Telegram

Ny bog: Politikerne er langt fra magteliten i Danmark

Det er erhvervstoppen, der sidder på magten i Danmark, viser ny bog. Politikerne er langt fra magteliten
Telegram
29. maj 2015 kl. 06:26

Mens kampen om regeringsmagten buldrer løs, slår en ny bog fast, at danske politikere i virkeligheden er langt fra magteliten i Danmark.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie, Finans.

I toppen sidder i stedet erhvervslivets direktører og fagforeningsbosser.

- Udskiftningen er stor især i politik. Man kan risikere ikke at blive genvalgt eller miste sin ministerpost, og pludselig er man slet ikke så attraktiv som før, siger sociolog Christoph Ellersgaard.

Han står sammen med kollegaen fra Københavns Universitet Anton Grau Larsen bag bogen "Magteliten", som udkommer fredag.

En kortlægning af magtnetværket i Danmark viser, at der findes en kerne på 423 mennesker, der sidder på hovedparten af landets tunge poster i virksomheder, bestyrelser, fagforeninger og på universiteter.

I kernen findes kun 35 politikere, og man skal ned på magtlistens 143.-plads, før der kommer en Christiansborg-politiker: Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er på en 204.-plads.

Erhvervsmanden Lars Nørby Johansen, der selv topper listen, mener dog, at politikernes placering skyldes forskernes metode. Politikerne må ofte ikke sidde med i netværk.

- Det forhold, at mediernes topfolk og i særdeleshed politikere og ministre ikke er med, siger, hvor skæv analysen er, når det drejer sig om at afdække magtforhold, mener Lars Nørby Johansen.

Ifølge forfatterne står det dog klart, at erhvervslivet har mest magt over, hvordan Danmarks fremtid former sig.

- Erhvervslivets grundlæggende interesser er sværest at udfordre. Det kan godt være, at erhvervsfolk ikke bryder sig om al politik, der gennemføres.

- Men den retning, som det danske samfund bevæger sig i og de strategier, vi lægger, flugter meget med, hvilken vej det store erhvervslivs interesser peger, siger Christoph Ellersgaard.

Derfor er der heller ikke stor forskel på, om det bliver Venstre eller Socialdemokraterne, der får nøglerne til Statsministeriet, mener forfatterne.

/ritzau/

Opdateret 29. maj 2015 kl. 09:39

Peter Jensen

Kuglerammen hér siger altså at politikerne primært er nyttige idioter, villigt servile, som qua skueprocesser får skabt notationen om at de ikke blot er simple magtmisbrugere.

Claus Oreskov, Espen Bøgh og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Kan kun være enig i artiklens pointer.

Eksempel:
Novo Nordisk Foundation Research Centre hører under Københavns universitet, men er finansieret med 600 millioner af NOVO, oprettet i 2007.

Novo Nordisk Foundation Center For Protein har et kæmpe projekt i gang, som baserer sig på DAMD-basen, inkl. de ULOVLIGE data: https://anmeld.datatilsynet.dk/frontend/fortegnelse/vis.off.asp?pub=yes&...

Projektet (som altså hører under Købehavns Universitet) "tager udgangspunkt i diabetes" - (sjovt nok, når nu det er mere eller mindre betalt af NOVO)...Men omfatter stort set alle sygdomme og borgere, idet det sigter mod at "...opbygge statistiske populationsmodeller af sygdom og co-morbiditet, som kan integreres med eksisterende genomics og proteomics viden for at belyse den underlæggende sygdomsetiologi og mapningen imellem phenotype og genotype."

NOVO "ejer" en pæn bid af Danmark: »Medicinal- og medicoindustrien er i dag landets stærkeste eksporterhverv. Samlet står medicinalindustrien alene for 11 pct. af den samlede eksport, seks pct. af BNP og tre pct. af alle arbejdspladser herhjemme." Hentet fra http://www.business.dk/medico/medicinalindustri-fisker-i-roerte-vande

Mon det er helt tilfældigt, at DAMD begyndte at løbe løbsk efter 2007, hvor NNF Center for Protein Research blev oprettet? (jeg skal indrømme, at jeg ikke ligefrem VED, at der er sammenhæng - men jeg undrer mig over tidssammenfaldet).

Mon det er helt tilfældigt, at sygehusvæsnet nu er i gang med at opbygge en genom-bank omfattende hele befolkningen, som vel må passe som hånd i handske med ovennævnte forskning?

Jeg glæder mig til at se den minister eller dataansvarlige, der tør kræve, at også DAMD-data i dette kæmpe projekt, sponsoreret af NOVO, skal slettes. HELT slettes.

Og som tør sige nej tak til denne altomfattende genombank.

https://laegerudensponser.wordpress.com/2015/02/23/novo-nordisks-indflyd...

Rasmus Knus

Neokorporatisme.