Legendariske franske tegnere er blandt de dræbte i Paris

Charlie Hebdos chefredaktør og en tidligere chefredaktør er blandt de dræbte efter skudmassakre i Paris.
7. januar 2015 kl. 15:40Opdateret 7. januar 2015 kl. 17:22

Tre af Frankrigs mest berømte tegnere skal være blandt de 12 dræbte ved en skudmassakre onsdag i Paris, hvor to formodede gerningsmænd åbnede ild på redaktionen for det satiriske ugeblad Charlie Hebdo.

Det skriver den franske avis Le Figaro på sin liveopdatering af massakren.

To af de dræbte tegnere er ifølge nyhedsbureauet AFP Charlie Hebdos chefredaktør, den 47-årige Stéphane Charbonnier, kendt som Charb og den 76-årige tegneserie- og satiretegner Jean Cabut, kendt som Cabu, der fungerede som art director/kunstnerisk direktør for bladet.

Den tredje dræbte tegner er den 80-årige Georges Wolinski, der var chefredaktør på Charlie Hebdo fra 1970 til 1981.

Flere medier skriver desuden, at den 57-årige tegner Bernard Verlhac, kendt som Tignous, også skal være blandt de dræbte.

Onsdag affyrede to mænd med sorte hætter over hovedet adskillige skud på Charlie Hebdos redaktion. Angrebet blev tilsyneladende udført med Kalasjnikovgeværer og et raketvåben.

Det er tilsyneladende lykkedes de formodede gerningsmænd at flygte efter massakren. Under flugten kaprede mændene en bil og ramte en fodgænger, da de kørte hurtigt væk.

Overvågningsbilleder viser to mænd løbe fra stedet og sætte sig ind i en sort bil. Ifølge nyhedsbureauet Reuters kørte bilen mod Paris' østlige forstæder.

Myndighederne i Frankrig har øget alarmberedskabet i Paris efter angrebet, og Frankrigs præsident, François Hollande, der besøgte Charlie Hebdo kort efter angrebet, har indkaldt regeringen til et krisemøde onsdag eftermiddag.

Satiremagasinet Charlie Hebdo har blandt andet udgivet et særnummer på 64 sider med en tegneserie, der beskriver profeten Muhammeds liv.

Det var Muhammed-krisen i Danmark, der inspirerede til særnummeret. Bladet har tidligere modtaget trusler på grund af tegningerne og har været udsat for et brandattentat i 2011.

De fire satiretegnere på Charlie Hebdo er ifølge den franske avis Le Figaro alle døde. Øverst fra venstre er det Cabu, Tignous, Charb og Wolinski, nederst til højre.

Scanpix

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

morten Hansen

Det er fandeme i orden at gøre grin med religion.
Uanset baggrund, er der nogen der må se at komme videre og ikke være så´nærtagende og humorforladte i deres hjernevaskede roer.
Det er i hvert fald ikke den måde, man gør verden til et bedre sted at være.

Oscar Ibrahim

@ Morten Hansen

"Det er fandeme i orden at gøre grin med religion.
Uanset baggrund, er der nogen der må se at komme videre og ikke være så´nærtagende og humorforladte i deres hjernevaskede roer."

Hvad nu, hvis man ved, at nogen bliver provokeret fordi de tilfældigvis ikke har samme humor som tegneren og andre der måtte syntes godt om vedkommendes "kunst"? Er det så stadig i orden at gøre grin med religion? Og hvilket formål vil det i øvrigt tjene, hvis man bruger sin ytringsfrihed udelukkende for at provokere?

Oscar Ibrahim:

"Hvad nu, hvis man ved, at nogen bliver provokeret fordi de tilfældigvis ikke har samme humor som tegneren og andre der måtte syntes godt om vedkommendes "kunst"? Er det så stadig i orden at gøre grin med religion?"

Hvorfor skulle det ændre noget? Ingen er tvunget til at læse deres satire.

"Og hvilket formål vil det i øvrigt tjene, hvis man bruger sin ytringsfrihed udelukkende for at provokere?"

Det kan tjene mange formål, alt efter beskuerens synsmåde.

Hvad er i øvrigt din pointe? At de fortjente at dø fordi de tegnede karikaturer?

Tim Petersen, Carsten Hansen og Jannick Andersen anbefalede denne kommentar
morten Hansen

@ O. Ibrahim
Jeg syntes heller ikke at muhammedtegningerne var særligt gode eller særligt godt udtænkt. Og der er efter min mening ingen grund til pisse på udvalgte befolkningsgrupper. Ligesom den svenske "kunstner" der sked på de sorte.
Så må man som tegner være parat til, at blive kritiseret synder og sammen og selv blive gjort til grin. Man må stå til ansvar for ens gerninger.
Men derfra og så til at likvidere tegnere - det er sgu langt ude. Der er ytringsfrihed og kunstnerisk frihed. Er den helt gal må man gå rettens vej.
Problemet med fanatikere er at de føler sig hævet over loven og alle andre fordi de står på sandheden og har gud med sig. Dér mener jeg at de bør se at komme videre.
Men som nogen også har sagt så er kunst kaos og kærlighed.

Handlingen er brutal og kan ikke accepteres no way!
På den anden side - og dette er ikke en formildende omstædnighed - Frankrig deltager sammen med andre lande i krigen mod IS med luftangreb, og snart også skal der indsættes landsoldater.
Frankrig og et gælder også de andre lande, er ikke "uskyldig", men har dræbt mange under deres raids, både IS-krigere, og civile. Så krigen er nu kommet ind i vore byer. Er der nogen, der havde ventet andet?
Helt på samme måde som med 11. september 2001. Dem vi i vesten fører krig imod, de svarer igen.

Oscar Ibrahim

@Sune Olsen
Hold on for a second. Hvor henne i min kommentar, retfærdiggør jeg ekstremisters drab på de to tegnere?

Måske du burde smutte over til Trykkefrihedsselskabet og tilslutte dig Kurt Westergaard og Lars Hedegaard.

Carsten Hansen

Hvad er forskellen på hjernevaskede og hjernedøde?, fristes man til at spørge.

Det er en befrielse at kunne konstatere at hele det politiske spekter i Danmark fordømmer denne u-dåd i aldeles skarpe vendinger.

Ingen bortforklarer , relativerer eller finder på tåbelige undskyldninger/forklaringer.

Morten Pedersen

@ Oscar Ibrahim. Da islam også er en politisk ideoligi med retningslinier for samfundets indretning, er det nødvendigt at man må lave satire over det. I Europa havde vi et lignende opgør med kirken, og derfor kan man nu med rette lave satire med Vatikanet og den danske folkekirke, selv om nogle bliver stødt. At de bliver stødt burde ikke forhindre dem i at beholde deres tro, men for samfundsdebatten kan satiren være med til at udstille uheldige tendenser og derved holde udviklingen på rette kurs.

Carsten Hansen

Politisk islam/Islamisme finder ingen politisk støtte i Danmark.

Skulle der være nogle få herværende debattører der mener at modstanden mod ovenstående er et spørgsmål om højre eller venstre, så må det hermed oplyses, at de er grueligt på vildspor.

Derfor virker det helt ude i hampen, at forsøge at tørre andre af på Trykkefrihedsselsabet og andre yderligtgående højre-foreninger.

Carsten Straarup

Oscar Ibrahim!
Der er a l t i d nogen som "ikke har samme humor"! og den vestlige Verdens frie debat og kunst er i pricippet en stor "provokation" af anderledes tænkende, hvordan kan det være så umuligt for dig at forstå?

Så i stedet for at bede Sune Olsen "smutte over til Trykkefrihedsselskabet" , synes jeg du skal overveje om ikke et land, hvor Islam tages umådeligt alvorligt ville passe dig bedre?

Problemet med stort set samtlige lande, hvor Islam tages umådeligt alvorligt, er naturligvis at alting der synes at gå non stop af helvedes til - har du aldrig overvejet, om der er en sammenhæng?