Telegram

Snowden erkender: Jeg kan ikke vende tilbage til USA

I et interview med svensk tv indser whistleblower Edward Snowden, at han ikke kan rejse hjem til sit fødeland
Telegram
11. december 2014 kl. 09:45

Den amerikanske whistleblower Edward Snowden erkender, at han kan ikke vende hjem til USA, da han mener, det er umuligt for ham at få en retfærdig rettergang, siger han i et interview med Sveriges Television (SVT).

Snowden er efterlyst i USA, da han er mistænkt for spionage, og han risikerer fængsel på livstid for sine afsløringer om efterretningstjenesten NSA's omfattende overvågningsprogram Prism.

Siden sommeren 2013 har han haft midlertidigt asyl i Rusland.

USA har opfordret Snowden til at vende hjem fra sit eksil i Moskva og tage ansvar for sine handlinger,

»Vis at du er en mand. Kom hjem og stil dig for retten,« sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i maj som en direkte opfordring til Snowden.

Og nu giver Snowden altså svar på tiltale.

»Hvis det bliver en retfærdig rettergang – så helt klart,« siger han.

»Hvis jeg frivilligt lade mig dømme til livsvarigt fængsel, ville jeg afskrække alle fra at gøre det, som alle i landet anser for at være det rigtige,« siger Edward Snowden til SVT.

Den tidligere efterretningsmand henviser til de særlige love om spionage, som gør det umuligt for ham at forklare i retten, hvorfor han lækkede de hemmelige dokumenter.

USA beskylder Edward Snowden for spionage samt for at have stjålet statslige dokumenter.

Snowden flygtede til Hongkong og derefter Rusland sidste år, og han menes at være i besiddelse af 1,7 millioner elektroniske dokumenter.

De hemmelige dokumenter har vist, at efterretningstjenesten NSA med overvågningsprogrammet Prism har fået adgang til data fra internetgiganter som Yahoo og Google. Embedsfolk har sagt, at Prism blev stoppet i 2011.

Nogle af de selskaber, der har videregivet data om brugeres internetadfærd, har efter Snowdens afsløringer forsøgt at forklare, at det ikke var med deres gode vilje, at de udleverede oplysningerne.

/ritzau/TT

Opdateret 11. december 2014 kl. 10:24

No reason to go home? Every other place is much better!