Telegram

Komiker anholdt for upassende Charlie Hebdo-udtalelser

Dieudonné er blevet anholdt efter at have udtrykt sympati med en attentatmand fra sidste uges angreb i Paris.
Telegram
14. januar 2015 kl. 09:40

Fransk politi har onsdag morgen anholdt den franske komiker Dieudonné for upassende udtalelser i forbindelse med terrorhandlingerne i sidste uge i Paris.

Anholdelsen af Dieudonné sker, efter at han har skrevet en kommentar på Facebook, hvor han udtrykker sympati med en af gerningsmændene bag sidste uges terrorangreb i Paris, meddeler en retskilde.

Anklagemyndigheden åbnede i mandags en sag mod Dieudonné for en udtalelse, hvor han sagde "Jeg er Charlie Coulibaly" med reference til ugemagasinet Charlie Hebdo og Amedy Coulibaly, der stod bag gidseltagningen i et jødisk supermarked, hvor fire gidsler blev dræbt.

De franske myndigheder betragter komikeren som "en forsvarer for terrorisme", og efterforskningen skal klarlægge, hvorvidt Dieudonné har opildnet til terror.

Dieudonné blev i 2013 internationalt kendt, da den franske fodboldspiller Nicolas Anelka blev straffet med fem spilledages karantæne, fordi han lavede en håndbevægelse, som var skabt af netop Dieudonné, og som mange betragter som antisemitisk.

Regeringen har tidligere forbudt Dieudonnés shows, fordi de blev betragtet som antisemitiske.

Ifølge AFP har den franske komiker fjernet den krænkende bemærkning fra Facebook.

Indenrigsministeren i Frankrig, Bernard Cazeneuve, har kaldt bemærkningen "foragtelig". Dieudonné svarede igen ved at beskylde indenrigsministeren for at forsøge at ødelægge hans liv.

- Jeg prøver bare at få folk til at grine, siger Dieudonné ifølge AFP.

Opdateringen på Facebook kom efter søndagens march i Paris, hvor mere end 1,5 million beboere i byen gik sammen med en række toppolitikere gennem byen.

Dieudonné beskrev marchen, der bliver betragtet som den største i moderne fransk historie, som et "magisk øjeblik på linje med big bang".

/ritzau/AFP

Opdateret 14. januar 2015 kl. 10:55

Søren Sørensen

Så meget for den ytringsfrihed...

...hvornår mon det at kritisere en europæisk regering bliver til "opildnelse til terror"?

Bo Carlsen, Torben Selch, Anne Eriksen, Rune Petersen, Timothy Broughton, Niels Duus Nielsen og Gert Romme anbefalede denne kommentar

Dieudonné er absolut ikke min smag, hans venskab med Le Pen og hans udtalelser der bla andet omfatter ønske om at en jødisk journalist burde være røget i gaskammeret er usmagelige.
Men det ændrer ikke på at så længe han ikke opfordrer til vold eller racisme , så bør han have fuld ret til at sige hvad han mener.

Der er, så vidt jeg er underrettet, ingen der rigtigt ved, hvad han mente med den bemærkning, men det skal selvfølgelig ikke stå i vejen for den bølge af politiske heksejagter, justistsmord, tankekontrol og øget overvågning i Charlie Hebdos navn, som også danske politikere gnider sig forventningsfuldt i hænderne over.

Anne Eriksen, Peter Poulsen og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Søren Sørensen

Jan Mogensen

Hvorfor må man ikke opfordre til hverken vold eller racisme?

Jeg ville da mene, at så længe man udelukkende holder sig til brug af ord må ytringsfriheden være ubegrænset.
Det er udelukkende handlinger der skal slås ned på.

Husk lige at hvis opfordring til vold (og dermed terrorisme) var strafbart så ville du uden videre kunne bure samtlige autonome og en stor del af EL's medlemmer inde med henvisning til at de jo gerne støtter samfundsomvæltninger og diverse "terrorbevægelser".
(Og selvfølgeligt også en bunke herboende fundamentalistiske muslimer der spreder had og intolerance...)

Det undrer mig at de venstreorienterede selvbestaltede humanister ikke kan se problematikken i at ville begrænse ytringsfriheden når en sådan begrænsning i den grad kan bruges mod dem selv...

Torben Andersen

Vi vel forvente nu at samtlige danske medier mm. falder over de franske myndigheder pga. dette angreb på ytringsfriheden, manden mener jo tilsyneladende noget uønsket, føj da!!

I øvrigt interessant at antallet af bombeangreb i Syrien og Iraq lå standby på 1665 under Hebdo attentatet. Nu få dage efter er det oppe på over 100 mere Tankevækkende, ik? Der fyres simpelthen en straffebølge af, men tabstal eller andre detaljer forbliver mørklagt for os.

En person, der benytter en magtposition til at beordre eller opfordre andre til at begå vold, bør naturligvis kunne straffes på samme vis, som dem der fulgte hans opfordring. Desværre er alt for få journalister blevet dømt som krigsforbrydere.

Dieudonne er blevet forfulgt i flere år. Ingen ville have rynket et bryn hvis han sagt om en afrikansk journalist at det ville have været godt hvis han var blevet spist af en løve. Dieudonne mener at visse jøder bruger Holocaust alt for aktivt, som om andre ikke har deres ulykker. Vi bruger jo heller ikke 1&2. verdenskrig hver gang tyskerne vil noget.
Han fortæller selv ar udtalelsen er fordi han på den ene side er som CHARLIE - en som bruger ytringfriheden til kanten, man på den anden side har en regering og et stort mediesystem som de sidste år har forsøgt at udradere ham. Derudover er han holuboli(?) fordi han bliver forfulgt og dømt som en terrorist - De bekræfter kun hans udtalelse at han bliver arresteret.
Han har længe sagt at han hverken er antisemit(har venner som er jøder, og hvem bestemmer hvad man selv mener?) eller tilhænger af Front Nationale. Han gik med en gang fordi han var med en ven, men er faktisk ikke siden blevet sst i den forbindelse - Mediernes hetz igen....