Madspild for 8,4 milliarder kroner

Både staten og private har de seneste år taget en række initiativer, der skal mindske madspild.
5. januar 2015 kl. 05:15

Folkekirkens Nødhjælp åbner i løbet af 2015 landets første sociale supermarked i København. Her kan kunderne købe mad og andre dagligvarer, der ikke længere kan sælges i de gængse butikker. Det skal blandt andet forhindre madspild.

* Hvert år kasseres 303.000 ton spiselige fødevarer i fødevaresektoren. Fra danske husholdninger kasseres 237.000 ton. Det samlede årlige madspild i Danmark anslås dermed til 540.000 ton.

* Værdien af det samlede danske madspild vurderes til mindst 8,4 milliarder kroner om året.

* Miljøministeriet har lanceret et partnerskab med landbruget, industrien, detailhandlen, storkøkkener og forbrugerorganisationer, der skal bekæmpe madspild. Blandt andet har butikkerne fået lov til at sælge overskudsmad til velgørende formål med en lav momsbetaling.

* Fødevarebanken indsamlede i 2014 cirka 426 tons madvarer. Den gives videre til væresteder og organisationer for udsatte.

* Forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad lancerer i 2015 en app, hvor bagere, købmænd og grønthandlere kan skrive, hvis de har varer i overskud. Sociale institutioner kan tilmelde sig.

* Folkekirkens Nødhjælp planlægger at åbne en række supermarkeder med overskudsmad. Det første i 2015.

Kilde: Miljøministeriet, Landbrug & Fødevarer, Fødevarebanken, Stop Spild af Mad.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu