Telegram

Løkke nedlægger Irak-kommission

Regeringen mener, at grundlaget for krigsdeltagelsen i Irak og Afghanistan er belyst tilstrækkeligt.
Telegram
28. juni 2015 kl. 13:06

Det er ikke nødvendigt at undersøge grundlaget for Danmark krigsdeltagelse i Irak og Afghanistan yderligere.

Det mener den nye Venstre-regering, som derfor vil stoppe den kommission, der netop nu arbejder på en redegørelse for Danmarks deltagelse i de to invasioner.

- Regeringen finder, at grundlaget for den danske deltagelse i Irakkrigen og forhold omkring danske soldaters tilbageholdelse af personer under den danske krigsdeltagelse i henholdsvis Irak og Afghanistan allerede er tilstrækkeligt belyst, lyder det i regeringsgrundlaget.

Venstre mener således, at pengene fra kommissionens arbejde kan bruges bedre andetsteds.

- Regeringen ønsker i stedet at bruge midlerne til en styrkelse af indsatsen for danske veteraner. Regeringen vil derfor lave et servicetjek af veteranindsatsen, forklares det.

- Vi skal sikre, at danske veteraner får støtte, anerkendelse og muligheder, der står mål med deres store indsats for Danmark.

Kommissionen blev nedsat i 2012, og den har fået fem år til at pløje sig gennem de anslåede en million siders dokumenter omkring krigsdeltagelsen.

Men den har fået en hård start på livet og er flere gange blevet kritiseret for, at det har været småt med fremskridt i arbejdet.

I februar trak formand for kommissionen Michael B. Elmer sig efter flere måneders udtalte samarbejdsproblemer mellem kommissionens medlemmer.

Det har derfor længe været et ønske for Venstre at få nedlagt Irak- og Afghanistankommissionen. Tilbage i februar sagde daværende forsvarsordfører Troels Lund Poulsen til Ritzau:

- Det cirkus, som nu har varet i to år, skal man få stoppet nu. Vi har brugt syv-otte millioner kroner på ingenting. Man er ikke kommet ud af stedet. Min klare opfordring er, at man skal trække en streg i sandet.

/ritzau/

Opdateret 28. juni 2015 kl. 13:56

Øv,
Det er lige op over at kommissionen er færdig.

lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, Henrik H. Hansen, Bjarne Nielsen, Claus Oreskov, Laust Persson og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det burde ikke være tilladt.

Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, Morten Lind, Hanne Ribens, Bjarne Nielsen, Peter Jensen, Torben Nielsen, lars abildgaard, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Anne Eriksen, Torben Arendal, Rita Lützhøft Andersen, Carsten Wienholtz, henrik hansen, Uffe Illum, erling jensen, Mark Strøm, Katrine Visby, Jes Elnif, Claus Oreskov, Karsten Kølliker, Britta Hansen, Jakob Silberbrandt, Jens Lerdorf, Jens Jørn Pedersen, Peter Hansen, Laust Persson og Peter Wulff anbefalede denne kommentar
Kenneth Jacobsen

Men sagen er jo netop, at det IKKE er tilstrækkeligt belyst... Venstre har ikke lyst til at blive belyst.

Rasmus Kongshøj, Alf Blume, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Kasper Kjær, Morten Lind, Hanne Ribens, Henrik H. Hansen, Arne Lund, Bjarne Nielsen, Peter Jensen, Benjamin Bach, Tue Romanow, Torben Nielsen, lars abildgaard, Anne Eriksen, Laurids Hedaa, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Thomas Petersen, Uffe Illum, erling jensen, Claus Oreskov, Dorte Sørensen, Kim Kristensen, peter fonnesbech, Laust Persson, Steffen Gliese, Jens Lerdorf og Jens Jørn Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Hvis politiet vil undersøge en, så vil vedkommende da gerne nedlægge politiet.
Alt bliver "fejet ind under gulvtæppet".
I Rumænien har parlamentet stemt mod imunitetsophævelse af et medlem af parlamentet, da mange vil få "fingrene i klemme relateret til korruption". En korruption, som man netop vil anklage medlemmet for. Så ja, selvfølgelig skal kommissionen nedlægges!

lars abildgaard, Bjarne Nielsen, Benjamin Bach, Anne Eriksen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Thomas Petersen, Uffe Illum, erling jensen, Claus Oreskov, Kim Kristensen og peter fonnesbech anbefalede denne kommentar
Jens Lerdorf

Krigsgale kujon Venstre.
fool me once shame on you
fool me twice shame on me

Morten Lind, lars abildgaard, Bjarne Nielsen, Torben Nielsen, Torben Arendal, henrik hansen, erling jensen og Claus Oreskov anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det er vigtigt, at nedlægge kommissionen, da mange af de nye ministre vil komme i søgelyset.

John Andersen, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Morten Lind, erik winberg, Bjarne Nielsen, Dan Johannesson, lars abildgaard, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Anne Eriksen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, Britt Kristensen, erling jensen, Mark Strøm, Katrine Visby, Claus Oreskov, Kim Kristensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Det ville være godt, hvis journalisterne havde hår på brystet til at undersøge sagen, så vi kan få det frem i lyset.
Det er en oplagt opgave for Information.

John Andersen, Anders Barfod, Rasmus Kongshøj, Ture Nilsson, Alf Blume, Benjamin Lau Jensen, John Christensen, Bjarne Andersen, John Victor Lorck, Kasper Kjær, Morten Lind, Hanne Ribens, Peter Nørgaard, Bjarne Nielsen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Torben Arendal, Carsten Wienholtz, henrik hansen, Uffe Illum, erling jensen, Mark Strøm, Katrine Visby, Jes Elnif, Dorte Sørensen, Kim Kristensen, peter fonnesbech og Laust Persson anbefalede denne kommentar

Interessant. Holland havde en lignende kommissionen, der bl.a. kom frem til:
"Despite the existence of certain ambiguities, the wording of Resolution 1441 cannot reasonably be interpreted (as the Dutch government did) as authorizing individual Member States to use military force to compel Iraq to comply with the Security Council’s resolutions, without authorization from the Security Council"
(http://netherlandsmission.org/article.asp?articleref=AR00000874EN)

Når Løkke siger at sagen er tilstrækkeligt belyst, betyder det så at han anerkender at invasionen af Irak var ulovlig?

Anders Barfod, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Kasper Kjær, Morten Lind, Flemming Berger, Henrik Klausen, Bjarne Nielsen, Hasse Feldthaus, Laurids Hedaa, Torben Arendal, Mathias Nørgaard, Carsten Wienholtz, Thomas Petersen, Uffe Illum, erling jensen, Per Klüver, Dorte Sørensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Jens Frederiksen

Det er at betragte som en tilståelse.

Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Morten Lind, erik winberg, Flemming Berger, Bjarne Nielsen, Hasse Feldthaus, lars abildgaard, Thomas Petersen, Uffe Illum, erling jensen, Per Klüver, Jens Jørn Pedersen, Peter Hansen og Kim Kristensen anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

Hvis de så bare ville indrømme at hele indsatsen i Afghanistan og Irak var en kæmpefejltagelse, og noget lignende aldrig ville finde sted igen.

Nej , vi holder os for munden, for ørene, lukker øjnene og foregiver, at det aldrig er sket,
og at der aldrig har været noget at komme efter.

Dumhed i højeste potens !

John Andersen, Anders Barfod, Rasmus Kongshøj, Bjarne Andersen, John Victor Lorck, Morten Lind, lars abildgaard, Bjarne Nielsen, Claus Oreskov, Carsten Wienholtz, Uffe Illum, Thomas Petersen, Thomas Krogh, erling jensen, Dorte Sørensen og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Det er sjovt, at det er det første, den nye regering gør. Det må være meget vigtigt!

John Andersen, Rasmus Kongshøj, Ture Nilsson, Janus Agerbo, Benjamin Lau Jensen, Bjarne Andersen, Erik Jensen , Heinrich R. Jørgensen, Morten Lind, Henrik Klausen, Bjarne Nielsen, Hasse Feldthaus, Holger Madsen, Torben Selch, Tue Romanow, lars abildgaard, Carsten Wienholtz, Laurids Hedaa, Claus Oreskov, Steffen Gliese, henrik hansen, Olav Bo Hessellund, Uffe Illum, erling jensen, Katrine Visby, Steen Sohn, Sabine Behrmann, Per Klüver, Dorte Sørensen og Britta Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Alle bør stå sammen for, at bekæmpe de antidemokratiske kræfter, der undertrykker oplysning og mørklægger, den førte politik.

Aktivistisk udenrigspolitik, imperialisme, liberalisme og neokolonialisme er en lang tradition, det handler om, at berige sig, på andres bekostning.

Aktivistisk udenrigspolitik, Imperialisme, liberalisme og neokolonialisme er fire alen ud af samme stykke, kampen for den tredie verdens frigørelse, og kampen mod klimaforandringer, krig og folkevandring.

En dansk tradition der skal gøres op med.
1700 tallet var storkøbmændenes tid i Danmark. De var hovedrige, havde store ejendomme i København og godser på landet.
Disse mænd grundlagde deres formue på slaveri, opiumssmugling og hvidvaskning af penge.
De danske storkøbmænd organiserede eksporten og salget af slaver til sukkerplantagerne på de Vestindiske Øer. De satte også opiumssmuglingen fra Bengalen til Kina i system, og de sørgede for hvidvaskningen af penge, for blandt andet franske forretningsfolk, der ville undgå fransk beskatning.
Danmark har haft fæstebønder og i vikingetiden var indfangning, opdræt og salg af trælle, stor forretning.

Neokolonialisme er den aktivistisk udenrigspolitik, den bestemmende indflydelse, som de gamle kolonimagter udøver over for deres tidligere koloniområder. Betegnelsen er især hæftet på de økonomiske forbindelser i form af handelssamkvem, private investeringer, eller økonomisk bistand eller lån til illigetime magthavere, der ved prestige projekter, holder sig ved magten, som oftes infrastruktur, finansieret ved lån der ikke betales tilbage, men bruges til udbytning, hvor råstoffer der med fordel kunne forædles lokalt, bliver solgt til spotpris, som sikkerhed for lån.

Herigennem er den økonomiske afhængighed, som kolonierne håbede deres politiske uafhængighed ville ophæve, fortsat og forstærket.

Janus Agerbo, Bjarne Nielsen, Tage Korsdal Nielsen, Uffe Illum og erling jensen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Rettelse: 14:07
'frigørelse, og kampen' skal være 'frigørelse, er kampen'

Kim Kristensen

Det er helt sikkert at Irakkrigen ALDRIG skulle havde haft dansk deltagelse,det må være krystalklart og åbenlyst for enhver,ag grundlaget var hammer ulovligt.En anden deltagelse som burde undersøges til bunds er deltagelsen i krigen i Lybien,undersøg hvor dumme politikere har lov til at være,at man ikke kunne forudsige det enorme kaos der opstod da man smadret et af afrikas mest velfungerende lande,fordi man ikke kunne lide lederen og nu skulle han sgu lære det,ALLE folketingets partier er mere end skyldige i det kaos vi nu ser udspringe fra Lybien.Desvære giver det nok slet ikke stof til eftertanke i de tomme politikerhoveder at både Irak og Lybien entelig fungerede temmelig meget bedre end før man med fanen hævet helt op i himlen kastede sig helt hjernedødt ud i noget man ikke fattede en brik af.

Anders Barfod, Per Madsen, Preben Haagensen, Morten Lind, Flemming Berger, Bjarne Nielsen, Claus Oreskov, Torben Arendal, Steffen Gliese, Uffe Illum, Thomas Petersen og erling jensen anbefalede denne kommentar

Så er linjen lagt.

Rasmus Kongshøj, Morten Lind, Flemming Berger, Jens Jørn Pedersen, Bjarne Nielsen, lars abildgaard, Claus Oreskov, Carsten Wienholtz, henrik hansen, peter fonnesbech, Uffe Illum og erling jensen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

Jeg ved godt at det lyder konspirationsteoretisk, men hvorfor har PET og forsvaret trukket godkendelser så længe ud, at en ny regering kan stoppe kommissionen inden den er kommet i gang.

Rasmus Kongshøj, Per Madsen, Morten Lind, Bjarne Nielsen, Tage Korsdal Nielsen, Claus Oreskov, Uffe Illum og erling jensen anbefalede denne kommentar

Ja, de krigsvillige skal jo ikke udstille deres egen indskrænkethed, nu de lige har tiltusket sig den magt, vælgerne hellere havde set var gået i en mere visionær og åbenhjertig retning.

Torben Nielsen, Uffe Illum og erling jensen anbefalede denne kommentar
Britt Kristensen

Da jeg var ung i 60erne og 70erne, spurgte jeg min far, som var befalingsmand i hæren, hvorfor vi i grunden skulle have et militær? Husk på tiden: (Make love not war). Desuden er og var Danmark et meget lille land, så!!!
Min far svarede mig: "Fordi vi skal kunne forsvare os". Logisk nok i grunden, når jeg tænker på den daværende trussel fra øst. Men jeg kan ikke på nogen mulig måde se, at krigene i Irak og Afghanistan har noget som helst med dansk selvforsvar at gøre, og min stakkels søde far ville heller ikke have kunnet det. Hvor er jeg glad for, at han døde uden at opleve det morads, Fogh fik os ud i. Det er jo åbenbart ikke til at standse. Vi er blevet en krigsførende nation.
Hvis venstre ville indrømme denne fatale fejl, få Fogh stillet til regnskab, kunne vi måske både få standset det danske vanvid og komme frem til at føle, at en vis retfærdighed var sket fyldest.

Rasmus Kongshøj, Preben Haagensen, John Victor Lorck, peter fonnesbech, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Laurids Hedaa, Karsten Kølliker, Uffe Illum, Niels Duus Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Brian Nocis Jensen

Jeg må tilslutte mig. Det ligner en klar tilståelse.
Ligesom FN's atom-agentur i foråret 2003 heller ikke måtte færdiggøre deres arbejde (tænk, hvis de ikke fandt noget = intet krigsgrundlag), ja, således må denne kommission følgelig standses (tænk, hvis de fandt noget = ... )

Rasmus Kongshøj, Jens Jørn Pedersen, Torben Nielsen, Anne Eriksen, Steffen Gliese og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
peter fonnesbech

" Samarbejdspolitikken med USA " vil der stå i fremtidens historiebøger.

John Andersen, Rasmus Kongshøj, Flemming Berger, Uffe Illum, Torben Arendal, Steffen Gliese, Brian Nocis Jensen og henrik hansen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er alt for mange, der dels har en fejlagtig opfattelse af kommissionsundersøgelser som "ligegyldige" og "formålsløse" - og så alle dem, oven i købet, der vil dem til livs af politiske årsager for at dække over de helt unødvendige krigsforbrydelser, Danmark fik sit gode rygte ødelagt med.

erik mørk thomsen

Hvem er i tvivl om, at Danmark gik i krig, ulovligt og med en begrundelse, der var løgn.
Vel ingen, men da det ikke er strafbar, at lyve, lave ulovlige ting, for politiker som Fogh, er kommisionen spil af penge.

Steffen Gliese

Men det er ulovligt at misinformere folketinget, Erik Mørk Thomsen.

Peter Nørgaard, Flemming Berger, Britt Kristensen, Bill Atkins og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Peter Sterling

Vi taler om cirka en million dræbte - der er ingen forældelsesfrister!

Benjamin Lau Jensen, Peter Nørgaard, Flemming Berger, Mads Kjærgård, Dan Johannesson, Torben Nielsen, Britt Kristensen, lars abildgaard, Anne Eriksen, Steffen Gliese, Uffe Illum og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Rita Lützhøft Andersen

Men har regeringen overhovedet kompetence til at træffe beslutning om nedlæggelse af kommissionen som mindretalsregering på så snævert et mandat uden en forudgående behandling i Folketinget???

Svend Erik Sokkelund, Alf Blume, Flemming Berger, Dan Johannesson, Britt Kristensen, Anne Eriksen, Laurids Hedaa og Uffe Illum anbefalede denne kommentar
Anne Eriksen

Ja, i dette meget sigende og afslørende hastværk "kan de bare gøre det, uden at tage partierne med råd - 90 mandater"!
Det lugter langt væk og hvis det fortsætter sådan, så skal man afsætte denne gesjæftige mindretalsregering!

Flemming Berger, Jens Jørn Pedersen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
lars abildgaard

Det lugter langt væk af, at Anders Fogh Rasmussen og Per Stig Møller skal beskyttes!!!!

John Andersen, Rasmus Kongshøj, Uffe Illum, Torben Nielsen, Dorte Sørensen, Randi Christiansen og Anne Eriksen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Blir spændende at følge, i hvilket omfang df vil retirere til vanlig socialpolitisk praksis med at lade hunden spise egen hale - men ifht til irakkommissionen må det forventes at df er på linje med v.

olivier goulin

@Randi

Jeg tror i høj grad, det er DF's egen politik.

/O

Sider