Israel border svensk-norsk båd i aktion mod Gaza-blokade

Marianne av Göteborg er bordet fem år efter, at flådens aktion mod "Gaza Freedom Flotilla" kostede 10 liv.
29. juni 2015 kl. 08:36Opdateret 29. juni 2015 kl. 09:16

Den israelske flåde har bordet en svensk-norsk fiskerbåd, der var del af en mindre propalæstinensisk flotille med mål om at nå Gaza, som er blokeret af Israel.

Båden Marianne av Göteborg blev stoppet sent søndag aften i Middelhavet på vej mod Gaza.

Blandt de 18 aktivister om bord var Tunesiens tidligere præsident, Moncef Marzouki, og politikere fra flere lande.

Marianne av Göteborg var den sidste af fire både i Freedom Flotilla III, som blev stoppet af flåden. Det skete 100 sømil fra Gaza City.

Aktionen foregik ifølge Israels militær uden brug af magt. Flåden har eskorteret Marianne av Göteborg til havnen i Ashdod.

De fire skibe med propalæstinensiske aktivister ville sætte fokus på Israels lammende blokade af den smalle stribe land, der ligger ud til Middelhavet.

For fem år siden forsøgte "Gaza Freedom Flotilla" en tilsvarende aktion. Det kom dengang til blodige sammenstød med den israelske flåde, og 10 aktivister mistede livet.

Israel har samtidig annonceret, at man vil løslade en palæstinensisk fange, Khader Adnan. Palæstinenseren har ifølge sin advokat afbrudt en 56 dage lang sultestrejke efter meldingen.

Den 37-årige mand har i et år været under "administrativ tilbageholdelse", hvilket betyder, at staten kan holde en person fængslet - uden tiltale - for en periode på seks måneder. Disse perioder kan forlænges i det uendelige.

Israel har sagt, at Adnan løslades 12. juli. Den 37-årige palæstinenser løslades, fordi han har opgivet sit krav til Israel om, at landet aldrig igen vil sætte ham under "administrativ tilbageholdelse."

/ritzau/AFP

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Var det med skibet som var med nordiske politikere? - De sejlede i en fiskerbåd som de ville overgive til fiskerne i Gaza.
I P1-radioavisen blev denne opbringning også kun nævnt i en bisætning. Hvorfor er der ikke mere fokus og krav til parterne og ikke mindst Israel. Hvorfor bliver der ikke indført blokade af Israelske varer og tjenester indtil de ophæver deres blokade af Gaza-striben??????????

Dorte Sørensen

Tak for et mere uddybende telegram - håber der bliver sendt protester og ambasadør samtaler med den nye udenrigsminister. Det krævede Venstre og DF ellers ved andre begivenheder - men nu må vi se om den nye regering lever op til sine egne krav til den tidligere regering?????????

Nils Bøjden

"l. Hvorfor bliver der ikke indført blokade af Israelske vare"

Det står dig frit for ikke at købe Israelske varer.

Endnu engang har aparthaidstaten, Israel, vist sig at være en gemen og kriminel forbryderstat.

Israel har kl 0:57 i nat ulovligt bordet skibet ca. 97 nautiske mil fra kysten - altså temmelig langt fra Israel territorium, der er 3 nautiske mil. Og siden har ingen hørt fra fartøjet eller besætninngen.

Men ved tilsvarende hændelse i 2010 dræbte staten Israel ret brutalt 9 personer, i hvad internationale undersøgelser siden konstaterede, var helt uden grund. Og Israels påstand om, at de ubevæbnede personer forsvarede sig, viste sig heller ikke at holde.

Skibet var faktisk, som tidligere, på vej til Gaza, som Israel ikke har nogen som helst folkeretslig juridisk mulighed for at "beskytte". Men selv om skibet havde haft kurs mod Israels, findes der heller ingen juridisk mulighed for at stoppe fartøjet i internationalt farvand.

Og dermed kan man endnu engang konstatere, at det jødiske sammenrend, Israel, faktisk kun er en gemen facistisk forbryderstat. Men det er jo klart, at efterhånden som Sverige, sammen med omkring 140 andre lande, har anerkendt Palæstina som en suveren stat, føler ledelsen af forbrydersamfundet sig jo mere og mere i samme situation som Sydafrika, og er derfor sårbare og desperate.

Det er jo det rene pirateri. Skal de lande som Israel har taget gidsler fra i internationalt farvand nu ti at forhandle om en løsesun for at få sine statsborgere frigivet. Det er jo bananstatspolitik Israel førerer

Ditte Jensen

Vestens berøringsangst overfor Israel er i virkeligheden godtagelse. Der er en grænse, der skiller en demokratisk stat fra et apartheidstyre.
Det er enestående tåbeligt af den israelske regering at tro, at de bekæmper vold og advokerer for demokrati ved at borde skibe i internationalt farvand. De demonstrerer at de for længst har meldt sig ud af 'det gode selskab'. Røverstaten Israel ender som dem, ingen vil lege med.

Fascisme har for vane at ødelægge sig selv.