Telegram

Klaus Rifbjerg skrev over 150 titler - nu er han død

En af nyere tids største danske forfattere, Klaus Rifbjerg, er død. Han blev 83 år.
Klaus Rifbjerg skrev over 150 titler - nu er han død

RITZAU SCANPIX

Telegram
5. april 2015 kl. 08:55

En af vore største hjemlige forfattere kommer ikke til at skrive flere bøger. Klaus Rifbjerg er død efter længere tids sygdom i en alder af 83 år.

Klaus Rifbjerg døde lørdag efter en periode med sygdom, oplyser Johannes Riis, der er litterær direktør på forlaget, Gyldendal, hvor Rifbjerg selv tidligere selv bestred samme stilling.

Klaus Rifbjerg debuterede i 1956 med digtsamlingen "Under Vejr med mig selv", men slog for alvor igennem med romanen "Den kroniske uskyld" to år senere. Romanen blev siden filmatiseret i 1985.

Hans forfatterskab rummer foruden lyrik og romaner også noveller og børnebøger, ligesom hans produktion omfatter lyrik, journalistik, kritik, essays, manuskripter til film, tv, revy, teater og radio. Det blev til over halvandet hundrede udgivelse.

Og så var han en skarp debattør og - i nogles øjne - provokatør.

Han arbejdede i en årrække som litteratur-, film- og teaterkritiker på Politiken, og var også direktør for forlaget Gyldendal i en periode.

"Store Klaus", som han blev kaldt, var i det hele taget enormt produktiv. Så sent som sidste år udgav han tre bøger - hvoraf romanen "Idræt" blev den sidste.

Han var en hyppig gæst i medierne og kendt som en bidende provokatør, der blandt andet deltog i den berømte happening på en trappe i Kulturministeriet i 1970, hvor han sammen med Niels Skousen og Ebbe Kløvedal Reich røg hash i protest mod lukningen af et kunstnerisk tilholdssted.

Hans seneste markante udfald fandt sted sidste efterår, da han i DR2's Deadline hævdede, at der kun fandtes 2000 begavede mennesker i Danmark.

Han modtog et hav af ankerkendelser og priser, blandt andet De Gyldne Laurbær i 1967, Nordisk Råds litteraturpris i 1970 og Herman Bangs Mindelegat i 1997.

Hans novellesamling "og andre historier", der var Klaus Rifbjergs novelledebut fra 1964, blev desuden optaget i den danske kulturkanon i 2006.

Klaus Rifbjerg var gift med Inge Rifbjerg. Sammen fik de tre børn, Lise, Synne og Frands.

/ritzau/

Opdateret 5. april 2015 kl. 13:05

jens peter hansen

En epoke, et fyrtårn og en stor forfatter forsvinder med ham.

Flemming Scheel Andersen, Jens Frederiksen, Brian Pedersen og Ole Sporring anbefalede denne kommentar

De senere års polemik kradsede bare lidt i overfladen. Dér, hvor hans store talent kom til sin ret, var blandt andet i samarbejdet med Jesper Jensen. Den plade, der udkom med revyen "Hva ska vi lave?" spillede jeg rigtigt mange gange i mit barndomshjem, og jeg kunne alle replikkerne udenad. Det var et frisprog, som i høj grad appellerede til unge mennesker. Jeg var for ung og levede udenfor København, til, at jeg havde muligheden for at opleve alle de ting på teaterfronten, som Klaus Rifbjerg var involveret i som forfatter. En epoke, som måtte slutte, er slut. Men vi er nogle, som husker - efter bedste evne.

Flemming Scheel Andersen og Joen Elmbak anbefalede denne kommentar
Claus Oreskov

Hvem skal nu med vid, humor og bidende ironi revse vores uduelige politikere ???

Oluf Husted og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Hvis man tæller rigtigt efter, kan man nok slet ikke engang komme op på 2000 begavede danskere.
Rifbjerg var her som i hele resten af sit liv og virke både generøs og stor i slaget.