Telegram

Landmandssønner får titel som årets vinbonde

Ørnbjerg Vin er kåret som Årets Vinbonde 2014. Stenet jord og sol er hemmeligheden, siger vinderen.
Telegram
28. oktober 2014 kl. 14:15

Elegante druer med dansk karakter og international kvalitet.

Det er konceptet, som stifterne af Ørnbjerg Vin på Sjællands Odde har holdt sig til, fra de plantede deres første vindruer i 2007. Tirsdag har Anders Ørnbjerg og Niels Esbjerg blevet kåret som Årets Vinbonde 2014.

Det er brancheorganisationen Danske Vingaarde, der i forbindelse med International Food Contest i Herning har afholdt Dansk Vinshow for at finde og kåre dette års vinbonde. Som i år altså er to personer og deres firma.

I alt blev 41 danske vine bedømt af professionelle vindommere.

Ørnbjerg Vin producerer ikke rødvin, men hvidvin, rosévin, mousserende vine og dessertvin. Ifølge Niels Ørnbjerg har Danmark det helt rigtige klima til det.

- Vi har en vinmark, der ligger helt fantastisk på Sjællands Odde med vand på begge sider, så vi har ikke frostproblemer i vækstsæsonen overhovedet. Og så har vi en af de solrigeste placeringer i landet. Det giver druer med meget god modenhed og karakter.

- Jordbunden også betydning. Det er meget stenet jord vi har. Stenene giver varme om natten og afgiver mineraler til jorden, som er godt for planterne, siger den 46-årige landmandssøn Anders Ørnbjerg, som er uddannet agronom ligesom sin medstifter og barndomsven Niels Esbjerg.

Vinene blev blindsmagt af tre professionelle dommere. Kriterierne for at vinde titlen er, at vingården opnår det højeste gennemsnitlige pointtal for sine tre bedste vine i konkurrencen.

Medlem af dommerpanelet, Malene Smidt Hertz siger, at dansk vinproduktion gennemgår en enorm udvikling i disse år.

- Bredden og dybden bliver større år for år, og jeg hilser især bobler, hvidvine og rosévine velkomne. Det giver større spændvidde og medfører større interesse fra forbrugeren.

Ørnberg Vin stod også bag Dansk Vinshows eneste guldmedalje, som blev givet for dessertvinen Ørnberg Mynster.

De 41 vine fordelte sig i kategorierne Mousserende vin, Hvidvin, Rosévin, Rødvin, Dessertvin og Hedvin.

Danske Vingaarde er brancheorganisation for 60 professionelle vingårde. Produktionen i 2014 forventes at blive 350.000 flasker.

/ritzau/