9100 kontanthjælpsmodtagere tjener over 300.000 kroner

Det er primært enlige forsørgere, der modtager offentlige ydelser ved siden af kontanthjælpen, viser opgørelse
22. februar 2015 kl. 13:50

En række nye tal fra økonomiminister Morten Østergaard (R) sparker nu fornyet gang i debatten om Dovne Robert og Fattig Carina.

Tallene, der fremgår af et svar til Folketingets Finansudvalg, viser, at 9100 modtagere af kontanthjælp og tilhørende ydelser som børnecheck, børnetilskud og friplads i daginstitutioner modtager mere end 300.000 kroner om året brutto.

Af de 9100 personer er de 8700 enlige forsørgere.

4500 personer, hvoraf de 4400 er enlige forsørgere, tjener mere end 350.000 kroner, viser opgørelsen, der henviser til tal fra 2012.

- Svaret viser tydeligt, at kontanthjælpen og de tilhørende ydelser kan blive temmelig høje, især for enlige forsørgere, siger Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

- Det betyder, at mange enlige forsørgere har et meget lille incitament til at tage et lavtlønsjob. Gevinsten på at arbejde vil måske ligge på 1000-1300 kroner om måneden og nogle gange mindre, siger han.

Diskussionen om, om det bedst kan betale sig at arbejde eller være på offentlig forsørgelse, var intens tilbage i 2011, hvor Fattig Carina, var en del af den politiske og offentlige debat.

Hun var på kontanthjælp, men fik som enlig forsørger samtidig en række ydelser, der gjorde, at mange personer, der arbejdede til en lav løn, havde færre penge om måneden at gøre godt med.

Ministeren anfører i sit svar til Finansudvalget, at personer i arbejde med en lav løn, eksempelvis enlige, også har adgang til at modtage nogle af de ydelser, der er med at sparke indtjeningen for de mange enlige kontanthjælpsmodtagere i vejret.

Og at man skal tage det med i sine beregninger, når man laver en sammenligning.

Mads Lundby Hansen mener under alle omstændigheder, at tallene lægger op til en fornyet debat om at genindføre et kontanthjælpsloft.

Han mener, at en enlig kontanthjælpsmodtager uden børn højest bør få 107.000 kroner efter skat. En enlig kontanthjælpsmodtager med henholdsvis et og to børn bør højest kunne modtage 162.000 og 207.000 kroner.

- Ud af de 146.000 personer på kontanthjælp vil de 64.000 dermed i gennemsnit få 2000 mindre om måneden, og det vil give et bedre incitament til at tage de job, der findes.

- I dag går jobbene til østeuropæerne, men vi bør tilskynde til, at det kan betale sig for dem, der bor her, at arbejde på savværket, i Netto eller som jordbærplukker, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Åh nej, ikke nu igen.

Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Tue Romanow, Sabine Behrmann, Rune Petersen, Anders Kristensen, Peter Taitto, Grethe Preisler, Torben Nielsen, Niels Duus Nielsen, Claus Jensen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar

Ja, vi må have flere enlige mødre med børn ud og plukke jordbær. Hvis børnene får 10 kr. i timen for at hjælpe til, så sparer vi også udgiften til en institutionsplads i de timer, og det ville dermed kunne betale sig for moderen at arbejde til en endnu lavere løn.

Peter Hansen, Niels Engelsted, Rasmus Kongshøj, Michal Bagger, Peter Jensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Anders Sørensen, Torben Nielsen, Lise Lotte Rahbek, erik mørk thomsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg kan berolige Mands Lundby med, at enlige kontanthjælpsmodtagere uden børn ikke modtager mere end 107.000 kr om året - medmindre de har andre og større udfordringer end kontanthjælpssystemet.
Kontanthjælp efter skat: 8000,- pr måned pr næse = 96.000 kr.
Dertil kommer så boligsikring, 523,- kr om måneden = 6.276 kr.

96.000 +
6.276
-------------
102. 276 kr om året.

Så er der ca. 4000,- kr tilbage til ekstra tilskud til medicin, tandbehandlinger, nye hvidevarer osv., hvis uheldet skulle indtræffe.

Mads Lundby kan nu sove roligt om natten igen.

Herman Hansen, Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Tue Romanow, Peter Jensen, Rune Petersen, lars abildgaard, Herdis Weins og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Nu glemmer både Østergaard og Lundby, at intentionerne med friplads, børnecheck osv. er at børnene ikke skal mærkes for hårdt af fattigdommen. Den slags har et tilpas dækkende fyord; velfærd. Og når de faste månedlige udgifter er betalt, er der stadig næppe mange stakater tilbage, at rutte med.
Men hey! Folk kan bare lade være med at få børn! Problem løst!

Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Claus Jørgensen, Michal Bagger, Rune Petersen, lars abildgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Torben Nielsen

I det mindste ved vi nu, at Mads Lundby Hansen ikke er et ærligt menneske!

En lavtlønnet vil kunne modtage præcis de samme ydelser. De er nemlig indtægtsafhængige og har intet med kontanthjælp at gøre. At fjerne dem vil blot ramme børnene og give dem en opvækst i armod. Samt køre moderen i sænk.

Men man kan jo fjerne rådighedspligten, så moderen selv kan passe sine børn.
Det sparer børnehavepladsen, som måske koster 2300 pr barn. Det sænker moderens bruttoficerede årsindtægt med 110 200 kr., hvis hun har 2 børn.

Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen, Tue Romanow, Michal Bagger, Lise Lotte Rahbek, Rune Petersen, Peter Taitto, lars abildgaard, Fraus Dolus og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Alt for snæver en betragtning: indtil flere undersøgelser har jo vist, at det har hjulpet at understøtte de enlige forsørgere, både så en langt større andel fik en uddannelse og børnene kunne bryde den sociale arv.

Nej tak til at forringe enlige forsørgeres vilkår - og særligt nej tak til CEPOS og deres skabs-Venstre/Ultraliberal-Alliance-holdninger!

Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar

Eftersom Socialdemokraterne fik overbevist selv Venstre om, at det faktisk kan betale sig at arbejde idet selv et lavtløns job giver 4.000 kr. i mere indtægt efter skat pr. måned, måtte der så sikkert som amen i kirken komme en, nå ja, oppustet CEPOS reaktion - Det er jo hele formålet med deres eksistensberettigelse og hvad skulle Mads Lundby Hansen ellers lave?

Men det er ikke i et overdrevet og fortvivlet øjeblik jeg anvender ordet "oppustet". Nej, det er som vanlig en velanbragt vendig, når der kommer nyt fra den kant. Fordi langt over halvdelen af de penge en enlig førsørger - med 3 børn eller flere som danner grundlag for CEPOS eksemplet - får udbetalt når vedkommende er på kontanthjælp ville vedkommende også få i et lavtlønsarbejde.

Kontanthjælpen til en enlig forsøger udgør således 14.203 kr. (2014) før skat. Dertil kommer ydelser, som ALLE i en lignende økonomisk situation med 3 børn er berettiget til skattefri pr. måned som f.eks. børnepenge (ca. 3.300 kr.), forhøjet børnepenge (ca. 2.400 kr.), børnebidrag (ca. 3.600 kr.), friplads (ca. 4.200 kr.), boligsikring (ca. 2.500 kr.). Samlet skattefri pr. måned 16.000 kr.. Som jeg skriver er der tale om ca. beløb.

Rasmus Kongshøj og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

2 års barsel til enlige forsørgere og forsørgere i øvrigt - på højeste dagpengesats. Tag pengene fra de samme reserver, som man altid diskuterer op til finansloven.
Så har virksomhederne incitament for at ansætte vikarer og flere af de ledige kan dermed få foden ind på arbejdsmarkedet i stedet for at blive trådt under fode...
Tænk, hvad det ville betyde for de ledige og for forældrene, som på skift kunne tilbringe mere tid med deres børn - og de afledte effekter på vuggestuer, børnehaver, arbejdspladser osv.

Regn på den, CEPOS - men det vil de nok ikke, så der må Kraka, AE og ministeriernes folk i gang.

Med OK. Fattig er den enlige forsørger da ikke ligefrem. Arbejde eller ej. Hvis der i gennem snit pr. måned afsættes 1.500 kr. pr. person til mad, 8.000 kr. til bolig omkostning, 4.200 kr. til daginstitution, 1.500 kr. pr. person til fritidsaktivitet,tøj og lignende er der fortsat ca. 1.800 kr. i alt tilbage.

Om det er meget eller lidt, ok eller ej er en politisk beslutning. Det er da rigtig mange penge, ingen tvivl om det. Men hvis børnene skal have fornuftige betingelser er detvel ikke vildt overdrevet, hvad enten den enlige forsøger til 3 er på kontanthjælp eller i lavtlønsarbejde.

I et fremtidigt liberaliseret konkurrence Danmark med Venstre på statsminister posten vil det først og fremmest være den enlige forsørger uden arbejde og på kontanthjælp, som bliver taberne. De kommer til, at gå hårde tider i møde.

Rasmus Kongshøj, Henrik Christensen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

På Facebook blev denne historie slået op af TV2 Nyhederne for 4 timer siden, TV 2 News og Jyllands-Posten for 3 timer siden, DR Nyheder for 2 timer siden og Berlingske for 27 min. siden. Politiken har endnu ikke bragt den på Facebook.
2 t. 30 m. efter denne artikel kom en artikel om Venstres reaktion, og Socialdemokraternes reaktion kom knap en time senere.

Jeg ved ikke, hvad der bekymrer mig mest: Hastigheden hvormed historien spredes, eller at Mads Lundby Hansens udsagn får lov til at stå alene. På en måde er det symptomatisk, at ingen journalist så meget som har tilføjet en information om, at børnecheck, børnetilskud og friplads i daginstitutioner også gives til lønmodtagere med lave indkomster.

Peter Hansen, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Henrik Christensen, Niels Duus Nielsen, Tue Romanow, Lars Bo Jensen, Rune Petersen, Claus Jørgensen, Torben Kjeldsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Før i tiden gik politik ud på, hvad der er ret og rimeligt i almennyttighedens navn og til gavn for samfundet i samarbejde hen over midten. I dag går det udelukkende ud på at skyde alt i sænk og se best ud i egennyttighedens navn. Her er jeg "Hør dog på hvilket fantastisk jeg har at sige". Og det gælder hele paletten fra kontanthjælp, pension, samt årsager til krig og terror. Hvad der før var nyttigt og de bærende værdier i det danske samfund fremstilles nu som helt forkerte i sær interessens "Se jeg har ret" skud fra hoften. Indholdet er komplet ligegyldigt, bare det tager sig godt ud. Politik i dag er det rene usaglige reklame. Intet andet.

Politikerne og hele deres kor af spindoktore og lobby sær organisationer burde skamme sig. Som vælger og borger græmmes jeg og kan efterhånden kun ryste håbløs på hovedet.

Det hele går kun ud på at forage den "lille mand" M/K. At få den "lille mand" M/K til at skifte fra et politisk standpunkt der gavner vedkommende til et liberalt parti, som på sigt kommer til at volde stor skade på vedkommende.

Ubegribeligt nogen falder på halen for dette. Men mod dumhed findes som bekendt ingen medicin.

Citat fra jyllands-posten:

"Fra kontanthjælp til Netto - Tina Diesø arbejder ikke kun for pengenes skyld, men det kan gøre hende vred, at der er kontanthjælpsmodtagere, som får mere i offentlige ydelser, end man tjener i et job som hendes"

Rasmus Kongshøj og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

Glemte lige. Hele øvelsen går ud på, at blå blok vil have et lavtlønsniveau, samt et socialhjælpsniveau som det ses i Tyskland. Desuden vil blå blok på sigt afskaffe den offentlige sygesikring og folkepension, som de ønsker skal erstattes af private forsikringer i stedet. Også her ønsker blå blok at gå i Tysklands fodspor. Og formålet med det hele? At give massive skattelettelser til de 30% med de højeste indkomster og skabe et under Danmark af overflødige lavtlønnede til at servicere overklassen, som det ligeledes er tilfældet i Tyskland, hvor store dele af befolkningen stort set intet ejer og over 15% betegnes som direkte fattige og, hvor millioner af de lavets lønnede ikke har til dagen og vejen ved et fuldtids arbejde.

Velkommen til den blå fremtid.

Rasmus Kongshøj og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar

PS. Det er ikke den slags tyskere du ser ved vestkysten i Danmark om sommeren jeg taler om.

Rasmus Kongshøj og Henrik Christensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Det gør ikke noget, man ikke kan regne, når bare man kan regne den ud og står på god fod med medlemmerne af 'netværket' i Ritzaus Telegrambureau.

Talknuserne Mads Lundby Hansen fra Cepos m.fl. undlader omhyggeligt at nævne, at den såkaldte børnecheck, udbetales med samme beløb til alle med forsørgerpligt over for mindreårige (dvs. personer under 18 år) og er skattefri for modtageren, hvad enten modtageren (eller forældremyndighedsindehaveren) tjener en mia. eller 0 skattepligtige kroner om året 'ved siden af børnechecken'.

Det samme gælder i øvrigt for 'det forhøjede og ekstra børnetilskud' til børn af enlige forsørgere, som udbetales efter ansøgning til voksne med forsørgerpligt over for mindreårige, der - efter den seneste ændring af reglerne for modtagelse af samme - nu skal dokumentere, at de ikke lever i 'ægteskabslignende forhold' med andre økonomisk myndige personer, som kunne tænkes at bidrage til fælleshusholdningen i en lille kernefamilie bestående af et stk. ugift mor eller far plus x stk. hjemmeboende børn under 18 år af egen avl.

M.h.t. 'børnebidraget' til den af forældrene, som barnet har bopæl hos, fra den af dem, som er dømt bidragspligtig, er det skattefrit hos modtageren og fradragsberettiget hos den bidragspligtige.

Undlader sidstnævnte at betale sin del af udgifterne til et fællesbarns forsørgelse, kan førstnævnte efter ansøgning få 'normalbidraget' (p.t. ca. 15.500 kr. pr. barn pro anno) udlagt af det offentlige. Hvorefter sidstnævnte får et økonomisk mellemværende med 'kongens foged' eller 'skattefar' (indtil vedkommende går sig selv og slipper slanterne godvilligt eller får en aftale med 'det offentlige' om gældssanering i erkendelse af, at man ikke kan plukke hår af en skallet).

"'netværket' i Ritzaus Telegrambureau"? De antyder vel ikke, fru Preisler, at der er noget som helst indspist ved, at det er Mads Lundby Hansens og kun Mads Lundby Hansens forudsigelige mening, der gang på gang søges i disse folkeoplysende nyhedsklip?

Rasmus Kongshøj, lars abildgaard og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Nixen bixen hr. Jensen - jeg antyder skam ikke noget som helst, jeg vinker bare lidt med en vognstang ;-)

Venstre fløjens politikere og interesse organisationer og fagforeningerne er efterhånden faldet ikke bare i søvn, men i en dyb koma.

"Han mener, at en enlig kontanthjælpsmodtager uden børn højest bør få 107.000 kroner efter skat. En enlig kontanthjælpsmodtager med henholdsvis et og to børn bør højest kunne modtage 162.000 og 207.000 kroner." (bemærk efter skat).

Til sammenligning : En enlig folkepensionist får før skat ca 144.000 kr + evt ca 16.000 i Atp = 160.000 - efterskat ca 105.000 + evt ældrecheck, varmetilskud, helbredstilskud, meget variable, mindre ydelser afhængig af indtægt og likvid formue.

Antag, at dette er niveauet for en BASISINDKOMST - 105.ooo - og at beløbet for pr barn er ca en tredjedel heraf - i alt 140.000 med 1 barn og 175.000 med 2 børn.

Samlever/ægtefælles forhold påvirker ikke dette, da basisindkomsten er individuel.
Er begge forældre ledige er beløbet i alt 245.000 med 1 barn og 280.000 med 2 børn.
Systemet, som det er nu, motiverer til enlighed og ensomhed - og avler bedrag, angiveri, utryghed, kontrol og retsafgørelser. Antallet af skilsmisser og enlige har aldrig været større - og stiger stadig. Administrationen og udgifterne hertil stiger proportionalt med regelsættet. De udgifter udgår af statens regnskab.

Basisindkomsten vil modsat motiverer til samliv og bofællesskaber og fjerne nævnte ubehageligheder.
Basisindkomsten er betingelsesløs, selvvalgt og erstatter ca 10 andre ordninger fra vugge til grav. Og aldersgrænser for voksne er fjernet.

Såh - hvor skal vi hen, du. Fortsætte eller indføre friheden.

Rasmus Kongshøj

Hvor mange politikere får over 300.000?
Kan det virkeligt være rigtigt, at vi andre må slide og slæbe, for at politikerne kan sidde på Christiansborg og dyrke deres hobby?
Det er på tide, at vi får en opgørelse over hvor meget en politiker koster skatteyderne. Ikke kun i direkte overførselsindkomster, men også i form af diæter, blyantspenge, rejser og lignende.

En basisindkomst/borgerløn er set i fremtidens lys den eneste farbare vej at gå og det billigste. Om højst 20 år vil over halvdelen af de arbejdspladser vi kender i dag være forsvundet og erstattet af automatisering. Længere fremme i tiden vil også videnstunge og kreative arbejds opgaver automatiseres. Nærmest kun fantasien sætter grænser for hvad der kan automatiseres for fremtiden. Men den slags nymodens væsen tør ingen kalkulere med - Men derfor kommer det alligevel til at ske. Så er du i dag 30 år og frygter, først at kunne gå på pension som 85 årig, så bare rolig. Til den tid er du forlængst fyret og pensioneret. Hele halløjet med mangel på arbejds kraft for fremtiden er stærkt overdrevet. For der er ikke noget når den tid kommer ;-)

Men hov, hvor skal pengene komme fra? Dem trykker vi da bare. Penge er kun et praktisk bytte middel til at udveksle værdier og fremtidens værdier bliver hovedsageligt fremstillet på automatiserede anlæg. Ganske simpelt. Altså lige bortset fra i hovederne på DJØF regnedrengene. De fatter det simpelthen ikke fordi det strider mod alt det UNI har terpet med dem i 5-7 år.

Lise Lotte Rahbek
22. februar, 2015 - 14:14

Og oven i hatten kommer så, at de ca. 8.000 kr. efter skat kun gælde personer over 30 år. Er du under 30 år for du 6.992 kr. før skat eller ca. 5.800 kr. efter skat.

De fremtidige overflødige ultra-lavt-løns-slaver i Løkkelige Danmark kan jeg varmt anbefale varehuset boligsiden.dk. Her finder du som en af fremtidens overflødige simpelthen alt hvad hjertet begære. Lige i dit nær område.

Nu har jeg stillet tallene op i et regneark for indtægter for en kontanthjælpmodtager og en lønmodtager ved hjælp fra www.borger.dk - Her kan tallene beregnes fra. Der er 2 ting som er påfaldende.

1. Som enlig forsørger på kontanthjælp udløser første barn 10.000 kr. pr. måned skattefrit.

2. Som enlig forsørger med et lavtlønsarbejde udløser første barn 8.000 kr. pr. måned skattefrit.

Det er meget overraskende, at et barn har behov for 10.000 kr. om måneden skattefrit. Husk SU er omkring 5.000 kr. efter skat om måneden. Men helt uforstående bliver det, at en enlig forsørger på kontakthjælp skal have 2.000 kr. skattefrit mere pr. måned end en enlig forsørger i arbejde.

Den går altså ikke.

"Hvor mange politikere får over 300.000?
Kan det virkeligt være rigtigt, at vi andre må slide og slæbe, for at politikerne kan sidde på Christiansborg og dyrke deres hobby?"
Fy Rasmus Kongshøj, hvor er du dog direkte uartig.
Antyder du virkeligt, at MF'ers arbejde ikke er langt , langt vigtigere end sosu'er. sygeplejersker, undervisere på stort set alle niveauer, politiassistenter, socialrådgivere m. m. fl. - for nu lige af nævne et lag af velfærdsstatens frontsoldater - herregud, dem ude i det virkelige liv står jo bare hver dag med fingrene så langt nede i bolledejen, at de ikke kan se de store linier.
Politikerne derimod skal gang på gang sætte sig ind i med pokeransigt lade som om økonomer er guder, skønt det strider mod enhver sund fornuft, og udbrede gudernes visioner for derefter at overvise sig selv om vrøvlets nødvendighed OG gudhjælpemig bilde andre det ind.
Hvis ikke en sådan gøren knude på sit intelligens- og sjæleliv skal belønnes med en ordentlig aflad, så ved jeg ikke, hvem der skal belønnes højere.
Nå jo - det ved jeg - alle dem der ved deres hverdagshandlemåde beviser, at økonomerne er vor tid falske profeter.

Torben Nielsen, Steffen Gliese og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels K. Nielsen

Velfærdsstaten går mod et forbrug på 1.100 mia. kr. /år, og samfundet er ved at bryde sammen under byrden.

Velfærdsstaten er syg, og det er sygt at læse om de enorme beløb udbetales i kontanthjælp!

Sider