Telegram

Ruslands ambassadør skal forklare sig om nær-kollision

Både Sverige og Danmark vil have forklaring fra Rusland, efter at et russisk militærfly igen kom for tæt på.
Telegram
15. december 2014 kl. 10:15

Ruslands ambassadører i Danmark og Sverige er blevet kaldt til samtaler i henholdsvis det danske og det svenske udenrigsministerium for at forklare sig efter fredagens episode, hvor et russisk militærfly kom tæt på et dansk passagerfly over Østersøen.

Det oplyser den danske og den svenske udenrigsminister mandag morgen ved ankomsten til et EU-udenrigsministermøde i Bruxelles.

- Jeg har her til morgen besluttet at indkalde Ruslands ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet omkring den ret alvorlige situation, vi havde i luftrummet over Danmark og Sverige.

- Det er helt urimeligt, at civile liv bliver udsat for fare på den måde. Forhåbningen er selvfølgelig, at vi kan overbevise russerne om, at det er for farligt at foretage så mange af denne her slags flyvninger, og at vi kan stoppe dem. Det var ved at gå galt. Og det skal det ikke, siger Lidegaard.

Hans svenske kollega, Margot Wallström, kommer ifølge det svenske nyhedsbureau, TT, med en tilsvarende melding.

Det var et fly fra danske Cimber med plads til 50 passagerer, der fredag måtte ændre kurs, da et russisk kampfly over Østersøen kom for tæt på.

Fredagens episode er blot den seneste i en række, hvor russiske militærfly flyver tæt på Nato-landes territorium uden at have tændt for den såkaldt transponder, der gør det muligt for luftfartsmyndighederne at se og identificere flyet.

Hændelsen kom til offentlighedens kendskab lørdag, da det svenske forsvar beskrev den i de svenske medier.

Det russiske forsvarsministerium sagde søndag ifølge nyhedsbureauet Itar-Tass i en pressemeddelelse, at kampflyet på intet tidspunkt var tættere end 70 kilometer på Cimber-flyets rute.

- Der var ingen forudsætninger for en ulykke med et russisk kampfly i internationalt luftrum over Østersøen fredag 12. december.

- Flyvningen skete i fuldstændig overensstemmelse med internationale regler, ingen landegrænser blev krænket, og den forløb på sikker afstand af ruter for civil flytrafik, sagde Forsvarsministeriets talsmand, Igor Konasjenkov.

Martin Lidegaard lægger afstand til den russiske udlægning af episoden.

- Jeg tror, de forskellige vurderinger, der har været i medierne, taler for sig selv, siger udenrigsministeren.

/ritzau/

Opdateret 15. december 2014 kl. 10:45

Niels Engelsted

Nu skal forsvarsminister Wammen også indkaldes til møde hos Lidegaard:
http://ekstrabladet.dk/ekstra/ekstra-krimi/danske-kampfly-taet-paa-kolli...

"- Jeg har her til morgen besluttet at indkalde Ruslands ambassadør til en samtale i Udenrigsministeriet omkring den ret alvorlige situation, vi havde i luftrummet over Danmark og Sverige."

Umm, nej, det var internationalt luftrum, hverken dansk eller svensk.