kommuner, så ligger de 8 i Københavnsområdet. Så hvor mange socialt belastede kommuner er der da, for hvis det er alle kommuner så ligger der simpelthen tæt på 70 kommuner i Københavnsområdet.

1/5 af landets kontanthjælpsmodtagere. Det skal i da være glade for det skaber jo arbejdspladser - hører vi uafbrudt. Det er vel i øvrigt en af grundene til at I har dem, så I kan fastholde jer selv som vækstmotor - eller hvad?

Knap hver tredie stofmisbruger. Ja, vi har givetvis bedre styr på det i udkantsdanmark end I har i hovedstaden.

Det hjælper åbenbart ikke meget på de sociale forhold at vi sender socialhjælp over til jer.

Hvordan forklarer I det?

Kurt Nielsen, jeg er også tilhænger af begrænsning af udlignings politikken, flere tomme motorveje i Jylland nej tak

Helt enig.