Dansk Folkeparti vil have lukket Irak-kommissionen

Selv om der begynder at komme mere gang i Irak- og Afghanistankommissionen, bør den helt lukkes, mener DF
27. juni 2015 kl. 22:06Opdateret 27. juni 2015 kl. 22:10

Efter en omtumlet start er Irak- og Afghanistankommissionen kommet op i omdrejninger. Men står det til Dansk Folkeparti, skal den helt skrottes.

Det skriver Politiken søndag med udgangspunkt i den kommission, der blev nedsat af den nu afgående regering i 2012, men på grund af interne problemer reelt ikke kom nogen vegne de første år.

- Vi synes, man skal lukke den og spare skatteborgerne for de penge, det koster.

- Det er jo noget, der vil tage årevis og binde gode kræfter til at sidde og nørkle med sådan nogle ting, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til Politiken.

Han bebuder samtidig, at partiet, der nu er det største i blå blok, vil holde Venstre op på partiets tidligere modstand mod kommissionen.

Hos Venstre har forsvarsordfører Troels Lund Poulsen og formand Lars Løkke Rasmussen flere gange ytret ønske om at lukke kommissionen, da den havde en svær opstart.

Politiken har lørdag bedt Troels Lund Poulsen forholde sig til sagen, men det ønskede han ikke, skriver avisen.

Det nye regeringsparti slipper dog ikke for at tage stilling, fastslår Peter Skaarup.

- Vi har fremsat et beslutningsforslag om det, og det vil vi genfremsætte, hvis regeringen ikke af egen drift indstiller arbejdet i kommissionen.

- Det er simpelthen spild af skatteborgernes penge, siger Peter Skaarup og henviser til, at kommissionens arbejde har vist sig dyrere end først antaget.

De Konservative og Liberal Alliance har tidligere slået til lyd for at lukke kommissionen.

Gruppeformand Brian Mikkelsen (K) ønsker ikke over for Politiken at forholde sig til sagen, men gruppeformand for Liberal Alliance Simon Emil Ammitzbøll forudser, at partiet fortsat vil bakke op om en lukning.

Den snart tidligere udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), er ikke overrasket over DF-meldingen, men siger:

- Jeg synes, det vil være en uskik at lukke den, alene fordi det var et meget smalt flertal, der sendte Danmark i krig i Irak.

- Og hvis det smallest mulige flertal i Folketinget nu beslutter at lukke kommissionen, står man ikke klar til at tage ansvar for sine egne handlinger og skabe fuld klarhed over, hvad der egentlig foregik i de skæbnesvangre år, siger Martin Lidegaard til Politiken.

/ritzau/

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bodil Waldstrøm

For at spare penge, siger DF. Det er ubehageligt at blive betragtet som idiot. Mon alle de mange DF-vælgere virkelig ønsker en mørklægning af den sag?

Anne Eriksen, Vibeke Hansen, Kirsten Kathrin, Randi Christiansen, Felix Austin, Dorte Sørensen, Steffen Gliese og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Folketinget kan mistænkes, for ikke, at have interesse i, at få udstillet, hvorfor de vælger krig.

Hvad er planen, for det videre forløb, for den nuværende krigsførsel, Folketinget har kørende?

Jeg savner svar på, hvordan politikkere forestiller sig, det løser problemet, at vælge side i en sekterisk krig og efter Danmarks krig i området, er afsluttet, hvem er inkluderet og er der nogen, der er ekskluderet, hvis det er tilfældet, hvem skal sikre det og kan de det?

Politikkere skal forklare, hvorfor politikkere handler, som de gør, for rigtige politikkere har politiske langsigtede mål, opbygget på fremtidssikret og realistisk politisk vision, med konkrete mål og politisk veldefineret strategi for realisering, det modsatte af, hvad jeg oplever, at dagens politik er.

Utroligt så mange krav DF pludselig er i stand til at formulere, nu når de har frasagt sig regeringsansvaret.

Rasmus Kongshøj, Torben Pedersen, Vibeke Hansen, Kirsten Kathrin, Mads Berg, Arne Lund, Bjarne Andersen, Søren Cramer Nielsen, Steffen Gliese, Peter Ole Kvint og Bodil Waldstrøm anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

"Det er jo noget, der vil tage årevis og binde gode kræfter til at sidde og nørkle med sådan nogle ting, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, til Politiken."
En ret "sjov" holdning - når fx. DF fik sat Bent Jensen og penge på Finansloven til at foretage endnu en undersøgelse efter den store undersøgelse af Den kolde krig var afsluttet.

Rasmus Kongshøj, Martin Madsen, Vibeke Hansen, Stig Bøg, Kirsten Kathrin, Mads Berg, Randi Christiansen, henrik hansen, Arne Lund, Bjarne Andersen, Tue Romanow, Felix Austin, peter fonnesbech, Heinrich R. Jørgensen, Karsten Aaen, Steffen Gliese og Benjamin Bach anbefalede denne kommentar
Søren Knudsen

Den første fornuftige udmelding fra DF siden valget. Drop den kommission. Det er en politisk heksejagt, der ikke vil lede til noget som helst.

Hvad er. det, der ikke tåler at blive belyst ved Irak krigen? Er "Dansk Folkeparti" bange for at blive afsløret i at have kastet Danmark ud i en krig sammen med V og K, hvor konsekvenserne har været et RAGNAROK, og at begrundelsen for krigen bygger på løgn, på løgn, på løgn.

Felix Austin, Vibeke Hansen, Kirsten Kathrin, Mads Berg, Randi Christiansen, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Amin Nielsen

Det virker da til, at der er visse mennesker i det folketing vi nu har, der frygter for repressalier grundet krigen de førte os ud i, som jo i sig selv var bygget op af lobbyisme, spin og bedrageri. Og er man længere ude i 'konspirationernes vise sti', kunne man da antage, at den "omtumlet start" var bevidst, hvoraf det i sidste ende skulle ende med en kortslutning af kommisionens arbejde, hvilket jo er på tale i disse dage.

Felix Austin, Anne Eriksen, Kirsten Kathrin, Torben Arendal og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det skulle da gerne lede til to ting, mindst, Søren Knudsen: 1) at politikere bliver vaccineret imod at sende danske soldater til Langbortistan for at deltage i krige, vi absolut ingen andel har i, uden FN-mandat, og 2) en håndfuld rigsretssager.

Felix Austin, Rasmus Kongshøj, Bodil Waldstrøm, Keld Albrektsen, Anne Eriksen, Kirsten Kathrin og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Skulle vi ikke stemme om det sammen med grænsebommene? Og måske der også kunne komme nogle forskellige love om dagpenge, kontanthjælp og sygdomsydelserne, folk kunne vælge imellem?

Forudsigeligt. Der er "nogen" på Chr.borg og omegn, der ikke ønsker, at blive afsløret i alle deres løgne. Ikke kun Fogh, men også DF, der gav carte blanche til hvad som helst. Så nu befaler DF, og Venstre adlyder.

Felix Austin, Rasmus Kongshøj, Kirsten Kathrin, Mads Berg og henrik hansen anbefalede denne kommentar
Søren Blaabjerg

Farcen ser ikke ud til have nogen ende. Det er og bliver det nugældende "demokratiske" systems evige akilleshæl, at en uoplyst stemme tæller lige så meget som selv den klogestes. Derfor er der så lidt debat om, hvad der er det mest fornuftige og rigtige at gøre politisk - at interessere sig for dette er stort set kun spild af tid - , mens al interesse derimod samler sig om, hvad "de fleste" for tiden mener og/eller kan bevæges/overtales til at mene.

Steffen Gliese

DFs vælgere får et afgørende problem denne gang: Sidst var der masser af lånemuligheder, man kunne bestikke folk med og lobbe huspriserne op med - det er der ikke mere. Så der er kun løftebrud og blå indskrænkninger på de allerdårligst stillede.

Steffen Gliese

Problemet, Søren Blaabjerg er, at dette faktum skulle sikre, at der altid blev sørget for et ordentligt videns- og kundskabsniveau, fordi hele samfundet ville komme til at lide, hvis der blev slækket på dette.
Desværre er der jo klasser, der i stedet profiterer på uvidenheden, hvad vi kan se ved valg efter valg.

Karsten Kølliker

Var det en forbrydelse at sende Danmark i krig i Afghanistan og Irak? Muligvis. Vil krigene indenfor en overskuelig årrække blive dømt som forbrydelser mod menneskeheden? Sandsynligvis.

Var der nogen humanitære, traktatlige eller rationelle begrundelser for det danske engagement? De er svære at få øje på, med mindre det at tækkes verdens på daværende tidspunkt eneste supermagt falder i kategorien rationelt.

USA er midt i en spektakulær implosion som supermagt, og er ligesom Europa meget sårbar, fordi landets levestandard i årevis har været baseret på gældsætning. Det er ikke utænkeligt, at USA indenfor få år bliver nødt til at sluge deres exceptionalisme og indgå som et helt almindeligt land i det internationale samfund. Og da kommer USA til at skulle stå til regnskab for sine forbrydelser.

Således kommer USA’s allierede også til at skulle stå til regnskab. Og bliver Danmark krævet til regnskab internationalt, så bliver politikerne, der trak Danmark ind i disse tilsyneladende formålsløse, militære eventyr, også krævet til regnskab af den danske befolkning.

Efter min opfattelse fejlbedømmer politikerne fuldstændig situationen. De tror de bare kan vedtage at lukke Irak-kommissionen, og så bliver den sag bare glemt for altid. Hvad de åbenbart ikke kan se er, at de med Irak-kommissionen har mulighed for tilstå deres fejlvurderinger og vedgå deres tvivlsomme motiver for at handle som de gjorde. Fuldstændig ligesom med politisager vil den dømmende myndighed se på de skyldige med mildere øjne, hvis de skyldige vedgår deres skyld og hjælper med opklaringsarbejdet.

Og hvis politikerne viser virkelig samarbejdsvilje, og er ærlige og lægger alle kortene på bordet, så ville skyldsspørgsmålet kunne skubbes helt i baggrunden og Irak-kommissionen kunne konverteres fra en undersøgelseskommission til en sandhedskommission, hvor tilliden til det politiske lederskab kunne blive gendannet.

Uden denne og andre presserende selvransagelser kommer vores politiske system omvendt til at humpe videre, nøjagtig som vi kender det. Uden nogen troværdighed og uden nogen handlekraft.

Felix Austin, Dorte Sørensen, Bodil Waldstrøm og Thomas Petersen anbefalede denne kommentar

Bodil Waldstrøm,
Det er ikke rart at blive betragtet som idiot.
Men efter et folketingsvalg hvor mere end 2 millioner danskere enten stemte S, V eller DF - tre partier der fungerer ved systematisk løgn, korruption og grænseløs stupiditet - har vi endegyldigt mistet retten til at brokke over hvordan politikerne behandler os.
Vi skal da være ekstremt glade for ikke bare at blive behandlet og ignoreret som åndssvage retarderede børn - hvilket bestemt ikke ville være urimeligt.

Tænk på DF - Thulle, Skårup, Pia mfl ved jo godt at de lyver konstant, manipulerer når de kan og udnytter de tågede masses flygtige mavefornemmelser uden hæmninger.
Og det virker hver eneste gang. De ser folket æde den ene mere vanvittige løgn eller perverse absurditet efter den anden, ofte .
Hvordan skal vi og de forklare dette hvis ikke folket er idioter ?

Philip B. Johnsen

Karsten Kølliker
Problemet er nok lidt større, hvis sandheden skal frem, krig for olie og magt til, at destabilisere og stabilisere, et land eller flere, alt efter, hvad der betaler sig bedst.

Danmark opføre sig som de tre aber.

Ikke se, ikke høre, ikke tale.

Se nu på Grækenland, demokrati ligner noget af en prøvelse for EU, det har EU, ikke set komme, demokrati er en god ting, EU burde selv indføre demokrati, få befolkningens mening med i EU politik generelt, personlig syntes jeg EU, minder mere om Goldman-Sachs, end en europæisk Union.

Tænk på EU millitæret skal indsættes mod, civile mennesker, EU kalder for menneskesmuglere, men er mennesker der finder, befordring for mennesker, der flygter for livet, fiskerne tog sig også betalt for transporten af jøder under ww2.

Danske bomber falder hver dag 'for demokrati', men hvem tror på Danmark, kan bombe sig til demokrati, det hele skal forties, gemmes væk og glemmes, for ikke sandheden skal komme frem, krig for olie og magt over den, der ejer olien, er den aktivistiske udenrigspolitik, det tåler ikke dagens lys.

Nogle ting er så grimme, de ikke tåler dagens lys, man kan fortryde det for meget, hvis det hele kommer frem Karsten Kølliker.

Niels Duus Nielsen og Karsten Kølliker anbefalede denne kommentar
Brian Klysner

Jeg syntes det er noget af et slapt argument, sådan at give økonomien skylden, for der skam så meget der er spild af penge når det kommer til krig, bare se vores egen ufrivillige hær hvor unge mennesker bliver tvunget til at rende rundt og lege soldater.. Eller de der 30 milliarder der skal bruges på fly..

Men hvad skulle der ske af konsekvenser såfremt denne kommision skulle finde frem til alle der løgne..???

Gang på gang foretager de vestlige stats-organer noget ulovligt, og gang på gang er der ingen konsekvenser... Så spørgsmålet er om vi skal bruge en masse penge på noget der kun skader de impliceret i meningmålingerne..

Kristian Laursen

Vi behøver ikke sidde og nørkle med sådan nogle ting, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, fordi hundredtusindvis af dræbte mennesker, et ødelagt Irak og kollapsende Afghanistan og Syrien skal der for guds skyld ikke findes skyldige for.

Karsten Kølliker

Jeg ved det, jeg ved det, jeg ved det, Philip B. Johnsen. Det jeg efterlyser er intet mindre end et politisk kvantespring. Et skridt som er så dristigt, at det er epokegørende. Kan vi som samfund holde ud at fæste vores opmærksomhed på disse voldsomt ubehagelige sider af vores kollektive adfærd? Kan vi overhovedet hænge sammen som samfund efter en sådan storvask? Og hvordan vil det ikke påvirke vores relationer til USA og de øvrige Nato-partnere? Hvis vi blotlægger vores egne skumle motiver vil det dels smitte af på vores allierede dels muligvis anspore befolkningerne der til at kræve deres egne sandhedskommissioner.

Men, Philip, hvordan i alverden skal vi nogensinde blive i stand til at håndtere de helt konkrete og overvældende udfordringer i form af udpiningen af naturgrundlaget, klimaforandringer og nedslidningen af den sociale sammenhængskraft, hvis vi bærer på så store fortrængninger, så store mængder af sort samvittighed?

Og begrebet sandhedskommission er jo ikke grebet ud af luften men en helt specifik henvisning til sandhedskommissionerne i Sydafrika, som satte dette land i stand til at slå bro over de enorme kløfter, som alle de mange år under apartheidstyret havde skabt. Hvis sydafrikanerne var i stand til at konfrontere en så enorm splittelse og så megen uret og så store lidelser uden at gå i opløsning, så må vi danskere altså også være i stand til at konfrontere vores rolle som aggressor og krigsførende nation.

Vi er som nation nødt til at lette vores samvittighed for på ny at kunne se vores omstændigheder klart og genvinde evnen til at omstille os, genvinde evnen til at handle nøjagtig så resolut som vores udfordringer kræver.

Og som du er fuldt ud så bevidst om som jeg, er vores aktivistiske udenrigspolitik jo ikke det eneste skumle kapitel af vores kollektive adfærd. Der jo også spekulationsøkonomiens ødelæggelse af realøkonomien, en part i et finansielt overherredømme som globalt set har været alt andet end retfærdigt, nogle dyrkningsmetoder som vedholdende udsletter det biologisk liv, en politisk kultur som systematisk vildleder befolkningen.. Der er nok at tage fat på, når den danske befolkning omsider indser at den har nogle alvorlige problemer med sine adfærdsmønstre.

Christian Meyer Nielsen og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

nu er det ikke alene DF der ønsker Irak-kommissionen nedlagt ifølge DR så er det nu også et krav fra den nye regering.
Kan S-RV-SF-EL ikke foreslå en folkeafstemning om denne side af dansk politik ikke skal undersøges - i det mindste for at "vi" kan stå med et bedre beslutningsgrundlag ved evt. senere krigsdeltagelser. Det må da lige være et forslag til DFs højre ben, da de selv efterlyser folkeafstemninger.