Telegram

Nu kan bøderamte få dispensation til statsborgerskab

Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om en løsning på "bagatelsager", der i dag kan udskyde statsborgerskab
Telegram
21. maj 2015 kl. 16:10

Udlændinge skal ikke længere automatisk have udskudt deres danske statsborgerskab på grund af bødesager.

Ifølge justitsminister Mette Frederiksen (S) er regeringen, SF og Enhedslisten enige om, at politikerne i Folketingets Indfødsretsudvalg fremover skal behandle sager, hvor personer står til at få udskudt statsborgerskabet på grund af en bøde på mellem 3000 og 10.000 kroner.

Det skal forhindre en lang række mindre forseelser i at føre til udskudt statsborgerskab:

- Det er et eksempel på en lovgivning, der bare er for klodset og for rigid. Vi har set en afghansk mand, hvis eneste forbrydelse er, at han har købt en ukrudtsbrænder for ikke have ukrudt på fortovet, og så ender han med at få en bøde og kan ikke få dansk statsborgerskab.

- Det er et tegn på, at reglerne ikke er gode nok, siger Mette Frederiksen.

Den uheldige afghanske mand kom til at sætte ild til en hæk med ukrudtsbrænderen, hvilket udløste bøden.

Som reglerne er i dag, betyder en bøde på 3000 kroner eller mere, at ansøgere får udskudt statsborgerskabet med mindst tre år.

Med torsdagens aftale skal en lang række af den type sager fremover i stedet vurderes i Folketingets Indfødsretsudvalg, som så kan give dispensation.

Der er dog flere typer af bøder, der fortsat vil udløse en udskydelse af statsborgerskabet. Muligheden for dispensation kommer eksempelvis ikke til at gælde for overtrædelser af narko-, våben-, straffe- eller færdselslovgivningen fastslår Mette Frederiksen.

Især det sidste har fået kritik. Justitsministeren fastholder dog, at trafikovertrædelser, der udløser bøder over 3000 kroner, er så grove, at statsborgerskabet bør tilbageholdes.

- Når man får færdselsbøder over 3000 kroner, så er man over bagatelgrænsen, og vi ønsker ikke at lempe grænsen mere, end vi gør her, siger Mette Frederiksen.

Hun henviser til, at man for at få en færdselsbøde i den størrelse eksempelvis skal køre over for rødt på knallert og nægte at stoppe, når politiet beder om det. Alternativt kan man også have begået flere trafikforseelser på én gang for at komme op i den størrelse bøde, fremhæver ministeren.

- Så langt ønsker jeg ikke at gå med lempelserne, siger Mette Frederiksen.

Hun vil nu sende et brev til Folketingets Indfødsretsudvalg om den nye praksis, som ikke kræver lovændringer.

/ritzau/

Opdateret 21. maj 2015 kl. 16:50