Telegram

Svensk Palæstina-anerkendelse kan smitte

Den langsigtede udvikling går i retning af, at flere lande vil anerkende en palæstinensisk stat, mener ekspert
Telegram
5. oktober 2014 kl. 23:50

Den svenske regerings beslutning om at anerkende Palæstina har vakt international opsigt. Også danske politikere lyttede med særlig interesse, da Sveriges nyudnævnte socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, forleden annoncerede den kontroversielle beslutning.

For selvom den danske regering ikke vil følge det svenske eksempel her og nu, så bliver en dansk anerkendelse af Palæstina formentlig til virkelighed i løbet af nogle år, skriver Kristeligt Dagblad.

Sådan lyder vurderingen fra næstformanden i Folketingets udenrigsudvalg, socialdemokraten Mette Gjerskov.

- Selvfølgelig betyder det svenske skridt noget. Det er ikke mit indtryk, at regeringen er parat til noget tilsvarende i morgen. Palæstina har ikke været på dagsordenen i Danmark på samme måde som i Sverige. Men jeg oplever, at vi er inde i en udvikling, siger Mette Gjerskov og tilføjer:

- Hvor vi tidligere var meget optaget af at hjælpe det jødiske folk, så er Israel i dag en stat, der kan forsvare sig selv. Derfor er det meget naturligt, at vores blik går i retning af palæstinenserne, der har brug for beskyttelse.

Liberal Alliances udenrigsordfører, Mette Bock, ser gerne en tostatsløsning, men hun mener ikke, at tiden er inde til en dansk anerkendelse af Palæstina.

- Vi har været gennem en meget konfliktfyldt periode med væbnet kamp. Der er nu et åbent vindue for, at parterne selv kan finde frem til en løsning. I respekt for den proces bør vi afvente, hvad parterne selv finder frem til, siger hun.

Mellemøsteksperten lektor Jakob Egholm Feldt fra Institut for Historie og Identitet ved Roskilde Universitet tror ikke, at den svenske anerkendelse af Palæstina umiddelbart vil få den danske regering til at følge trop.

Men han er ikke i tvivl om, at den langsigtede udvikling går i retning af, at flere lande herunder Danmark vil anerkende Palæstina som stat.

- Danmark har jo ligesom en række andre lande de facto anerkendt en tostatsløsning, og at Palæstina har sæde i FN. Samtidig har Palæstina en repræsentation i Danmark, så i virkeligheden er anerkendelsen af en palæstinensisk stat en formalitet, forklarer Jakob Egholm Feldt.

/ritzau/

Jamen, lad os da håbe at det smitter. Desværre ser det ikke ud til, at den danske udenrigsminister vil lade sig smitte af denne demokratiske og folkeretslige "sygdom".