Telegram

23 af 28 Nato-lande bruger alt for få penge på forsvar

Året efter at Natos ledere satte et fælles budgetmål, er der stadig kun fem, der lever op til det.
Telegram
22. juni 2015 kl. 12:41

Det er stadig kun fem af Natos 28 medlemslande, der i år ser ud til at kunne leve op til Nato-målsætningen om at bruge mindst to procent af deres årlige bruttonationalprodukt på forsvaret.

Ud over USA, der bruger 3,6 procent af BNP, er det Grækenland med 2,4 procent, Polen som eneste nye på listen med 2,2 procent, Storbritannien med 2,1 procent og Estland, der lige nøjagtig holder sig på de 2,0 procent.

Det viser en opgørelse, der bliver offentliggjort af Nato forud for et møde mellem alliancens forsvarsministre onsdag og torsdag i denne uge.

De danske forsvarsudgifter ligger ifølge opgørelsen stabilt på 1,2 procent.

Nato-landenes ledere gav på et topmøde i Wales sidste år hinanden håndslag på, at de alle vil sigte mod at nå de to procent i løbet af 10 år.

Det blev samtidig aftalt, at lande skulle stoppe med at beskære deres forsvarsbudgetter, så snart de var ude af den økonomiske krise.

Grækenlands relativt store forsvarsbudget ligger højt blandt andet på grund af høje udgifter til militære pensioner og på grund af et særlig højt beredskab over for den gamle ærkefjende Tyrkiet, der også er medlem af Nato.

Grækernes høje forsvarsudgifter er i disse dage genstand for særlig stor opmærksomhed, fordi EU-Kommissionen og øvrige eurolande mener, at det kunne være et oplagt sted at spare flere penge som led i forsøget på at få løst den græske gældskrise.

Grækenland er et af de i alt seks Nato-lande, der står til at øge deres forsvarsbudget i år. Seks lande - deriblandt USA - skærer ned på forsvarsudgifterne.

Det fremgår også af oversigten, at Luxembourg er det Nato-land, der bruger suverænt flest penge på forsvaret målt per indbygger - 633.000 kroner i år.

På andenpladsen ligger Norge med godt 440.000 kroner per nordmand, mens Danmark ligger på en sjetteplads med 303.000 kroner per dansker i 2015.

/ritzau/

Opdateret 22. juni 2015 kl. 12:56

Thomas Andersen

Flot Information og Ritzau

De danske forsvarsudgifter ligger ifølge opgørelsen stabilt på 1,2 procent.
...
På andenpladsen ligger Norge med godt 440.000 kroner per nordmand, mens Danmark ligger på en sjetteplads med 303.000 kroner per dansker i 2015.

Danmarks BNP er små 2.000 mia. kroner, eller ca. 400.000 kroner pr. dansker. 1,2 % af dette beløb er rundt regnet 5.000 kroner, ikke 303.000 kroner som der hævdes i artiklen.

Er der tale om bevist manipulation, eller er journalisten blot talblind ud over alle grænser...

Grækenland er et af de i alt seks Nato-lande, der står til at øge deres forsvarsbudget i år

Hvad! De må jo have penge nok dernede.

Thomas Andersen

Iøvrigt imponerende hvordan Grækenland har råd til at bruge så mange penge på militæret - rundt regnet 50 mia. kroner om året (det dobbelte af Danmark, Grækenland har dobbelt så høj procentsats, er dobbelt så mange mennesker, og har halv så stor BNP pr. indbygger).

Jens Skovgaard Jensen

I forlængelse af Thomas Andersens kommentar. Jeg forstår heller ikke tallene i artiklen.
Nu linker Frank Nellemann i en næsten identisk nyhedsnote på dk.dk til dette telegram som kildehenvisning http://www.dr.dk/nyheder/udland/graekenland-i-uvant-rolle-som-duks-under...
Det er vist ikke første gang at medierne har svært ved det her med millioner og milliarder, og det går nok helt galt fordi Nato i deres rapporter bruger både USD EUR og lokale valutaer.