Telegram

P-piller øger risikoen for hjernesvulst

Yngre kvinder, der bruger p-piller eller hormonspiral, løber en risiko for at blive ramt af en hjernesvulst.
Telegram
22. januar 2015 kl. 06:05

Hvert år rammes cirka 50 danske kvinder i den fødedygtige alder af hjernesvulster - såkaldte gliomer.

Årsagen er ukendt, men en stor dansk undersøgelse viser, at hormoner i p-piller og spiraler kan være en forklaring.

- Vi ser vores resultater som et vigtigt videnskabeligt skridt på vejen mod en større forståelse af årsagerne bag svulster i hjernen, siger David Gaist, professor i neurologi ved Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital.

- Vi håber, at dette studie vil føre til flere undersøgelser af sammenhængen mellem kvindelige kønshormoner og risikoen for gliomer. Det er vigtigt med mere viden, fordi så mange kvinder verden over bruger hormonprævention.

- Det er nødvendigt at belyse alle de virkninger og bivirkninger, hormoner har, så kvinderne kan beslutte, om de vil bruge dem på et oplyst grundlag, siger David Gaist, der sammen med Kræftens Bekæmpelse står bag undersøgelsen.

Trods risikoen maner forskerne til besindighed. De vil ikke råde kvinder til at stoppe med at bruge hormonprævention.

- Gliomer er en sjælden form for kræft. Så det er vigtigt at sætte de nye tal i perspektiv. Der er tale om en meget lille risiko, siger David Gaist.

De nye resultater baserer sig på data fra alle danske kvinder i alderen 15-49 år, som fik en hjernesvulst i perioden 2000-2009, og som ikke tidligere havde haft kræft.

I alt 317 kvinder, som er sammenlignet med otte alderssvarende kvinder, der ikke havde en hjernesvulst.

Undersøgelsen konkluderer, at der er en øget risiko på 90 procent ved mere end fem års brug af hormonprævention med indhold af østrogen eller en kombination af østrogen og progesteron.

Resultaterne tyder på, at risikoen er størst for hormonpræparater, som alene indeholder hormonet progesteron.

P-piller er det mest udbredte præventionsmiddel i Danmark og bruges af mellem 25 og 30 procent af kvinder i den fødedygtige alder.

Dog har forbruget været faldende de seneste år. I stedet får et stigende antal kvinder opsat en hormonspiral.

I 2012 blev der solgt 43.000 hormonspiraler. Det var kvinderne i alderen 20-39 år, som købte flest.

/ritzau/

Jens-Ole Paulin

Artiklen gengiver en pressemeddelelse udsendt af Kræftens Bekæmpelse, som da virkelig forstår at skabe kaos i hormonerne. Studiet har ikke undersøgt ”sammenhængen mellem kvindelige kønshormoner og risikoen for gliomer,” for der findes ikke kvindelige kønshormoner i hverken p-piller eller hormonspiraler. Der findes ethinyl-estradiol og en række gestagener som medroxy-progesteron-acetat, norethisteron og levonorgestrel. Ingen af disse stoffer produceres af kvindekroppen. Forsøget viser derfor heller ikke en øget risiko for hjernesvulst ved brug af ”progesteron”. Progesteron, med den videnskabelige betegnelse P4, findes ikke i hormonelle præventionsmidler og er derfor slet ikke blevet undersøgt i dette studie.
9 fremtrædende forskere, herunder den tidligere formand for det franske videnskabelige akademi, Baulieu, advarede allerede i 2007 mod netop den form for ”uberettiget generalisering”, som KB’s pressemeddelelse er udtryk for. ”De syntetiske progestiner,” skriver de blandt andet – og det er dem, der findes i p-piller og hormonspiraler – ”har meget anderledes biologiske og behandlingsmæssige egenskaber end progesteron, og det, at man omtaler dem som en samlet gruppe, er ikke acceptabelt.” (Novel Perspectives for Progesterone, Endocrine Reviews, vol. 28.)
Forskningsleder David Gaist ønsker ifølge pressemeddelelsen at bidrage til, at kvinder kan tage beslutninger på ”et oplyst grundlag”. Det må begynde med, at man forstår at præcisere, hvad man har undersøgt. Ellers skaber man ikke oplysning, men som her hovedløs frygt for hormoner af enhver art – og en masse mudder omkring forskningsresultaterne. For ”var der ikke noget med, at progesteron gav hjernesvulster?” Nej, det var der ikke. Der var et dansk studie, som den 22. januar 2015 blev forkert formidlet af Kræftens Bekæmpelse.