Telegram

Smarte fjernsyn fra Samsung er på kant med dansk lov

Foreninger kritiserer Samsung for at optage dine private samtaler, når du ser tv. Ekspert kalder det ulovligt.
Telegram
10. februar 2015 kl. 02:05

Det vækker kritik fra flere sider, at den sydkoreanske teknologigigant Samsung kan lytte med på samtalen i stuen, når du ser tv - og ikke mindst, at selskabet agter at sende følsomme oplysninger videre til tredjepart.

De stemmestyrede såkaldte smart-tv nøjes nemlig ikke med at lytte, når dets ejer siger "skru up" eller "skift til DR1", men også når der tales privat i stuen eller soveværelset.

Således står der i policen for virksomhedens smart-tv, at "hvis (...) talte ord indeholder personlig eller anden følsom information, vil den information være at finde i de data, der bliver opfanget og sendt videre til tredjepart," skriver Berlingske.

Men formuleringen er i strid med dansk lovgivning, mener en ekspert.

- Samsung er langt fra at opfylde kravene til et eksplicit samtykke, som der er i dansk lov, ved blot at skrive noget i en manual om, at hvis man tager fjernsynet i brug, risikerer man, at private samtaler bliver optaget og sendt videre, siger Thomas Munk Rasmussen, partner i advokatfirmaet Bech-Bruun og specialist i persondatalovgivning, til avisen.

Han vurderer, at det også er ulovligt, at de danske forbrugere ikke ved, hvilken tredjepart der er tale om.

Samsungs formulering giver også panderynker hos Forbrugerrådet Tænk, Rådet for Digital Sikkerhed og IT-politisk Forening.

- Det er jo en lille computer, du lukker ind i dit hjem, og som du ikke har kontrollen over. Hvis nogen var specielt interesserede i, hvad du havde at sige, kunne det sagtens bliver aflyttet. Data bliver sendt over nettet, og vi ved, at NSA (amerikansk efterretningstjeneste, red.) kan få en kopi af alt, der bliver sendt, siger Niels Elgaard Larsen, formand for IT-politisk Forening, til Berlingske.

EU arbejder i øjeblikket på en forordning, der skal stramme samtlige EU-landes regler for datasikkerhed for forbrugerne. Et arbejde, der har været i gang i flere år.

Samsung oplyste mandag i en global udtalelse, at det krypterer oplysningerne fra forbrugerne.

/ritzau/

Henrik Christensen

På kant med?

PET vil sikkert forære dem væk...

Hvis det er rigtigt, kan jeg dårligt tænke mig, at Samsung får det helt store salg i Danmark. Omend det nok ikke er det helt store tab for dem.

Hvis denne aflytningsform kun er på kanten af dansk lovgivning, skal loven vist ses efter i sømmene.

Vi kan da håbe, at de problemer Samsung og LG er løbet ind i med stemmestyrede fjernsyn giver stof til eftertanke hos dem selv og andre producenter, så det ikke udvikler sig...

Meeeen mon ikke det bare pakkes lidt om, og så ellers sælges som en helt speciel feature.

Morten Balling

@Vibeke

"Hvis det er rigtigt, kan jeg dårligt tænke mig, at Samsung får det helt store salg i Danmark."

Mit umiddelbare indtryk er, at Samsung allerede nu sælger rigtigt mange TV i Danmark. Min mavefornemmelse siger mig faktisk, at de er dem som sælger flest TV, men jeg kan ikke finde noget statistik på det, andet end:

http://www.hifipriser.dk

Iøvrigt:

Efter at have læst lidt om spin her på det sidste, er udtalelsen fra Samsung om at

"det krypterer oplysningerne fra forbrugerne"

vel et godt eksempel på en klassisk "non denial denial". Det er mildest talt svært at se at kryptering af data, skulle ændre på noget som helst her.

Ja, der er ingen ende på muligheder for total kontrol og overvågning vi helt frivilligt og tankeløs underkaster os. Men den dag de indsamlede data bliver brugt af et fascistisk styret Europa til at skille de overflødige mennesker fra nyttige bliver det for alvor grimt og blodigt. Næste skridt bliver kamera pixel indbygget direkte og usynligt i dit nye UHD tv.

Hvem sagde lige George Orwell "1984"?