Telegram

Det er ulovlig at opsøge Snapchat-hackede billeder

En ekspert i strafferet slår fast, at det er ulovligt at opsøge billederne, der er blevet hacket fra Snapchat.
Telegram
11. oktober 2014 kl. 14:15

Det er ulovligt, hvis man undersøger, om naboen er blandt dem, der har fået billeder hacket fra billeddelingstjenesten Snapchat. Det fastslår ekspert i strafferet Lars Bo Langsted overfor Ritzau.

Ifølge en gruppe hackere på hjemmesiden 4chan bliver der søndag offentliggjort 200.000 billeder og flere tusinde videoer fra Snapchat. Billederne og videoerne er angiveligt stjålet fra en app'en Snapsave, der kan gemme filer sendt i Snapchat.

Og fordi de er stjålet, vil det også være ulovligt, hvis man søndag forsøger at finde billederne for at se, om man kender nogle af de hacker-ramte. Det vurderer Lars Bo Langsted, der er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

Han henviser til straffelovens paragraf 264 c, hvor det fremgår, at det er ulovligt at stjæle billederne og videoerne gennem hacking, og at det er ulovligt at opsøge billederne og videoerne, hvis man ved, at de er frembragt på ulovlig vis.

- Det er som udgangspunkt også ulovligt at skaffe sig oplysninger, der er kommet til ved hjælp af hacking, siger Lars Bo Langsted.

Termen "at skaffe" skal forstås som aktivt at opsøge oplysningerne, på trods af at man ved, de er ulovligt fremskaffet.

Lars Bo Langsted slår også fast, at selve hackningen af billederne er ulovlig.

- Der ligger noget strafbart i at viderebringe billeder af folk i tydeligvis private situationer.

Ritzau har talt med it-ekspert Peter Kruse fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS, der har set det hackede materiale, og han bekræfter, at det er seksuelle aktiviteter på noget af materialet.

Halvdelen af Snapchats brugere er mellem 13 og 17 år, og der er derfor en mistanke om, at materialet kan kategoriseres som børneporno.

De hackede billeder og videoer stammer ifølge den norske avis Dagbladet hovedsageligt fra danskere og nordmænd.

/ritzau/

Opdateret 11. oktober 2014 kl. 15:20

Det er ulovligt at opsøge og videregive materiale, som er fremskaffet på ulovlig vis, siger professor Lars Bo Langsted. Men er det ikke præcis det som journalister og aviser gør hver eneste dag? Kilden holdes blot hemmelig med henvisning til kildebeskyttelse.

Finn Årup Nielsen

Den mulige lækker har skrevet en kommentar http://pastebin.com/cJcTbNz8 . Her skriver han "Users could freely browse all media on this website, and view as per user account. When the site became unusable, the administrator compiled a full directory of the content and uploaded it to an un-indexed website where you could freely download it."

Det er således muligt at Snapsaved.com har haft en så dårlig sikkerhed på deres website at man ikke kan tale om hackning. Hvis mediefilerne er umiddelbart tilgængelige uden at man skal logge ind eller bryde ind ("hvortil adgangen er beskyttet med kode eller anden særlig adgangsbegrænsning") så kan man ikke - iflg. min mening - tale om hackning mht. Straffeloven § 263 a.

The content released from this site was provided to us by the administrator of the site.

Jeg tvivler på, at denne person, som har skrevet på pastebin, overhovedet har noget, at gøre med lækken. Der findes simpelthen så mange tosser på nettet, der blot vil have netop deres 15 minutes of fame - selv i anonym form -, så de kan rive sig selv lidt i fjederen i deres spøjse form for selvbekræftelse.