Telegram

Lars Løkke opgiver at danne flertalsregering

Der bliver ikke dannet en flertalsregering med de borgerlige partier. Lars Løkke Rasmussen opgiver missionen.
Lars Løkke opgiver at danne flertalsregering

RITZAU SCANPIX

Telegram
21. juni 2015 kl. 16:56

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen opgiver at danne flertalsregering med DF, Liberal Alliance og De Konservative.

Det oplyser han sent søndag eftermiddag på Christiansborg.

- Jeg har haft samtaler med alle folketingets partier og med de nordatlantiske mandater, og min konklusion er, at det ikke lader sig gøre at etablere en flertalsregering.

- Jeg mærker en positiv stemning blandt alle partier over for et bredt samarbejde. Og en flertalsregering bestående af de fire partier med lige præcis 90 mandater vil være en regering, når den bliver enig med sig selv, som vil få meget svært ved at flytte sig parlamentarisk.

- Af den grund lader det sig ikke gøre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Nu skal Lars Løkke Rasmussen i stedet forsøge at danne en mindretalsregering. Det kræver en ny dronningerunde.

Lars Løkke Rasmussen vil mandag formiddag gå til dronningen, oplyser han. Derefter vil han formentlig få et mandat til at forsøge at danne en mindretalsregering.

- Jeg vil meddele dette til dronningen, som formentlig vil hidkalde statsministeren (Helle Thorning-Schmidt (S), red.) for at konsultere hende, og så kommer der en ny dronningerunde, siger Løkke, der ikke har mere at tilføje.

Lars Løkke Rasmussen havde efter den første dronningerunde fredag fået mandat til at forsøge at danne en regering med de fire borgerlige partier, men som ventet blev den mission meget vanskelig.

Allerede efter forhandlingerne med samtlige af Folketingets partier lørdag erkendte Lars Løkke Rasmussen, at opgaven var svær.

Spørgsmålet nu er naturligvis, hvilke partier en mindretalsregering skal dannes sammen med. Mest oplagt vil være at få DF med for at skabe en stabil regering.

DF, som er det største parti i blå blok, har dog fire "ufravigelige" krav - har næstformand Søren Espersen udtalt til Politiken - før DF overhovedet vil overveje at gå med i en borgerlig regering.

DF's krav drejer sig om en stram EU-linje, genindførelse af grænsekontrollen, en strammere udlændingepolitik og så velfærdskravet om en offentlig vækst på 0,8 procent.

Mens Søren Espersen har kaldt det for "ufravigelige" krav, så nedtonede DF-formand Kristian Thulesen Dahl selv den retorik lørdag, inden han - blandt andet sammen med Søren Espersen - skulle til forhandlinger hos Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Thulesen Dahl sagde også, at han havde svært ved at se en regering bestående af alle de borgerlige partier, som ser forskelligt på en række områder.

For eksempel er der de borgerlige partiers holdning til det offentlige forbrug. Venstre er gået til valg på, at de offentlige udgifter ikke skal stige - kaldet nulvækst eller udgiftsstop. Det samme mener De Konservative. Liberal Alliance vil have minusvækst.

I den anden ende af skalaen ligger DF, der altså går ind for en vækst i de offentlige udgifter på 0,8 procent.

En ren Venstre-regering er også en mulighed, men det scenarie vil Løkke dog formentlig helst undgå.

Efter valget i 1973 dannede Venstres Poul Hartling en ren V-regering. Efter 14 måneder måtte Hartling give op og overlade Statsministeriet til Anker Jørgensen (S).

/ritzau/

Opdateret 21. juni 2015 kl. 18:06

Torben R. Jensen

Uanset DF's deltagelse vil en V-midretalsregering nok få en meget kort levetid og forudsætter støtte fra Socialdemokraterne i det omfang at LA ikke vil lægge stemmer til.
En S+DF regering vil derimod få et meget stærkt mandat og kan regere med skiftende flertal fra ethvert af de øvrige partier. Det samme gælder for så vidt også en S mindretalsregering, som støttes af DF.

Carsten Søndergaard, Preben Haagensen, erik mørk thomsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Præcis - det ville være logisk for S at danne regering med DF.

Steffen Gliese

Det bizarre er, at det kun vil være muligt at sikre et flertal med et af de borgerlige partier + de radikale for den modsatte side af salen, så det er nærved og næsten situationen fra firserne.

Torben R. Jensen

DF opfatter sig selv som et Folkeparti i midten af dansk politik. Den position kan cementeres med et regeringssamarbejde med Socialdemokraterne, der vil placere de borgerlige partier på højrefløjen.
Værdipolitikken og især EU-forbehold kan måske afklares med folkeafstemninger i det omfang, at DF tør.

Ole Rasmussen

Det gik som ventet og heldigvis. Skellet er ikke længere rød og blå, men for og i mod EU. Det er ikke muligt at samarbejde med to så modsatrettede synspunkter, dette valg har sat Danmark ved en skillevej. Det har Lars Løkke, hvis han er dygtig nok, måske max. 2 år til at forklare vælgerne samtidig med biksen skal køre rundt. Dagpenge og Kontanthjælp, Migranter versus flygtninge, SKAT, Ældre og Sundhed, og ikke mindst arbejdsmarkedet med den økonomiske udvikling. Det er en gigantisk udfordring som HT har efterladt efter siden 2011, at have disponeret efter en vækst som udeblev, og som måske bliver 1,5% næste når. Hvis Danmark vil ud af EU, så skal de stemme på DF eller på Å,SF eller EL. Hvis Danmark vil blive i EU, så resterer kun midten i dansk politik. Hvis Løkke ikke vil, så må DF tage over.... Det skal blive spændende at se, hvor vi står om 2 år.

randi christiansen

Det, der ville være logisk, er at danne et forretningsministerium med flertalsbeslutninger, hvor det er nødvendigt.bnødvendigt. Det bedste for danmark er i hvert fald ikke, at en ny regering benytter chancen for at gå reformamok.

georg christensen

En flertalsregering dannet af landets trede største parti. Er der mon nogen derude, som sammen med mig kun kan få et fjollet grin på "maskeraden"?.

Først får det største parti muligheden, derefter det næststørste , hvis det så ikke lykkedes så får andre muligheden.

Så let er det bare, det kan selv en ganske almindelig PC, på et splitsekund klare, så hvorfor , al det udenoms bøvl og forvirring?.

Torben R. Jensen

Formandsskiftet i S åbner op for samarbejde med både V og DF, men det er et åbent spørgsmål, om det også betyder en anden økonomisk politik end den reformlinje, som Thorning og Corydon har været eksponenter for.
Hidtil har alle væsentlige politikområder kunne aftales direkte mellem S og V, der tilsammen har haft et flertal siden 1990. Lars Løkke kan derfor håbe på, at S vil videreføre de seneste 15-20 års økonomiske politik med et flertal bestående S, V og RV.

erik mørk thomsen

At det mindste parti få statsministerposten, skete f.eks under VKR- regeringen 1968-71.
Det var de konservative, der ikke ønske Hartling, som statsminister.

Thomas Krogh

4, IV, FIRE år med Lars L. Rasmussen. Rygertænder og smålighed. Inger Støjberg. Politik spundet af Vild med Dans og An American Sniper. Fuck yeah.

lars abildgaard

Det er altid en god nyhed, når LLR ikke kan danne regering.

Carsten Søndergaard og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar

Hvis LLR vælger at danne en mindretalsregering med primært DF som den store politiske støtte udenfor regeringen, vil vi opleve en ændring en af danske politiske forhold, der næppe er set før og måske aldrig vil forekomme sidenhen.

I så fald vil vi opleve en formel regering udadtil, men styret af et uformelt parti udenfor regeringskontorerne, hvilket vil være helt uhørt i et demokratisk folkestyre, - en regering styret udefra af et større parti med samme liberale indstilling, men helt uden ansvar for den førte politik fra regeringskontorerne.

Udenrigspolitisk vil det også være en aldeles uholdbar situation, hvis der kommer nye ukendte spørgsmål eller områder til diskussion, - så skal venstre ligesom EL først hjem og spørge om "baglandets"(DF's) mening, og viser dermed regeringens manglende handlekraft, enten før eller efter en sådan diskussion, for den har ikke mandatet!?

Danmark bliver politisk udstillet som en lam and udadtil, og vil være til grin for resten af Europas lande.

Måske så HTS det komme, og udskrev derfor valget, som LLR nu med sin manglende status skal forsøge at lande, men som næppe kan undgås at blive en maveplasker for LLR.

I hvert fald er der virkelig lagt op til en gang politisk slingrekurs i og når den tid kommer, som LLR vil blive en del af, og den direkte årsag til alene fordi ambitionen om statsministerposten ikke vil lade sig tøjle af fornuften, som åbenbart er helt forduftet.

Det bliver spændende hvor lang tid regeringen kan holde inden den "kaster håndklædet i ringen", og udskriver nyvalg.

Det eneste parti der bærer skylden for dette er selvfølgelig de radikale, eller måske skulle vi hellere kalde dem det mere rigtige "de radigale", der intet mener de har gjort forkert i valgkampen, men alligevel mistede næsten halvdelen af mandaterne, som kunne have sikret en mere stabil udvikling i de næste fire år, - hvad enten man bryder sig om det eller ej med HTS som statsminister.

Den er helt gal med de radigales selvforståelse af deres egne overlegne evner og intellektuelle stade over pøbelen, rakket, eller vælgerne, borgerne, og ter sig som ofre når de ikke får deres vilje igennem, fordi de alene tror på det er det rigtige altid, - og læg her mærke til det alene beror på noget de "TROR" er det rigtige, ikke noget om hvad de ved, men hvad de TROR!

Der går mennesker rundt i Roskile som af samme grund bliver medicineret, - men sådan noget er ikke for de radigale.

Torben R. Jensen, Carsten Søndergaard, Preben Haagensen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
randi christiansen

Espen - de radikale stemmer gik til rød blok : s, å og ø.

Herman Hansen

Hvor længe for Venstre og Løkke lov til at låne nøglerne? Skal vi sige 14 måneder som i 1973 ;-)

Jørn Petersen

Man kan undre sig over at Lars Løkke udsætter sig selv for alt det han gør.

Man kan bare kigge på Engel da han ramte betonklodsen, Engel tog konsekvensen med det samme, og gik.

Burde Løkke ikke have gjort det samme, da han ramte alle de sager om bilag og alle de mange uregelmæssigheder.

Det er vel ikke forkert at påstå at Lars Løkke ikke tjener Danmarks sag ved at blive hvor han er, vel heller ikke venstres sag.

For Danmarks skyld og for hans egen skyld skulle Lars Løkke bestemt overveje at stille sig i baggrunden og overlade roret til en anden, løbet er kørt for længe siden.

Denne offentlige dødskamp er ikke værdig for nogen.