Telegram

Danske Skype slap for skat i Luxembourg

Danskeren Janus Friis’ it-gigant Skype var intet værd på papiret – men blev solgt for 19 milliarder
Telegram
9. december 2014 kl. 22:25

Luxembourg skrev under på, at danskeren Janus Friis’ fremadstormende it-gigant Skype intet var værd kort før firmaet blev solgt for 19 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Det er et nyt læk af hemmelige skatteaftaler, som Politiken og DR har fået gennem organisationen International Consortium of Investigative Journalists.

I 2005 var opfinderne af Skype, danskeren Janus Friis og hans svenske makker, Niklas Zennström, godt på vej til at revolutionere telemarkedet – og tjene milliarder på at gøre det.

100 millioner gange havde borgere over hele verden på det tidspunkt downloadet Skype for at telefonere over internettet.

Men samtidig havde Skype betalt revisionsfirmaet Ernst & Young for at forhandle med skattemyndighederne i Luxembourg om, hvordan de kunne slippe for at betale skat af Skypes patent og varemærke.

12. april 2005 skrev Skype til Luxembourgs skattemyndigheder og bad om lov til skattefrit at flytte sit patent og varemærke til sit nyoprettede selskab i Irland. Den givne årsag til skattefriheden: Vores forretning er stort set ikke noget værd. Manøvren lykkedes.

- Det er ikke særlig sandsynligt, at man vil kunne finde en køber, der er villig til at betale mere end de af Skype afholdte omkostninger til at erhverve sig SkypeTM, lyder det i en hemmelig skatteaftale, skriver Politiken.

Ifølge DR er det 50 dokumenter fra godt 30 selskaber, der er blevet lækket denne gang. Igen handler det om skatteaftaler mellem store internationale selskaber og det lille EU-land, Luxembourg, der er blevet kendt for at lindre smerterne hos selskaber med ondt i skatten.

De lækkede dokumenter stammer denne gang ikke kun fra revisionsselskabet Price Waterhouse Cooper, men også fra de tre andre revisionsgiganter; Ernest & Young, KPMG og Deloitte.

/ritzau/

Opdateret 10. december 2014 kl. 08:15

Lovlig eller, så er der tale om svindel og bedrag idet konstruktionen absolut må være mod lovens hensigt.

- At benytte en lovgivning mod dens hensigt er ulovligt og dermed strafbart. Det samme må gøre sig gældende, hvis en kombination af flere love anvendes mod lovenes hensigt.

Henrik Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jeg bruger ikke Skype, men Viber da Viber har en langt bedre funktionalitet end Skype.

Hvis alle op hørte med at anvende produkter fra de firmaer, som opererer med en skattely konstruktion ville det være et effektivt signal fra os forbruger, at sende disse selskaber.

Det seneste eksempel på forbrugerindflydelse fik f.eks. Lego til at gå ud af samarbejdet med Shell - Det var vist en klog beslutning af Lego i disse klimatider ;-)

Men samtidig en fejlbedømmelse af format at indgå et sådant samarbejde fra Lego's side. Lego får hermed tildelt årets "KIKS" for den disposition :-)

- Et dilemma for den skattely beviste forbruger er, om der mon overhovedet er nogen produkter tilbage at købe andet end i den lokale gårdbutik med egen fremstillede kartofler under forudsætning af salget ikke er sort naturligvis ;-)

Kjeld Hansen: "Hvis alle op hørte med at anvende produkter fra de firmaer, som opererer med en skattely konstruktion ville det være et effektivt signal fra os forbruger, at sende disse selskaber." Principielt ja, men i betragtning af hvor lav danskernes moral generelt er i forhold beskatning tvivler jeg på effektiviteten af sådan et boykot. Mange på højrefløjen køber glædeligt varer og serviceydelser af hinanden sort og retfærdiggør det over for sig selv som en slags oprør mod de demokratisk vedtagne skatteniveauer. Ville disse mange mennesker afstå fra at købe en ofte billigere vare blot fordi producenten benytter sig af skattely? - Næppe.

Rasmus Kongshøj

Der må sanktioner til mod Luxembourg indtil de makker ret. Reelt set stjæler Luxembourg jo fra de øvrige EU-lande når de hjælper skruppelløse firmaer med at snyde i skat.

Det bedste ville selvfølgelig være, hvis EU indførte sanktioner mod Luxembourg. Da Luxembourg lukrerer på at der stjæles fra alle de andre lande, er der i hvert fald en fælles interesse i at få stoppet svindelen. Men EU er korrupt og arbejder alt for langsomt. Indtil der kommer EU-sanktioner, må de enkelte lande - herunder Danmark - indføre deres egne sanktioner. Man kan lægge blidt ud med at udvise et par diplometer, og så siden eskalere.

Rasmus Kongshøj

@ Kjeld Hansen:

Og hvorfra ved du så at Viber ikke også snyder?

Problemet er ikke et enkelt firmas dårlige moral. Privatkapitalistiske firmaer har amoralen i deres DNA; de er alene systemer til profitoptimering, har alle incitamenter i verden til at rage til sig, og ingen incitamenter til at tage bredere samfundshensyn. Så længe vi har kapitalisme, må vi betragte manglende moral som et grundvilkår, og indrette lovgivningen derefter.

Det er de europæiske skatteregler, der er problemet her, ikke Skype, Goldman Sachs eller alle de andre, der udnytter dem.

Ærlige mennesker får svære og svære ved at finde arbejde, for der bliver flere og flere virksomheder som ikke kan tåle at have ærlige mennesker ansat.