Telegram

USA erklærer Venezuela for national sikkerhedstrussel

USA har optrappet sanktioner mod ledere i Venezuela og kalder landet for en "national sikkerhedstrussel."
Telegram
10. marts 2015 kl. 12:25

USA har erklæret Venezuela for en national sikkerhedstrussel og givet ordre til sanktioner mod syv højtstående ledere fra det olierige land i den hidtil værste diplomatiske krise siden den socialistiske præsident, Nicolás Maduro, blev indsat i 2013.

Maduro har bebudet hårde reaktioner fra Venezuelas side, og kort efter de amerikanske udmeldinger meddelte Cuba, at "det støtter Venezuela betingelsesløst" i striden med amerikanerne.

USA og Venezuela har ikke haft normale diplomatiske relationer siden 2008, og den dybe strid synes nu at true en ny åbning mellem USA og Cuba.

Striden begyndte under den tidligere venezuelanske præsident Hugo Chávez, som erklærede USA for en fjende og anlagde en konfrontationskurs over for Washington.

Venezuela har blandt andet sat den tidligere amerikanske præsident George W. Bush og vicepræsident Dick Cheney på listen over terrorister, som er uønskede i det sydamerikanske land.

Præsident Barack Obama har senest underskrevet og udstedt flere direktiver, som forstærker spændingerne mellem Washington og Caracas på et tidspunkt, hvor USA ellers foretager en historisk tilnærmelsen til Cuba - en af Venezuelas vigtigste allierede.

Venezuelas regering har fordømt de nye amerikanske sanktioner som en "imperialistisk trussel".

Maduro har udnævnt en af de højtstående embedsmænd, der er blevet ramt af nye amerikanske sanktioner, til ny indenrigsminister.

- Venezuelanske embedsmænd, som krænker menneskerettighederne for deres lands borgere, vil ikke være velkomne her. Vi vil blokere for deres økonomiske aktiver og deres brug af USA's finansielle system, siger talsmanden for Det Hvide Hus.

Chavez blev kortvarigt væltet af pinden under et magtkup i 2002, som han beskyldte USA for at stå bag. Den daværende Bush-regering anerkendte i første omgang kuppet, men fik kolde fødder, da Chavez igen kom til magten.

/ritzau/AFP

Opdateret 10. marts 2015 kl. 13:05

Niels Engelsted

Indse det, de stopper aldrig.

Den irsk producerede dokumentar om kupforsøget i 2002 er særdeles informativ iht. forståelsen af Venezuelas politiske situation. Hvis/når man har en god time til overs, kan den ses her:
https://www.youtube.com/watch?v=3ZajyVas4Jg

USA startede dette cirkus, bl.a. ved at begrænse Venezuela´s ambassade i USA, og Venezuela har nu gjort det samme.

Og så kører det hele, og det har nu ført til, at bl.a. W. Bush og Dick Cheney er sat på listen over terrorister, der skal anholdes og retsforfølges, hvis de kommer til landet.

- Men hvad er egentlig problemet i det, for de er jo både krigsforbrydere, statsterrorister og overtrædere af andre landes suverænitet.

henrik hansen

John Kerry erklærede i dec 2014, at USAs forsøg på at isolere Cuba havde i stedet isoleret USA.
Der er i dag mere enhed i Latinamerika end nogen sinde før. USA risikerer at blive totalt isoleret ved næste OAS topmøde
...og som Nicaragua's præsident sagde ved et ALBA-TCP topmøde i dece 2014: "Cuba er på USA's terrorliste. Vi bør lave vores terrorliste, og der skal USA stå øverst. USA er det eneste land, der nogensinde er blevet dømt for statsterrorisme ved den internationale domstol".