Telegram

Politisk flertal vil ændre regler for hashkørsel

Et flertal uden om regeringen vil gøre det lettere at beholde kørekortet, hvis man stoppes med hash i blodet.
Telegram
31. oktober 2014 kl. 20:25

Et flertal uden om regeringen med SF i spidsen vil give billister chancen for beholde kørekortet, hvis de bliver stoppet i trafikken med små mængder hash i blodet.

SF foreslår, at der bliver indført en kortere karantæneperiode og mulighed for at generhverve kørekortet hurtigt, hvis man er i stand til at aflevere rene blodprøver i en periode.

Ifølge TV2 er SF, Venstre, De Konservative, Enhedslisten og Liberal Alliance klar til at ændre reglerne.

SF begrunder blandt andet forslaget med, at der i dag ikke nogen videnskabelig grænse for, hvor stor en mængde hash man kan have i blodet, før det bliver farligt at køre bil.

Som reglerne er i dag, må man have 0,001 milligram per kilo blod, hvilket stort set svarer til en nultolerance.

- Virkeligheden er jo, at sådan som lovgivningen er skruet sammen nu, så rammer den også personer, som har røget en festjoint for måske en uge siden og slet ikke er påvirkede og til fare i trafikken, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, i en skriftlig kommentar.

Karina Lorentzen erkender dog, at forslaget er en lappeløsning. SF ser hellere en større revision af den nuværende lovgivning.

- Det her er en lap på en dårlig lov. Det bedste ville være, at vi fik fastlagt nogle grænseværdier for, hvornår det er farligt at køre - ligesom for alkohol.

- Det er også en del af forslaget, at vi skal blive klogere på det, men ind til vi har det, så kan det her betegnes som en midlertidig løsning, som ikke fratager folk kørekortet på et alt for usikkert grundlag, mener Karina Lorentzen.

Regeringen er derimod ikke indstillet på at ændre reglerne, men kan blive tvunget til gå på kompromis, da der i øjeblikket er et flertal mod regeringen.

- Jeg synes ikke, man skal ryge hash, og da slet ikke hvis man skal køre bil bagefter. Det troede jeg også, de borgerlige mente, men jeg er spændt på at se begrundelsen for forslaget, skriver justitsminister Mette Frederiksen (S) i en mail til TV2.

Forslaget behandles 2. december i Folketinget.

/ritzau/

Hvad mon det ville koste at måle køreevner på en større gruppe selverklærede brugere og ikke-brugere, uden og med thc?

Hvis nogen siger "alt for dyrt", så skal det holdes op imod ødelagt livskvalitet, hvor fornuftige og ansvarlige brugere mister kortet helt uden at være til fare for andre, eller hvor uskyldige trafikanter rammes af uansvarlige brugere.

Den nuværende regel lyder som ren religion og fornægtelse. Mange millioner mennesker vælger at bruge stoffer, uanset hvad andre mennesker tror på. Hvis de reelt ikke er farligere end os andre, er det vanvid at jagte dem juridisk.

Jakob Silberbrandt, Steffen Gliese, Henrik Larsen og Toke Andersen anbefalede denne kommentar

Der er lavet masser af undersøgelser der alle konkluderer det samme. Hash skaber ikke risikobetonet adfærd i trafikken. Derfor er det nærmest umuligt at måle om bilisterne har THC i blodet, ved traditionelle køreprøver.
THC i blodet nedsætter godt nok reaktionstiden, men det er jo helt irrelevant i denne sammenhæng, da hurtige reaktionstider overhovedet ikke er et kriterie for at få et kørekort, og intet siger om trafiksikkerhed.
Populært sagt: Hvis du tror at bilisters reaktionstid er relevant for trafiksikkerheden, så kører du alt for vildt!