Israels premierminister ophæver omstridt busforbud

Palæstinensere må alligevel godt køre med de samme busser, som israelere benytter
20. maj 2015 kl. 07:45Opdateret 20. maj 2015 kl. 13:39

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har sat en stopper for et markant forbud, som ellers var blevet varslet tidligere onsdag.

Her fortalte en embedsmand, at palæstinensere ikke længere måtte køre med samme busser som israelere, når de skulle fra Vestbredden til Israel for at arbejde.

- I løbet af et tre måneder langt pilotprojekt er palæstinensere, der arbejder i Israel, nødt til at komme hjem uden at benytte busser, der bruges af borgere (israelske, red) på den besatte Vestbredden, sagde embedsmanden til AFP.

Men det forbud har premierminister Benjamin Netanyahu nu ophævet. Det oplyser en talsmand fra premierministerens kontor til AFP.

- Forslaget er uacceptabelt for premierministeren. Han har talt med forsvarsministeren her til morgen, og det blev besluttet, at forslaget er fastfrosset, siger han.

Israelske bosættere har i årevis krævet, at palæstinensere får forbud mod at bruge Israels offentlige transportmidler. De hævder, at palæstinenserne udgør en sikkerhedsrisiko.

Og det var altså årsagen til, at landets forsvarsminister, Moshe Yaalon, i første omgang godkendte forslaget.

Hundredvis af palæstinensere rejser hver dag til Israel fra den besatte Vestbred. De arbejder hovedsageligt i byggesektoren. De skal have særlige rejsetilladelser for at krydse frem og tilbage mellem Vestbredden og Israel.

Israel har for få dage siden fået en ny regering på plads efter valget for to måneder siden.

Premierminister Benjamin Netanyahu har dannet en ny koalitionsregering, der består af hans eget parti, det højrenationale Likud, og en alliance med små højreorienterede og religiøse partier.

De i alt fem partier er Likud med 30 mandater, centrumhøjrepartiet Kulanu med 10 pladser, det højreorienterede bosættervenlige Jødisk Hjem, der kommer med otte mandater, samt de to religiøse partier Shas med syv og UTJ med seks mandater.

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Erik Karlsen

Hvem sagde apartheid? Ingen? Nå, men så gør jeg! :-(

Henriette Bøhne, Benny Jensen, Bent Christophersen, Thomas Tanghus, Benjamin Bach, Claus G. Jørgensen, Viggo Helth, erik mørk thomsen, Kaj Spangenberg, Erik Pedersen, Nis Jørgensen, Gert Romme, Niels Duus Nielsen og lars abildgaard anbefalede denne kommentar
Peter Nielsen

Hvad vil du så sige hvis en bombe sprænger i en bus fyldt med almindelige israelere ( husk på at deriblandt også er arabiske israelere)? collateral damage i sagens hellige mål?

Egentlig forventeligt, når man ser på, hvilke partier de israelske jøder stemmer på.

jeg syntes, at EU skal holde disse palæstinensere skadesløse i en periode, for så kommer det officielle Israels hurtigt i alvorlige problemer.

Israel har jo i øvrigt en stor arbejdskraft i reserve blandt de sortklædte med hat og langt skg, der får den daglige motion ved at sidde og nikke med hovedet, samtidig med de triller bedekædernes perler mellem fingerne.

Benny Jensen, Viggo Helth og Kaj Spangenberg anbefalede denne kommentar
Kaj Spangenberg

Sørgeligt, sørgeligt. Det er sandt, hvad Herbert Pundik har skrevet, at regeringen Netanyahu er den farligste for Israel nogensinde. Det ender galt - men hvornår?

Benjamin Bach

pilotprojekt

Skal det her lyde som om manden er i den kreative innovationsbranche?

Give me a fucking break.

Egon Maltzon

@Gert Romme:
EU skal bare holde snitterne fra den hvepserede.
Hele mellemøsten er efterhånden besat af religiøse tosser, og der kommer ikke noget godt ud af at blande sig.

Bent Christophersen

Maaske det var lige lovlig hurtigt at de busreklamer paa Movia busserne blev pillet ned efter at den Israelske ambassadoer loeftede oejenbrynene.

'Vores samvittighed er ren! Vi hverken køber produkter fra de israelske bosættelser eller investerer i bosættelsesindustrien'.

Bosaettelserne er ulovlige baseret paa den Fjerde Geneva Konvention:

"The Occupying Power shall not deport or transfer parts of its own civilian population into the territory it occupies."

Saa bosaetterne vil ikke koere i bus med nogle af der untermensch! Og i Danmark bliver busreklamer pillet ned fordi nogle fra den danske Israel lobby foelte at busreklamerne var 'stødende' og 'ubehagelige. !

Elisabeth Andersen, Thomas Tanghus, Bo Carlsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Det næste bliver vel, at det er et krav, at alle Palæstinensere skal bære et synlig flag på deres beklædning, - ikke at forveksle med jødestjernen der skulle bærer engang i Tyskland.

Bent Christophersen

For det foerste var det ikke en eller anden bosaetter busejer der smed Palestinenserne 'under the bus.' Det var godkendt af selve forsvarministeren - man kan daarligt nok komme hoejere op i regeringen.

Ifoelge de telegrammer jeg har laest blev forbudet ikke ophaevet men blot 'frozen'. Benjamin Nethanyahu sidder et tyndt mandat saa hvis en af de rabiate dele af hans regering vil kraeve af det bliver genindfoert - ellers vaelter de regeringen, hvad mon goer 'Bibi' efter stoevet har lagt sig genindfoerer forbuddet eller lader regeringen vaelte?

Bibi har forhandliger med Europa om Israels 'Association Agreement' idag onsdag - er det for langt ude at tro at netop det har noget med at forbuddet er lagt paa koel at goere?

Erik Karlsen

Ja, jeg kan jo se, at Netanyahu har trukket forbuddet tilbage (hvorfor mit første indlæg ikke længere passer til artiklen). Jeg kan kun konkludere, at Netanyahu også læser Informations debatforum.... ;-)