Telegram

Alternativet vil presse priser på medicin

Et institut skal prioritere medicin og presse priser ned, mener Alternativets sundhedsordfører, Niko Grünfeld.
Telegram
4. juni 2015 kl. 08:06

Det nytter ikke, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) klart afviser at presse medicinalindustrien, så prisen afgør, om patienter behandles med ny, dyr medicin.

Derfor skal et institut med eksperter og borgere prioritere lægemidler og presse prisen.

Det siger Alternativets sundhedsordfører, Niko Grünfeld, til, at statsminister Helle Thorning-Schmidt ikke vil presse prisen ved at afvise medicin.

- Medicinpriser skal presses af et Prioriteringsinstitut med sundhedsøkonomer, uvildige læger og almindelige borgere. Instituttet skal prioritere, hvordan vi bruger de samlede ressourcer, siger Niko Grünfeld.

- Det er helt centralt, at vi i dag ikke rigtig skeler til prisen, når vi skal forhandle med medicinalindustrien. Vi er nødt til at have et greb, hvor man kan forhandle om prisen. I Norge og England har man kunnet få 30-50 procent lavere priser.

De fem regioner må kunne afvise medicin ved at kræve lavere priser, siger Danske Regioners formand, Bent Hansen, (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Niko Grünfeld frygter ikke, at et stærkt prispres rammer danske medicinalfirmaer som Novo Nordisk eller Lundbeck, der skaber mange job og luner på handelsbalancen.

- De er godt polstret, og de er sindssygt dygtige. Det skal de have stor anerkendelse for. Men det er også vigtigt, at de tager et samfundsansvar, fordi ressourcerne er begrænset. De prioriteres ret højt på bekostning af flere sygeplejersker, siger Niko Grünfeld.

Professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen har svært ved at se, hvorfor medicinalfirmaerne skal sænke priserne.

- Så længe vi ikke er villige til at bruge det ultimative våben - nemlig at afvise et produkt - kommer vi til at betale prisen, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/