Studerende: Studiejob får hverdagen til at hænge sammen

Vi er nødt til at arbejde, siger studerende til forslag om at skære i antallet af timer på studiejobbet.
14. maj 2015 kl. 05:55

Det er fremdriftsreformen, der presser de studerende - ikke om de skal arbejde 15 eller 12 timer om ugen i et studiejob.

Det er meldingen fra Danske Studerendes Fællesråd (DSF) til et nyt initiativ fra en dekan på Københavns Universitet, hvor arbejdsgivere bliver opfordret til at skrue ned for studentermedhjælpernes timetal, så de kan passe studiet i stedet.

- Antallet af timer er ikke problemet. Problemet er, at når man har en forventning om, at de studerende skal bruge 43 timer om ugen på deres studie, så kommer det til at blive presset, siger organisationens formand, Yasmin Davali, til Ritzau.

- Vi står i en situation, hvor langt de fleste studerende bruger næsten hele deres SU på at betale deres husleje, så de kommer til at stå i en rigtig dårlig økonomisk situation, hvis de ikke kan have et studiejob, siger hun.

DSF reagerer på et brev fra den øverst ansvarlige for Københavns Universitets Samfundsvidenskabelige Fakultet, dekan Troels Østergaard Sørensen.

I brevet opfordrer han departementschefer, direktører og andre topchefer, som har ansvar for de institutioner og virksomheder, der har studerende ansat i studiejob til at holde ansættelserne på 8-12 timer ugentligt, skriver Politiken torsdag.

Dekanen frygter, at studerende ellers ikke bliver kandidater på grund af den såkaldte fremdriftsreform, der fra næste studieår træder i kraft, fordi studerende under reformen skal være fuldtidsstuderende, mens det bliver sværere at tage et fag eller en eksamen om.

Det er da heller ikke dekanens opfordring, der får kritik af de studerende.

- Kritikken går helt hardcore på fremdriftsreformen. Hans intention er meget fin. Det er reformen, der sætter de studerende i en umulig situation, siger Yasmin Davali og uddyber:

- Ens studie er selvfølgelig det vigtigste, men udgangspunktet er bare, at man ikke kan leve af sin SU. En masse studerende kommer i klemme, fordi omkostningerne er så høje, og det er studiejobbet, som lige nu får det til at hænge sammen.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Ens studium er en eksistentiel del af alt, hvad man gør - også når man går på arbejde, er på skiferie, drikker sig fuld på den lokale.

Rolf Andersen

Fremdriftsreformen er nok det mest skadelige, der er sket for universitetsuddannelserne og kandidaterne her i landet nogensinde - og dermed også for erhvervslivet.

Jeg selv brugte 6½ år på at blive civilingeniør i 70'erne/80'erne, men arbejdede samtidig som taxachauffør og psykiatrisk sygehjælper, og tog første halvdel af en HD i organisation.

Tro mig: Erfaringerne fra det virkelige liv uden for DTU var uvurderlige, da jeg startede min karriere som ingeniør. Jeg var allerede vant til at omgås alle andre faggrupper, kendte til de mangeartede forhold på en arbejdsplads, og blev udnævnt til afdelingschef efter blot et år, bl.a. takket være min brede erfaring. Afdelingen bestod af en glad blanding af andre civilingingeniører, teknikere og montricer etc.

Lad dog de studerende selv bestemme hvor lang tid et studie skal tage (evt. med et maks. på normeret tid gange 2). SU'en skal selvfølgelig ikke være tidsubegrænset. Man trækker jo ikke så forfærdelig meget mere på universitetets ressourcer, og man tjener penge og betaler skat i studietiden. Og sidst men ikke mindst: man kommer meget hurtigere i gang med 'det rigtige' arbejde, når man er færdig som kandidat, fordi man allerede har set den 'virkelige verden', og ikke skal bruge tid på at omstille sig fra studielivet til arbejdslivet.

Eller: Man får tid til virkelig at fordybe sig i et emne, der interesserer én, og bliver en dygtig specialist.

Jeg har stemt Radikalt for absolut sidste gang!

Karsten Aaen, Steffen Gliese og Teis Iversen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Der er også hensynet til cafe-ejerne i Indre By og Midtbyen. Har man tænkt på hvilke konsekvenser det får for dem, hvis de studerende skal sidde på værelset og studere i studietiden i stedet for at tjene penge? Måske bliver man ligefrem nødt til at sætte Latte-priserne ned.

Teis Iversen

At "Fremdriftsreformen" skal skrives med stort, da det er et navn og ikke en ting, gøres særligt klart når det store tilbageskridt reformen har været betragtes.

F.eks. de 270% ekstra reeksaminer, især når man tænker på hvor meget eksamener fylder i budgettet.

Anders Hansen

@Rolf Andersen

Helt enig og jeg stemmer heller på noget parti, der mener at fremdriftsreformen er en god ting.

Steffen Gliese

Der er brug for, at et forskningscentrum danner sig for at finde ud af, hvad der egentlig er motiverne bag så mange ubegavede love og omkalfatringer af det danske samfund, vore folkevalgte finder på. Til hvis fordel mener de, at de handler?