Telegram

Fødevareminister: Der skal arbejdes med usunde danskere

Flere af os spiser stadig for usundt. Derfor skal vi diskutere vores spisevaner, mener Dan Jørgensen.
Telegram
12. marts 2015 kl. 06:25

Vi er ikke så sunde, som vi ellers går og tror, og det skal blandt andet løses ved at snakke om vores spisevaner.

Det mener fødevareminister Dan Jørgensen (S), efter en kostundersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at danskerne generelt spiser sundere, men ikke sundt nok.

- Alt for mange er overvægtige og får livsstilssygdomme, og desværre ser vi også, at usund livsstil har social slagside, så der ligger stadig et stort arbejde og venter forude, siger ministeren i en e-mail til Ritzau.

I den nationale undersøgelse, der omfatter knap 4000 personer fra 2011-2013, fremgår det, at danskerne spiser flere grøntsager, som til gengæld er af den mindre kostfiberrige slags.

Derudover er de voksnes indtag af frugt faldet i samme periode.

På trods af knasterne mener Dan Jørgensen ikke, der er behov for løftede pegefingre. I stedet ser han hellere en bred debat om, hvad vi spiser, og hvordan vi får ændret fastgroede vaner.

- Det er gennem debatten, at vi for alvor får flyttet folk. Ud over debatten om Danmarks nationalret, har jeg nedsat en måltidstænketank, der skal komme med måltidsråd, der kan supplere kostrådene, siger Dan Jørgensen.

Ministeren nævner også, at der forleden blev underskrevet et charter med en række supermarkedskæder, der forpligter dem til at tilbyde flere sunde varer på hylderne.

- Derudover har vi mange projekter i gang, der har til formål at få mindre salt i færdigprodukter og give sunde muligheder, om du så indtager dit måltid i jobbets kantine, i idrætshallen eller på vej fra A til B, lyder det fra Dan Jørgensen.

Undersøgelsen fra DTU Fødevareinstituttet viser også, at det gennemsnitlige indtag af fisk er steget, især i de voksnes kost, som indeholder omkring 14 gram mere fisk per dag. Men indtaget er stadig for lavt i forhold til de officielle kostråd.

/ritzau/

Jeg så faktisk på tv her i morges, at i det ene af mine opholdslande har omkring 40% af borgerne nu opnået et BMI på over 30. Og det er faktisk et land, hvor man helt generelt både er tyndere og sundere, end danskerne.

I mit andet opholdsland er borgernes volumen nok nærmest som danskernes, men i kraft af kultur omkring meget sundere fødemidler, er befolkningen også sundere end danskerne.

Så jeg syntes, at dette "arbejde med usunde danskere" bør gøres meget bredere. Der er ingen tvivl om, at danskerne var langt sundere i krigsårene, da der var mangel på visse fødemidler. Og der er ingen tvivl om, at med en ny kultur omkring livsstil, altså både motion, fødevarevalg og hjernemotion, kan danskerne blive sunde igen.

Herman Hansen

Man kunne jo passende starte med at fjerne momsen på sunde naturlig fødevare produkter og lægge den over på usunde og kunstige fødevare produkter. Det ville være en motiverende start.

Herman Hansen

Dernæst kunne man helt forbyde salg af tobak. Men det er vi nok ikke villige og moden til endnu.

dorte eggersen

apropos mad "i idrætshallen" (Dan Jørgensen):
Åh, gid nogle kommunalpolitikere ville gøre en indsats for sund mad i idrætshaller og -foreninger. Jeg er frygtelig ked af sportsarrangementer med offentligt støttet idræt for folket, hvor mad-tilbuddet består af cafeteria og boder med slikposer, toast, pølser og pommes frites, og i bedste fald et velment kagebord, som giver god indtjening til foreningen, men som ikke just fremmer medlemmernes sundhed. Det sender da et underligt signal at servere den slags i forbindelse med idræt?! Hjælp! Kan kommuner ikke stille nogle krav til foreninger som de støtter økonomisk?

Jeg synes, fedmeepidemien har nogle uhyggelige samfundsmæssige perspektiver. Men den er ikke svær at forklare, når man ser på udbudene rundt omkring...
ak

Sund mad på hylderne - det mangler der - alt for meget pålæg, salater og billige kageprodukter. Hvis der var mere oplysning om hvordan man producerer varerne (med tilsætningsstoffer) så ville salget dale.
Sodavand - den største hurdle - nu efter det nærmest er gratis. Rent sukker og kulsyre (den kunstigt sødede er mindst ligeså skadelig). Øl er ligeså galt...
Der er en opgave med at gå imod fortjenesten på disse varer.