Telegram

Import af affald til opvarmning giver milliardgevinst

Danske forbrændingsanlæg vil importere endnu mere affald fra udlandet til energi og gevinst for varmekunderne.
Telegram
23. november 2014 kl. 07:05

Importeret affald fra udlandet luner op i danskernes stuer, deres pengepunge samt i statskassen. Vel at mærke når affaldet hældes i danske forbrændingsanlæg og bruges til fjernvarme.

Ifølge en ny samfundsøkonomisk rapport kan øget import af affald give Danmark en samlet gevinst på 1,1 milliarder kroner, fordi de danske affaldsenergianlæg udnyttes mere.

Samtidig er det langt bedre for klimaet end at smide affaldet på en losseplads, viser rapporten fra EA Energianalyse for Dansk Affaldsforening.

- Danske affaldsanlæg har ledig kapacitet. Når lande som England ikke har en tilstrækkelig udbygget affaldsenergisektor, så har vi i Danmark løsningen, siger direktør i Dansk Affaldsforening, Jacob H. Simonsen.

Han peger på, at Europas største affaldsproblem i dag er, at over 50 procent af affaldet køres på losseplads. Derfor er der brug både for mere genanvendelse, men også mere affaldsforbrænding.

- Vi brænder naturligvis ikke affald, der kan genanvendes. Men der er markant gevinst ved at importere ikke-genanvendeligt affald som vådt karton og plast til energiformål. Det er en win-win situation for både Danmark og klimaet, siger Jacob H. Simonsen.

Cirka hvert tredje af landets 26 affaldsenergianlæg importerer allerede årligt cirka 150.000 tons, men den samlede ledige kapacitet er 400-600.000 tons. Importen er god­kendt af de statslige miljømyndigheder.

Ifølge livscyklus­analyser er der dobbelt så stor klimagevinst ved at brænde engelsk affald i Danmark frem for at lægge det på losseplads i hjemlandet.

Alternativt skulle energien i Danmark hentes fra fossile brændsler eller træ. Samtidig udleder deponering af affald den kraftige klimagas metan. C02-belastningen ved at transportere affald til Danmark er af mindre betydning i sammenligning.

/ritzau/