Telegram

Regeringen åben for udløbsdato på terrorlovgivning

Et flertal udenom regeringen er klar til at lave en udløbsdato i forbindelse med stramning af terrorloven.
Telegram
15. januar 2015 kl. 22:45

Spørgsmålet om en udløbsdato skal ikke stå i vejen for den stramning af pasreglerne, som justitsminister Mette Frederiksen (S) fredag har til førstebehandling i folketingssalen.

Det siger justitsministerens partifælle, retsordfører Trine Bramsen.

Det sker efter, at et flertal udenom regeringen bestående af SF, Enhedslisten, Venstre, Konservative og Liberal Alliance forud for fredagens førstebehandling har fastslået, at de vil have en udløbsdato - eller en såkaldt "solnedgangsklausul" - på stramningen.

Stramningen går ud på, at det fremover skal være muligt for politiet at tage passet fra danskere, der har tænkt sig at deltage i en væbnet konflikt i udlandet.

- Hvis det er så vigtigt for dem, så skal det ikke stå i vejen for så vigtig en lov, siger Trine Bramsen.

- Generelt bryder jeg mig ikke meget om den slags solnedgangsklausuler i lovgivningen, men tiden er ikke inde til at lukke døre, så vi er da parat til at se på det, hvis det er Folketingets ønske, siger hun

SF's retsordfører mener, at det er nødvendigt med en solnedgangsklausul.

- Netop fordi det er en skrap cocktail at tage folks pas og deres opholdstilladelse, så mener vi, at det er nødvendigt løbende at se på loven og have muligheden for at sløjfe den, hvis situationen i verden ændrer sig, eller hvis det viser sig, at loven rammer skævt, siger Karina Lorentzen.

Hun understreger, at SF vil stemme ja til regeringens lovforslag om at konfiskere passet hos Syrien-krigere.

/ritzau/

Opdateret 16. januar 2015 kl. 08:40

Morten Rasmussen

Udløbsdato bør gælde for alle love - udover grundloven. Ellers får vi den eksplosion i love, som vi har set, gennem de seneste 15 år.

Det eneste alternativ, er at oprette et 'ministerie for afskaffelsen af tåbelige love'. Men det ville være noget mere omkostningsfuldt, og kræve en samvittighedsfuld minister.

Måske skulle man overveje at revurdere de love (utallige) man har etableret i årenes løb en eufori af bedreviden og stædighed?
Det er som "brug og smid væk" kulturen - det skal være nyt, nyt, nyt...
Bortset fra at man altså glemmer det med at smide væk.

Henrik Christensen

Foreslår udløbsdato 31/12-2014 for den slags love, og alle de andre demokratiødelæggende, bureaukratiske, overfløde eller menneskeretsfornedrende af slagsen.

Henrik Christensen

fu.. automatisk stavekontrol... overflødige, skulle der stå...

Martin Madsen

Ja Trine 'Kontrol og straf' Bramsen
Hvorfor fjerne stramninger og kontrol? Det kunne jo medføre øget frihed!