Venstres trafikordfører fik 200.000 kroner fra pengeklub

Folketingsmedlem og hans bagland har brudt partistøtteloven gennem en af landets omstridte pengeklubber.
4. december 2014 kl. 23:25

Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen, modtog omkring 200.000 kroner i støtte fra en erhvervsklub til den seneste valgkamp, men pengene blev aldrig opgivet til myndighederne. Det er et brud på partistøtteloven.

En lobbyorganisation for transport var blandt donorerne til politikeren, hvis mærkesag er netop transportområdet.

Det viser aktindsigter i ansøgninger om partistøtte til Region Midtjylland og Viborg Kommune, som Berlingske er i besiddelse af.

Ved sidste folketingsvalg modtog Venstre-politikeren pengene fra en erhvervsklub, som han selv har været med til at stifte. Den bærer navnet Viborg-egnens Liberale Erhvervslaug og øremærker sin pengeindsamling til Kristian Pihl Lorentzens valgkamp.

Han erkender selv, at det store beløb burde være oplyst til myndighederne.

Reglerne for partistøtte fastslår nemlig, at alle bidrag til partier på over 20.000 kroner skal fremgå af partiregnskabet.

- Jeg har da et medansvar, siger han, men han forsikrer over for Berlingske, at den manglende indberetning ikke er sket med ond vilje, men derimod har været utilsigtet.

- Hvis der er sket en fejl, vil vi selvfølgelig sørge for, at der fremadrettet bliver strammet op på det, siger han.

Det er en alvorlig sag at overtræde partistøtteloven, og det kan give bøde og i værste fald op til fire måneders ubetinget fængsel.

Flere politikere fra både Socialdemokraterne og Venstre har været i vælten i sagen om partistøtte.

Socialdemokraterne har længe kritiseret Venstre for at lade penge til partikassen kanalisere gennem erhvervsklubber.

I november kom det frem, at også Socialdemokraterne har en klub, hvor man kan betale 15.000 kroner for et møde med partitoppen - altså et beløb, der ikke kræver offentliggørelse af betaleren, da det ligger under 20.000 kroner.

Om Kristian Pihl Lorentzens sag siger juraprofessor ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen:

- Der er ingen tvivl om, at det skulle have været indberettet, hvis de har modtaget 200.000 kroner fra en donor. Det kan der ikke være nogen diskussion om, siger Jørgen Albæk Jensen, som også har sæde i regeringens ekspertudvalg om partistøtte, til avisen.

/ritzau/

Anbefalinger

  • Henrik Christensen
Henrik Christensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

- Han erkender selv, at det store beløb burde være oplyst til myndighederne.

Hvad fanden er det for nogle lovgivende politikere vi har valgt til Folketinget.!!!

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Tue Romanow, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Henrik Christensen, lars abildgaard, Gert Romme og Helge Rasmussen anbefalede denne kommentar

Disse usynlige penge kan jo også anvendes i private sammenhæng, som vi ser det i andre lande. Hvordan forholder skattevæsenet sig i grundet til disse penge.

Pengene kan jo ikke bare tages ud af Viborgegnens liberale erhvervsvirksomheder, uden de mangler i regnskaberne. Og jeg kan slet ikke forestille mig, at private punger ud af egen lomme.

Gert Selmer Jensen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen, Henrik Christensen og randi christiansen anbefalede denne kommentar

Der er efterhånden intet, der kan overraske en, omkring Venstres politikere, - disse USA's nyttige idioter.
At danske medier, incl. DR's nyhedsformidling, holder hånden over dette parti, fortæller alt om hvor medierne i DK i dag står politisk.

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Peter Jensen, lars abildgaard, randi christiansen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar

"Jammen, det er da en fejl, der skal rettes op på"

- Kan jeg allerede høre Claus Hjort Frederiksen sige med sin faderlige uskyldige skikkelse sige...

Gert Selmer Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

De trækker altid " Stram op- og - se -fremad Kortet ".

Gert Selmer Jensen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard og randi christiansen anbefalede denne kommentar

"- Jeg har da et medansvar, siger han, men han forsikrer over for Berlingske, at den manglende indberetning ikke er sket med ond vilje, men derimod har været utilsigtet."

Jeg kom ind i butikken - og samlede lidt slik, lidt blade, lidt tobak og lidt tyggegummi op - og forlod butikken. Glemte at betale. Kan jeg ikke bare aflevere tilbage, hr. dommer? Er De politiker? Ja. Så lad gå, og glæd Dem over at de ikke er f.eks. 'ledig'. Eller, fanden forbyde det, muslim. Passér gaden.

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, randi christiansen, Ib Christensen, Rasmus Kongshøj, Rune Petersen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Mage til platugleparti skal man lede længe efter.
Venstre har gjort det til sit særkende at promovere kreativ bogføring og de letkøbte undskyldninger.

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, randi christiansen, Rasmus Kongshøj og Fraus Dolus anbefalede denne kommentar

Hvor dum har man lov til at være som politiker ? Hvis man er så dum kan man jo ikke tage vare på folkets interesser ! Hvor er de penge blevet af ???? I hans egne lommer fristes man til at tro !!!

randi christiansen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Hvor dum har man lov til at være som politiker ? Hvis man er så dum kan man jo ikke tage vare på folkets interesser ! Hvor er de penge blevet af ???? I hans egne lommer fristes man til at tro !!!

Grethe Preisler

Venstre ved du hvor du har: altid med fingrene nede i klejnekassen.

Gert Selmer Jensen, Lise Lotte Rahbek, Ib Christensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Jeg synes da, at det er smukt, at et parti som Venstre erkender, at de ikke kan leve af offentlige partistøttemidler og derfor tager konsekvensen og får private, skjulte midler. Det er fuldt ud forståeligt, når der både skal betales ind til et parti, som har brug for firmabiler, privatchauffør som skal betales for ublu arbejdstider, underbukser til formanden m.m.

(Ironi kan forekomme i det ovenstående)

Det bliver spændende at se Søren Pinds (bort)forklaring af denne sag - hvis han da tør kommentere på den?

Gert Selmer Jensen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Rasmus Kongshøj

Godt vi ikke er italienere eller grækere. For så havde det været korruption, når en politiker fik 200.000 under bordet af erhvervslivet, og det havde jo næsten ikke været til at bære.

Men nu er vi heldigvis danskere, og her har vi pr. definition ingen korruption. Derfor er Venstremandens sorte penge bare en "utilsigtet fejl".

Gert Selmer Jensen, Steen Sohn, Lise Lotte Rahbek og randi christiansen anbefalede denne kommentar

- Endnu et eksempel på politikerklassens kultur omkring offentlighed af de økonomiske pengestrømme. Den er plumrådden.

Når råddenskab konstateres i eksempelvis et byggeri - kondomers der eller man foranstalter en gennemgribende renovering.

Det så vis sig at de af befolkningen betroede lovgivere IKKE selv kunne administrer beføjelserne og den udstrakte selvforvaltning borgerne giver de lovgivende politikerer. Det handler om personlig vinding og skjulte dagsordener fra "Anonyme beundrere"

Politikerne har vist de ikke har den moralske og etiske habitus, til at forvalte deres egne autonomi, når det kommer til transparens i den politiske proces og de dertil hørende økonomiske pengestrømme.

I sidste ende ender det hos vælgerne, borgerne, folket. Er sådan vi gerne der vores demokrati blive forvaltet på ?
- Hvis ikke, kunne en Grundlovsrevision være en god mulighed for borgerne at stække dette uvæsen - hvor korrumperede levebrødspolitikere ville blive tvunget til at skaffe sig en indtægt andens steds end i borgernes skattekiste.

Grundlovsændringer;
§ X
- En person kan kun besidde et folkeligt mandat til en national eller international lovgivende forsamling to gange.

§ Xa
- Alle der vælges til folketinget er forpligtiget til at oplyse alle indtægter. Det være sig private og offentlige - des påagtet hvor lille et beløb der er tale om.

stk 2
- Hvis et medlem af folketinget forbryder sig mod § Xa. betyder det prompte tab af valgbarhed jvf Grundloven om valgbarhed. mandatet vil med øjeblikkelig virkning bortfalde og skal erstattes af et suppleringsvalg i den valgkreds mandatet tilhører.

randi christiansen

Går den så går - tænkes der tydeligvis. En fejl? Til 200.000 ... hvor dumme tror han, borgerne er? Diplomatisk immunitet? Frit lejde til platuglerne?

Gert Selmer Jensen

Venstrefolk er født med et "platuglegen", og henholder sig til Siciliensk moral.: Hvis du kan stjæle
naboens ged, uden han opdager det, så er det lovligt.!