Telegram

Forlagsdirektør: Der bliver et før og efter Rifbjerg

På forlaget Gyldendal kommer man til at mærke savnet af Klaus Rifbjerg, der døde lørdag aften.
Telegram
5. april 2015 kl. 10:40

Klaus Rifbjergs død vil kunne mærkes på forlaget Gyldendal, der har udgivet de fleste af forfatterens bøger.

Det siger Johannes Riis, der er litterær direktør på forlaget, hvor Rifbjerg tidligere selv bestred samme stilling.

- Der bliver et før og efter Klaus Rifbjerg. Han har været så synlig og har spillet en så stor rolle både som forfatter og samfundsdebattør.

- Han har været en udfordrer og en provokatør, og derfor kommer vi til at savne hans stemme, siger Johannes Riis.

Direktøren mener, at det simpelthen lå i Klaus Rifbjergs blod at blande sig, når han fandt det nødvendigt.

- Han elskede at udfordre og provokere borgerskabet og få os til at reflektere over, hvad der foregik herhjemme og ude i den store verden.

- Han trivedes med det og kunne ikke lade være med at sige sin uforbeholdne mening. Og selv om han fik slag over næsen en gang imellem, så holdt det ham ikke tilbage.

Ifølge Johannes Riis har Klaus Rifbjerg haft en uvurderlig betydning for Gyldendal, ikke kun i kraft af sit forfatterskab.

- Han var også med til at bringe den store verden ind på forlaget. Klaus var meget interesseret i amerikansk og engelsk litteratur og arbejdede også som konsulent og oversætter for os i lang tid, siger han.

Klaus Rifbjergs død vil ifølge den litterære direktør helt sikkert blive markeret af Gyldendal på den eller anden måde, men man vil først rådføre sig med familien, inden man beslutter sig for noget konkret.

Klaus Rifbjerg var selv litterær direktør for Gyldendal fra 1984 til 1991.

/ritzau/

Marianne Olesen

Da jeg læste det, var min første tanke romanen Anna jeg Anna og digtet "Knud er død"..... Hvem skriver noget lige så stort om Store Klaus.
Der sidder en klump i brystet, for han var så irriterende og uimodsigelig og modsigelseslysten og højrøvet og fyrtårn og skrev uforståeligt og folkeligt og alle har fulgt med i Janus, Thore og Helles liv - Horsensset gennem en navl......med blindtarmen som nødbremse ved højre øre (husker jeg rigtigt?) han var altid god for et vris, men aldrig patetisk. Jeg var "oppe i ham" til studenterkursuseksamen i 1973 og gled ikke i sæben, men erhvervede et 11-tal. Rifbjerg vil altid stå for mig som min generations største. Tak.

Steffen Jørgensen

... parat ved højre øre.