Danmark topper i Vesten med størst lighed

Danmark har mindst ulighed blandt vestlige lande, viser en rapport fra de vestlige landes organisation, OECD.
22. maj 2015 kl. 11:35

Regeringen kan glæde sig over, at Danmark har mindst ulighed af alle i de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation, OECD.

Det viser OECD's ny rangliste over ulighed. Den ses på den såkaldte Gini-koefficient, der måler økonomiske forskelle i befolkningen. I den seneste rangliste lå Danmark på en fjerdeplads, men har nu overhalet Norge, Slovenien og Slovakiet.

Jo mere ulige fordelingen er, jo højere vil Gini-koefficienten være. Den er maksimalt på 1, hvor én person hypotetisk tjener hele indkomsten i økonomien. Koefficienten beregnes ved at opdele individer efter indkomst, hvor man først tager de fattigste.

Hvis indkomsten er fuldstændig lige fordelt, har 10 procent af befolkningen nøjagtig 10 procent af den samlede indkomst, 20 procent af befolkningen ejer 20 procent af den samlede indkomst og så fremdeles.

Danmarks ginikoefficient er målt til 0,249 mod 0,250 i Slovenien, 0,251 i Slovakiet og 0,253 i Norge. Ligheden er målt af OECD i 2013 eller senere.

I den borgerligt-liberale tænketank er cheføkonom Mads Lundby Hansen ikke imponeret af Danmarks førsteplads i lighed. Samtidig har Danmark nemlig fået målt det sjettelaveste vækstpotentiale i OECD, påpeger han.

- I de kommende år vil regeringens reformer trække uligheden op i Danmark. For eksempel vil skattereformen øge uligheden, fordi reguleringen af dagpenge og kontanthjælp reduceres med fem procentpoint, siger Mads Lundby Hansen.

Reformer af skat og kontanthjælp giver økonomisk ulighed, men øger potentialet for vækst og beskæftigelse. Øget lighed skaber ifølge OECD økonomisk vækst, fordi fattige får adgang til god uddannelse, mener han.

- Det har de i forvejen i Danmark, da folkeskole, gymnasie og universitet er finansieret af det offentlige, siger Mads Lundby Hansen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Nå.
Det var ikke hvad de sagde i "Detektor" i aftes.
Hvad skal jeg så tro på?

Jeg tror jeg vælger at tro på dem, som ikke bruger en neoliberal tænketanks chef og lobbyist som sandhedsvidne.

Steen Sohn, Torben Nielsen og Tue Romanow anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Lighed er ikke et mål, det er et råstof eller en vare, der hurtigst muligt skal byttes til vækst.

Robert Kroll

Man kan godt være lige/ligeværdige og samtidig være meget forskellige.

F eks er der stor forskel på, hvad folk interesserer sig for og efterspørger af mad, musik, fritidsaktiviteter o s v.

Nogen er festlige andre er kedelige - nogen er sparsommelige/gnieragtige, andre er ødsle - nogen planlægger for fremtiden, andre lever i nuet - nogen skifter hele tiden partnere/ægtefæller, andre holder sig til den samme o s v.

Det er uundgåeligt i et frit samfund, at der også bliver forskelle på, hvor meget folk tjener gennem livet - nogen tjener rigtig meget og andre ikke en klink.

Vi skal bare sikre, at ingen lider nød og at alle kan få en ordentlig tilværelse uden afsavn.

Thomas Andersen

@Felix

Nu er Gini koefficienten ret let at opgøre, specielt i et land som Danmark hvor staten har fuldstændig styr på hvad vi hver isæt tjener før og efter skat.

Så jeg vil blot foreslå at du lige underbygger din påstand om 'Statistik når det er værst'. Du må jo sidde med en indsigt som vi andre ikke har.

Og her linket som Information var så venlig ikke at medsende: http://www.oecd.org/social/income-distribution-database.htm.

Ivan Breinholt Leth

Mads Lundby Hansen er ikke imponeret. Vækst forudsætter nemlig ulighed. For når der er stor ulighed i en befolkning, vil der være et stort antal personer, som er villige til at arbejde mere for en mindre betaling - siger Hr. Hansens logik. Men hvad er så forklaringen på, at den så højt besungne vækst udebliver i lande, som er mere ulige end DK? Hvorfor har Japan ikke oplevet nogen vækst siden begyndelsen af 90erne? Hvorfor har USA trods enorm stigende ulighed ikke været i stand til siden kollapset i 2007 at initiere andet end pseudo-vækst baseret på inflation? (På ny-engelsk kaldet quantitative easing.) Hr Hansens svar er formentlig, at antallet af working poors endnu ikke er stort nok til at skabe bæredygtig vækst. I DK er fænomenet desværre endnu ikke rigtig slået igennem. Det skyldes primært de alt for 'høje' overførselsindkomster, som hr Hansen også raser imod.
Økonomisk succes er i dag nemlig omvendt proportionalt med antallet af fattige. Formålet med økonomisk vækst er ikke redution af fattigdom - snarere tværtimod. For 40 år siden i den keynesianske tidsalderr var en høj materiel levestandard i den brede befolkning en forudsætning for vækst. I dag forholder det sig lige omvendt.
Tiderne skifter. Ligesom moden - og religionerne. Hvad sidstnævnte angår bliver de mere og mere virkelighedsfjerne, jo mere virkeligheden presser sig på. Der er absolut ingen udsigt til reel økonomisk vækst i de vestlige lande og i Japan, og hvis dette skulle vise sig at være forkert, vil det være en katastrofe for miljøet og klimaet. Det eneste der med sikkerhed er udsigt til er stigende fattigdom og stigende social uro.
"But those who do not belong to the 'church' will never cease to wonder at the power of illusion, or to fear what a theory can do that is not of this world." (Wolfgang Streeck - kirken og teorien som Streeck hentyder til er neo-liberalismen)

Thomas Andersen

@Felix

Tak for links, men de skyder forbi.

Første link taler om antallet af fattige, noget helt andet end denne artikel handler om. Og ja, antallet af fattige er steget med 300 efter at være faldet med 3800. Samtidig stiger antallet af rigtige job med 30.000+ om året, noget som virkelig batter når det gælder om at skabe lighed og få folk ud af fattigdom (og noget som ikke var sket hvis EL og SF havde været ved magten, de har stemt imod alle vækstinitiativer).

Og andet link afslutter med at indrømme lige præcis samme fakta som denne artikel handler om, netop at seneste og helt nye OECD rapport udnævner Danmark til at være det mest lige land blandt OECD landene.

Så jeg venter stadig på at du underbygger din påstand om statistisk manipulation i OECD's rapport!

Og hvor er det inderligt ligegyldigt om vi er nummer et, to eller tre på listen, blot vi er tæt på toppen. For de fattiges skyld har vi brug for at også folk som kan skabe virksomheder og arbejdspladser føler sig fair behandlet i dette samfund. Og ELs og SFs evige råben og skrigen om mere lighed i verdens mest lige land går netop ud over de fattige, for deres populistiske virkemidler er altid 'de rige skal blot betale endnu mere'.

Fakta er stadig:
* Danmark er det mest lige land blandt OECD landene, i følge seneste OECD rapport om dette.

Thomas Andersen

@Felix

Tak for links, men de skyder forbi.

Første link taler om antallet af fattige, noget helt andet end denne artikel handler om. Og ja, antallet af fattige er steget med 300 efter at være faldet med 3800. Samtidig stiger antallet af rigtige job med 30.000+ om året, noget som virkelig batter når det gælder om at skabe lighed og få folk ud af fattigdom (og noget som ikke var sket hvis EL og SF havde været ved magten, de har stemt imod alle vækstinitiativer).

Og andet link afslutter med at indrømme lige præcis samme fakta som denne artikel handler om, netop at seneste og helt nye OECD rapport udnævner Danmark til at være det mest lige land blandt OECD landene.

Så jeg venter stadig på at du underbygger din påstand om statistisk manipulation i OECD's rapport!

Og hvor er det inderligt ligegyldigt om vi er nummer et, to eller tre på listen, blot vi er tæt på toppen. For de fattiges skyld har vi brug for at også folk som kan skabe virksomheder og arbejdspladser føler sig fair behandlet i dette samfund. Og ELs og SFs evige råben og skrigen om mere lighed i verdens mest lige land går netop ud over de fattige, for deres populistiske virkemidler er altid 'de rige skal blot betale endnu mere'.

Fakta er stadig:
* Danmark er det mest lige land blandt OECD landene, i følge seneste OECD rapport om dette.

Thomas Andersen

@Lise Lotte

Nå. Det var ikke hvad de sagde i "Detektor" i aftes. Hvad skal jeg så tro på? Jeg tror jeg vælger at tro på dem, som ikke bruger en neoliberal tænketanks chef og lobbyist som sandhedsvidne.

Tro på hvem du vil, både OECD rapporten og Detektor programmet udnævner Danmark til at være verdens mest rige land (hvis du altså hører programmet til ende!).

Thomas Andersen

@Lise Lotte

Det overlade jeg trygt til andre at afgøre - hele programmet kan jo ses her.

https://www.dr.dk/tv/se/detektor-tv/detektor-213

Journalisten afslutter jo med at informere om at der efter socialdemokratens indrømmelser netop er kommet nye tal fra OECD, præcis de tal som udnævner Danmark til at være det mest lige land blandt OECD landene.

Men hvor er det iøvrigt inderligt ligegyldigt om vi er nummer et, to eller tre - ekstrem lighed er fuldstændig ligegyldig hvis vi mister evnen til at hjælpe alle som hjælpes skal. Og netop evnen til at hjælpe er væsentligt forbedret de sidste par år hvor der er ført en vækstpolitik som sikrer grundlaget for et fortsat højt skatteprovenu, bl.a. ved at der nu igen skabes 30.000+ nye job om året.

OECD's tal tager iøvrigt ikke højde for den store omfordeling som sker i Danmark via alle vores gratis velfærdsydelser. I Danmark har den arbejdsløse også 'råd' til sundhed, sygehus, uddannelse og bolig.

Lise Lotte Rahbek

Thomas Andersen
Jeg kender jo lidt til dine synspunkter efterhånden.
Ikke desto mindre skulle du måske læse dine indlæg igennem inden eller efter du poster dem, når du hævder at Danmark citat: " Detektor programmet udnævner Danmark til at være verdens mest rige land (hvis du altså hører programmet til ende!). "

Thomas Andersen

@Lise Lotte

Griner, ja det er jo en skrivefejl fra min side. Men noget af det fantastiske ved Danmark er jo at vi samtidigt er et af verdens mest lige og mest rige samfund. Det er jo det letteste i verden at blive jævnt fattige men totalt lige (blot før EL's politik) eller enormt rige men håbløst ulige (blot før LA's politik).