Telegram

Supermarkeder smider 150.000 ton mad ud om året

Butikkers madspild fylder dagligt over 3000 indkøbsvogne, viser ny undersøgelse fra Miljøministeriet.
Telegram
9. oktober 2014 kl. 08:00

Tonsvis af mad ryger hver dag fra butikkernes hylder og direkte i skraldespanden frem for at lande på danskernes tallerkner. Hvert år smider danske købmænd og supermarkeder 150.000 ton mad ud, viser den første kortlægning af madspildet fra servicesektoren fra Miljøministeriet.

Madspildet i butikkerne svarer til 3000 indkøbsvogne fyldt med mad hver dag, siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S).

- Det er grotesk, at butikkerne smider så meget mad i skraldespanden. Hvert år bliver der smidt mad ud, der samlet kunne fylde 1,2 millioner indkøbsvogne.

- Heldigvis er mange butikker selv begyndt at sætte fokus på problemet. Men der er stadig lang vej endnu, og jeg vil gerne opfordre detailhandlen til for alvor komme i gang med at forebygge madspild, siger Kirsten Brosbøl i en pressemeddelelse.

Varerne kan være for gamle, eller det kan være for eksempel bananer eller salathoveder, der er blevet stødt, og derfor ikke kan sælges.

Oveni i de mange ton madspild fra supermarkederne, kommer 12.000 ton om året fra specialforretninger som slagtere, fiskehandlere og grønthandlere.

Kortlægningen viser, at detailhandlen står for omkring 70 procent af madspildet i hele servicesektoren - mere end engroshandel, hoteller, restauranter, institutioner og kantiner tilsammen.

- Madspildet skyldes ikke kun mange regler eller kræsne forbrugere. Nu giver vi butikkerne helt konkrete råd til, hvordan de kan reducere spildet, siger Kirsten Brosbøl.

- For eksempel kan man passe særligt godt på skrøbelige varer som frugt og grønt. Og man kan nedsætte prisen på varer, der nærmer sig udløbsdatoen, som nogle supermarkeder allerede gør, tilføjer hun.

Forbrugerne kan selv få syn for sagen torsdag eftermiddag på Rådhuspladsen i København, hvor Miljøministeriet i samarbejde med foreningen Stop Spild Af Mad sørger for, at flere tusinde mennesker vil få serveret gratis overskudsmad.

/ritzau/

Carsten Mortensen

Det er da altid noget at de så faktisk blev betalt :-)

Lise Lotte Rahbek

Sindssygt spild er vist for milde ord.

Grethe Preisler

@Lise Lotte Rahbek,

Hun snakker godt for sin syge moster og sit gode embede, gør miljøminister Kirsten Brosbøl (S)- Prøv at dividere 150.000 tons med 365, hvis du vil vide, hvor mange tons fødevarer, der dagligt fjernes fra hylder, fryse- og kølemontrer og ryger i affaldscontainerne i supermarkeder og andre dagligvarebutikker i DK.

Divider dernæst det derved fremkomne kvantum kasserede fødevarer af alle slags med det samlede antal detailhandlere (supermarkeder og købmandsbutikker) i Danmark.

Du vil derefter have et mindre opsigtsvækkende og mere retvisende billede end det, Kirsten Brosbøl fremmaner af, hvor mange mennesker, der ville kunne ernæres med de 150.000 tons levnedsmidler pr. år (svarende til 3.000 fyldte indkøbsvogne om dagen) som ryger i affaldscontainerne i detailleddet i "forretningen Danmark".

Der går et spøgelse gennem det danske miljøministerium. Et folketingsvalg truer i horisonten, så vi må have svesken på disken.

God fornøjelse med regnearket hjemme på kakkelbordet ;-)

Lise Lotte Rahbek

Ej Grethe P, jeg har altså ikk noget kakkelbord.
Men det er sikkert det næste, der bliver trendy.

Efter at have regnet på mit egetræsbord (!) er jeg kommet frem til, at jeg stadig synes, 150.000 tons om året er for meget madspild.
Hvis man nu ikke dyrkede så meget overskudsmad, så ville der heller ikke skulle bruges så meget gødning og der ville ikke skulle bruges så meget fossilt brændstof til at fragte den overskydende mad til og fra supermarkederne.

Coop har i det mindste små skridt i retningen af mere fornuft, idet de sælger skæve gulerødder og har nogle standere med tæt-på-sidste salgsdato varer. De skæve gulerødder og de ikke-ferske udsmidningstruede varer smager forbløffende meget som de retlinede varer.
Mere af det, tak.
Så er der osse plads til festmad i fattigrøvskøkkener og på genbrugs-egetræsborde. ;-)

Niels Duus Nielsen, Kurt Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Flemming Scheel Andersen

Jeg troede ikke man smed mad ud??
Jeg troede det var affald man smed ud??

Grethe Preisler

Godt ord igen Lise Lotte R,

I mit lokale supermarked (Superbrugsen) smides der ikke noget i containeren før det er muggent eller råddent. Så man skal se sig godt for, før man falder for 'dagens tilbud' og køber en sæk halvrådne æbler. tomater eller gulerødder til nedsat pris. For ikke at tale om et kilo fadkoteletter eller oksefars, der har ligget i kølemontren så længe, at bliver det ikke solgt i dag, ryger det i affaldscontaineren i morgen. Sammen med de kartofler i 5 kg pakninger, der er blevet grønne og giftige af at ligge frit fremme i lyset en uge eller mere, og den slatne persille og purløg til 11 kr. bundtet.

Det er vist ikke gået op for butiksbestyreren endnu, at de fleste af beboerne i nærområdet efterhånden er unge barnløse par, studerende i forældrekøbte lejligheder og solosild (som mig) på efterløn eller pension.

Til gengæld har de åbent i 'Brugsen' fra 9 til 22 aften hver dag (også i weekenden) for ikke at tabe kunder til 7-Eleven, kinesergrillen og pizzeriaet henne om hjørnet. Som også er leveringsdygtige i flæskesvær, vingummibamser, chips, cola og sodavand i 2-liters flasker.

Lise Lotte Rahbek

Jeg kom til at se i TV igår, Grethe Preisler, at vi nu er nået op på 1.5 mill. danske husholdninger med kun een indkomstskattepligtig person, og det er rævedyrt for os,
fordi der også ryger meget mad ud fra 'familiepakninger', som vi solister aldrig får spist.

Jeg glæder mig til at flere forretninger end Rema 1000 får øjnene op for, at vi sørme er mange, som ikke har brug for at købe 'tag-5-og betal-for-4'forpakninger af altmuligt fra koteletter til grøn peber og opvaskemiddel.

Kurt Nielsen, Britta Hansen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Lise Lotte:

Det var nu heller ikke så meget den lokale butiksbestyrer i mit eget boligkvarter, jeg var ude med riven efter i anledning af madam Brosbøls krokodilletårevædede mediestunt over al den gode mad, der går til spilde p.g.a. detailhandlernes mangel på omstillingsparathed og rettidig omhu.

Jeg mener bare, at hun - som miljøminister - burde have opmærksomheden mere rettet mod de virkelige miljøforurenere (fx svineproprietærerne, medicinalindustrien, olieindustrien og kemikaliedistributørerne m.fl.) end på. hvordan du og jeg og vi to rent privat kan dele finkerne imellem os, når vi handler ind i det lokale supermarked. Så vi undgår at hælde flere end højst nødvendigt af de indkøbte fødevarer i svinetønden, når vi kommer hjem med dem og pakker de ud på køkkenbordet.

Skæg for sig, og snot for sig.

Valgflæsk er lige uegnet som menneskeføde, uanset hvem at regeringens socialdemokratiske hattedamer, der står for distributionen af det til 'fattigrøvene' på Rådhuspladsen i Københavnstrup.

Lise Lotte Rahbek

Heh.
Valgflæsk bliver ganske hurtigt fordærvet, og nu skal vi tvangsfodres med det blævver i et helt år.
Jeg får nok alligevel brug for en familiepakning med alka selzer.

Lise Lotte og Grethe.

Tak til jer to. Blive endelig ved. Det er hylemorsomt og helt uvant for en informationslæser.

Grethe Preisler

Lyt til et godt råd Lise Lotte, før du udskifter dit gamle genbrugs-egetræsbord med et, der er mere 'trendy':

Lad en møbelsagkyndig vurderingsekspert se det gamle efter i sømmene, før du smider det i containeren eller hugger det til pindebrænde og bager snobrod over gløderne fra det.

Måske kan du få en formue for det, hvis du sælger det på auktion. Jf. ægteparret der solgte bordet, de fik med i handlen, da de købte hus på Lolland for mange år siden, til en ukendt Onkel Joachim med sans for livets sande (pekuniære) værdier.

Lise Lotte Rahbek

Grethe P - jeg er bange for det med pludselige formuer.
Det kan gå så grueligt galt. Man har hørt om ellers pæne og fornuftige fattigr.. *host* mennesker, som pludselig kommer til muffen og bliver bimse. Dels får de hæftige hovedpiner at at spekulere over, hvad min det mest langtidssikrede er at bruge pengene på, dels får de tiggerbreve fra mennesker, som har forskellige dele af Eiffeltårnet og hovedløse projekter at slge dem og skal bruge tiden med de mange penge på at læse breve fr fantaster. En grum skæbne.
Så foreløbig bruger jeg bare mit genbrugsegetræsmøbel til at sætte kaffekopper fra på, og så kan jeg altid vove mig ud i eventyr, auktioner og rigdom når jeg bliver gammel (nok).

Grethe Preisler

Ja, ja Lise Lotte R, den som ikke vil høre må føle, sådan er det jo.

Husk nu at stemme på 'De Rigtige' næste gang du får chancen for at sætte et X på den i mellemtiden forlængede smørrebrødsseddel i stemmeboksen.

Torben Arendal

Brugsen, Irma, Fakta, Netto, Lidl, Aldi, Kivi, Spar. 8 fødevarer butikker i en lille provinsby.

Alle sammen skal sælge det samme grå leverpostej og smider de ikke solgt leverpostej ud.

Nu hvor der er så mange er der ingen der længere sælgere speciel varer fordi når de bestiller ti og kun får solgt to går det ikke. Det betyder at vi skal kører længere væk ocg til en støre by for at få andet en grå leverpostej.

Grethe Preisler

@Torben Arendal,

Var det kun leverpostejen, der var noget galt med, så gik det nok. Hvis du køber lever og spæk i stedet for den færdiglavede folkeleverpostej i køledisken, kan du lave din leverpostej selv og fryse den ned i passende portioner. Så får du et produkt, der er værd at smøre på brødet og slipper for at smide det halve i grisetønden.

Men det kræver selvfølgelig, at du har egne køkkenfaciliteter og husmoderkundskaber og -håndelag.

Torben Arendal

Pointen er at der er alt for mange dagligvarer butikker og dermed et kæmpe madspild.

Grethe Preisler

Torben Arendal: prøv lige at lave det lille enkle regnestykke, jeg foreslog Lise Lotte.

Hvor hvor mange kg uspiselige madrester tror du, du selv smider i'grisetønden' på ugebasis? Find ud af det, og multiplicer det derefter fremkomne kvantum med 5 mio. dagligvarekonsumenter :-)