Telegram

PET kendte formodet terrorist på forhånd

PET-chef Jens Madsen fortæller, at PET kendte til den formodede gerningsmand bag lørdagens terror i København
Telegram
15. februar 2015 kl. 13:40

Politiets Efterretningstjeneste har haft forudgående kendskab til den formodede gerningsmand bag lørdagens terrorangreb i København, oplyser PET-chef Jens Madsen på et pressemøde på Politigården i København tidligt søndag eftermiddag.

»Det er en person, der har været inden for PET’s radar,« lyder det fra Jens Madsen.

PET-chefen går dog ikke i detaljer med, i hvilket omfang man har holdt øje med manden.

Ved pressemødet fortæller politiinspektør Jørgen Skov, at der formentlig er tale om en mand, der har handlet på egen hånd.

»Der er ikke noget i vores efterforskning, der tyder på, at han har været sammen med andre,« siger Jørgen Skov.

Politidirektør i København Thorkild Fogde fortæller, at politiet har identificeret den formodede gerningsmand, som natten til søndag blev skudt og dræbt af politiet på Nørrebro i København.

Politiet har fundet pistoler og et såkaldt ’langt våben’, som gerningsmanden har været i besiddelse af.

PET-chef Jens Madsen oplyser, at man på nuværende tidspunkt ikke ved, om den dræbte har været udrejst til Irak, Syrien eller andre konfliktzoner. Foreløbig tyder intet dog på det.

Politiet kan endnu ikke sige noget nagelfast om motivet bag angrebet, men man arbejder ud fra en teori om, at angrebene på Krudttønden og synagogen kan være inspireret af terrorangrebet mod satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar.

Den foreløbige efterforskning har klarlagt en del af den formodede gerningsmands færden i løbet af lørdagen.

Efter angrebet på Krudttønden, hvor manden i første omgang kaprede en VW Polo, som han flygtede i, tog han en taxa til bebyggelsen Mjølnerparken på Ydre Nørrebro i København.

Her ankom han klokken 16.17, og 20 minutter senere forlod han stedet igen. I mellemtiden havde han skiftet tøj. Det nye tøj var han iført, da han omkring klokken et natten til søndag slog til mod synagogen i Krystalgade.

Og da manden blev skudt og dræbt nær Nørrebro Station tidligt søndag morgen, var han iført samme tøj som ved synagogeangrebet.

Efterforskningen fortsætter i den kommende tid. Her skal politiet klarlægge mandens færden op til angrebene, imellem angrebene og efter angrebene nærmere.

Derudover skal en række tekniske undersøgelser gennemføres for endeligt at kunne fastslå, at den formodede gerningsmand faktisk er gerningsmanden.

Af hensyn til efterforskningen vil politiet derfor heller ikke på nuværende tidspunkt sige mere om mandens identitet.

/ritzau/

Opdateret 15. februar 2015 kl. 18:25

Hvis manden først åbner ild mod politiet har de vel næppe ret meget valg?

Niels Engelsted

Pia ---

I et tidligere telegram læser vi:

Politiet havde tidligere på dagen haft en adresse på Nørrebro under observation.

»På et tidspunkt ankom en person, der kunne være interessant i forhold til efterforskningen, til stedet. Manden blev råbt an, han åbnede ild mod politiet og blev derefter skudt. Manden er afgået ved døden. Ingen politibetjente blev ramt,« skriver politiet i en pressemeddelelse.

Det kan vel kun læses på den måde, at politiet har ventet på manden og altså haft god tid til at forberede en pågribelse. Man skulle tro, at det kunne lade sig gøre fra skjul uden først at anråbe ham fra afstand. Hvad med perberspray? Hvad med stun-granater? Og hvis man endelig frygtede en skudduel, kunne man for eksempel have haft en sine skarpskytter på plads, så man i fornødent fald kunne fælde manden uden at dræbe ham. Det ser iøvrigt også ud til, at det var ham, der blev overrasket, for selv om han tilsyneladende fik lov at starte, så ramte han ikke en eneste af sine angribere.

Jeg forstår ikke, hvorfor offentlighed og medier ikke er mere kritiske over for sådanne drab på terrorister, når det indlysende ikke kan være til fordel for opklaringen og let giver anledning til mytedannelse.

Nic Pedersen, meskeen durye, olivier goulin, Jette M. Abildgaard, Peter Poulsen, Gert Romme, Rasmus Kongshøj, lars abildgaard, Torben Arendal og Rune Petersen anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

På samme pressemøde fortalte politiet også, at de ikke vidste, de kendte ham i forvejen, før han var identificeret.

Niels Engelsted: "Man skulle tro, at det kunne lade sig gøre fra skjul uden først at anråbe ham fra afstand. Hvad med perberspray? Hvad med stun-granater?"

Hvad baserer du det på? Hvis de kun havde en parkeringsplads mellem nogle boligblokke til rådighed og ikke vidste, hvor manden ville komme fra, var det formentlig svært at skjule sig, og peberspray og stungranater er næppe særlig brugbare på en stor, åben plads.

Vasili Frang og Christel Gruner-Olesen anbefalede denne kommentar

Niels Engelsted,
du plejer da nok at kunne lægge to og to sammen – ved simpelthen at eliminere den formodede gerningsmand, retsstat eller ej, hvilket også må være en kopi af den franske fremgangsmåde, opnår man flere fordele end ulemper – ingen dyr retssag, hvor PET’s arbejdsmetoder ville skulle oprulles i retten; ingen mulighed for, at manden som livstidsfange kunne blive et mål for en senere befrielsesindsats; samlet set den økonomisk fordelagtigste løsning, osv. – fortsæt selv …

Nic Pedersen, Rune Petersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Jan, aha, tak for hjælpen!

@Niels

Jeg er så langt fra en ekspert i våben, men hvis manden var bevæbnet og render rundt med sit skydevåben i skudklar stand er jeg ikke sikker på at man kan eller tør uskadeliggøre ham med en peberspray? Hvor tæt skal man på før det virker?

Men det vil jeg overlade til eventuelle våbensagkyndige.

Niels Engelsted

Ja, Pia, jeg er heller ikke våbenkyndig, men det genererer mig, at gerningsmændene i disse terroraktioner stort set altid bliver dræbt. Måske har Jan Weis ret. Måske er det simpelthen anti-terrorkorpsets forholdsordre.

ulrik mortensen

'Suicide by cop' eller hvad? http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_by_cop

Og denne ordre om eliminering kan sandsynligvis kun udstedes af statsministeren i hvert tilfælde, ligesom i Frankrig, hørte vi sidste gang - men vi ved det ikke ...

Er der andre der også væmmes over politikernes og deres udtalelser?

Uanset hvordan man ser på det, er dette en meget tragisk sag.
- Tragisk fordi et had skal koste menneskeliv.
- Og tragisk fordi, nogle føler sig så nedgjorte, at de føler det nødvendigt, at handle, som det er sket.

Men at Kurt Westergaard har udtalt, at han er vred, forstår jeg faktisk ikke. For sammen med Flemming Rose og andre, er Kurt Westergaard i mine øjne skyldig i denne og andre hændelser, og burde skamme sig.

Jeg syntes også, man skal værne om retten til at udtale og udtrykke sig.
Men hvis motivet kun er at håne og fornedre andre, har det, i mine øjne, absolut intet med ytringsfrihed at gøre. Så er det simpel ond racisme. Og at drage sammenligninger til Frankrig om dette, er ganske urelevant. For selv lige efter attentatet i Frankrig, var lidt over halvdelen af befolkningen imod denne form for latterliggørelse af religioner.

Christel Gruner-Olesen, Rune Petersen, Hans Larsen, Jette M. Abildgaard og Ryan Smith anbefalede denne kommentar

I øvrigt må danskerne være rigtigt glade for statsminister Helle Thorning Schmith, der åbenbart beskytter danskerne.

For selv der hvor jeg befinder mig, i tonede hun frem som en hjælpende politi-engel på tv. Først udtalte hun med sikkerhed i stemmen, at den dræbte var gerningsmanden. Og 2 minutter længere fremme var han da i hvert fald mistænkt.

Så nu forstår jeg bedre, at justitsministeren har nogle voldsomme problemer, for det har chefen åbenbart også.

Jeg ved heldigvis ikke noget om dette, men "Ragtime" af Milos Forman giver vel Niels Engelsted ret. Jeg synes dog at erindre nogle ganske prominente terrorister i Tyskland der overlevede - i hvert fald indtil faengslet.

@Gert Romme

Dit argument om medskyld er helt hen i vejret. Du husker at jeg efter indisk inspiration dyrker en religion med hellige grise. Giver det mig og min menighed ret til at skyde alle joeder og muslimer der kalder grise for urene (og for den sags skyld masser af britter der lystigt saetter taenderne i "danish bacon")?

Jens Jørn Pedersen

Jeg er lidt benovet over, at så mange er dygtigere end specialenheden fra PET.

Vasili Frang, Morten Pedersen, Calle Hansen, Erik Karlsen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det der generer mig er, at man kontrollerer og laver terrorlister over os almindelige borgere, men alligevel hjælper det intet.
Vi må ikke gå med knive, men efter knivloven har der været mængder af knivoverfald.
Automatvåben er ikke tilladt, men...

Gert Romme:

"- Og tragisk fordi, nogle føler sig så nedgjorte, at de føler det nødvendigt, at handle, som det er sket.
Men at Kurt Westergaard har udtalt, at han er vred, forstår jeg faktisk ikke. For sammen med Flemming Rose og andre, er Kurt Westergaard i mine øjne skyldig i denne og andre hændelser, og burde skamme sig."

Udover din ret forkastelige logik at Flemming Rose og Kurt Westergaard er skyld i drabet på uskyldige, så er din slutning om at terroristen alene dræber pga af tegninger meget tvivlsom.

Vi har masser af eksempler på at fanatiske islamister myrder civile og begår terrorhandlinger uden at der er nogen tegninger som baggrund (f.eks. 9/11 og terrorbombningerne i Madrid og London for bare at nævne nogle europæiske, langt de fleste islamistiske terrorangreb foregår jo som bekendt i Mellemøsten, Asien og Afrika hvor der absolut heller ikke er tegninger på spil).

Men det er rigtigt at tegnere gør sig til mål for fanatiske islamister hvis de vover at afbilde Muhammed (ikke håne muslimer som du fejlagtigt beskylder dem for), fordi symbolværdien i at myrde tegnere er langt større end symbolværdien i at myrde tilfældige civile. Det har de fanatiske islamister for længst fundet ud af. At du så beskylder tegnerne for mordene på civile, viser hvor dygtigt de fanatiske islamister er i at udbrede deres perverse terroristiske hensigt.

Vasili Frang, Preben Haagensen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar

Er identiteten af den formodede terrorist efterhånden sluppet ud, eller er det en statshemmelighed ...