Telegram

Taiwan: 31 er døde efter passagerfly styrter i flod

Et taiwanesisk passagerfly filmes fra en bil lige i det øjeblik, hvor det styrter i flod nær hovedstaden.
Billede fra video optaget af @missxoxo168, der opholdte sig i en forbikørende bil

Billede fra video optaget af @missxoxo168, der opholdte sig i en forbikørende bil

RITZAU SCANPIX

Telegram
4. februar 2015 kl. 04:55

Mindst 31 er omkommet, da et passagerfly med 58 om bord tidligere onsdag styrtede ned i en flod uden for Taiwans hovedstad.

Redningsfolk søger fortsat efter savnede i floden, hvor flyvraget ligger.

I en sidste melding fra flyets cockpit blev der kaldt: "Mayday, Mayday, ingen motorkraft", oplyser kontroltårnet i Taipei lufthavn.

Flyet var kort forinden lettet fra lufthavnen.

På mirakuløs vis er 16 personer blevet halet ud i live fra flyvraget og ikke 28, som myndighederne tidligere meddelte. 31 meldes døde, mens 12 fortsat savnes.

Styrtet blev filmet fra en bil, der kørte på vejen langs floden. Man ser, hvordan passagerflyet glider tæt forbi hustage og vender sig med næsten 90 grader med bugen mod bilen, hvorfra der filmes.

Man kan se en bil foran, der lige bliver strejfet af den ene vinge, inden flyet forsvinder ud over kanten og ned i floden.

- Jeg så en taxi, der formentlig kun få meter foran mig bliver ramt af den ene vinge. Flyet var enormt stort og virkelig tæt på mig. Jeg ryster fortsat, fortæller et øjenvidne til en tv-station.

Det kan tyde på, at piloten uden motorkraft har forsøgt at vride flyet hen over hustagene og muligvis har besluttet sig for at ramme floden.

Tv-billeder viser overlevende, der i redningsjakker svømmer eller vader i land. På andre billeder ses, hvordan en dreng føres i land af redningsarbejdere.

Nattemørket er faldet på i Taipei, men der er udstyr og belysning, så redningsfolk kan arbejde hele natten på floden for at få døde og overlevende ud af flyet.

Mange af passagerne var kinesiske turister. Flyet, der er af typen ATR 72-600 med plads til 74 passagerer, var på vej fra Taipei til øen Kinmen i Taiwan-strædet nær det kinesiske fastland.

Vejret var ifølge myndighederne fint, da flyet lettede fra den nærliggende lufthavn.

TransAsia Airways var også involveret i en ulykke sidste år, da 47 personer mistede livet i et flystyrt vest for Taiwan. Selskabet er Taiwans tredjestørste luftfartsselskab.

/ritzau/AFP

Opdateret 4. februar 2015 kl. 19:05

Information har den bedste morgenredaktion. Jeg har indtil dette minut læst om ulykken på The Guardian. Glad for avisen. Har den også i papirudgaven inde ved siden af kaffen. Tak.

Vibeke Rasmussen

De efterhånden lidt for hyppige flyulykker og de mange dræbte, der i alle ulykkerne er tale om, er dybt tragiske. Og rammer så utroligt mange flere mennesker end 'bare' de omkomne.

Måske man i flybranchen skulle (begynde at?) fokusere langt mere på helt andre forhold end de sikkerhedsbestemmelser, man sætter op for passagererne?

Der er i alt fald for mange ulykker gennem årene med taiwanesiske fly. Det er kun et halvt år siden sidst. I 1999 da jeg en formiddag landede i Hong Kong, lå der et stort China Airlines jetfly på ryggen ved siden af landingsbanen. Mirakuløst var der kun tre omkomne. Kort efter var der et taiwanesisk indenrigsfly der styrtede ned med en del dræbte.

Taipei Songshan lufthavn ligger midt inde i byen. At flyet styrtede i floden, og ikke ned i bygninger eller motorveje, er også et mirakel midt i ulykken. Jeg har fløjet fra den. Skal man fra/til Taiwan ville jeg vælge et ikke-taiwanesisk selskab. Og tage toget indenrigs. Man må håbe, at de tager det helt alvorligt en dag.

Helge Andersen

Statistisk set er det langt farligere at tage toget.

Helge Andersen:

Ja, men næppe på Taiwan.