Telegram

Måling: Alternativet er større end nogensinde

Magtbalancen mellem rød og blå blok har ikke ændret sig, selvom Alternativet vokser sig større i ny måling
Telegram
9. juni 2015 kl. 07:11

Alternativet har kun godt halvandet år på bagen siden partiets debut på den politiske scene 27. november 2013.

Men partiet med Uffe Elbæk i spidsen er på kort tid braget frem i flere meningsmålinger og tegner til at være sikker på at få mandater i Folketinget efter det kommende valg.

I den seneste Voxmeter-måling for Ritzau får Alternativet rekordstor tilslutning med 4,4 procent af vælgernes opbakning. Partiet har ikke før krydset fire procent i en måling fra Voxmeter.

Den massive fremgang synes dog ikke at rykke ved magtbalancen mellem rød og blå blok.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den røde lejr står til at få 50,9 procent af stemmerne ved valget, mens 49 procent af vælgerne peger på den borgerlige opposition.

Omregnet til mandater svarer det estimeret til 90 røde og 85 blå.

Alternativet synes således ikke at have kapret hovedparten af sine stemmer fra blå partier.

En rundspørge foretaget af Voxmeter i marts viste da også, at fire ud af fem af dem, der på det tidspunkt overvejede at stemme på Alternativet, kom fra partier i rød blok.

Folketingsvalget 18. juni vurderes dog fortsat at blive en gyser, og støtten til henholdsvis rød og blå blok har peget i begge retninger. Mest kendetegnende er, at der har været stort set dødt løb mellem lejrene i den seneste uges tid.

Voxmeters seneste måling er foretaget blandt 1022 repræsentativt udvalgte personer over 18 år i perioden fra 6. til 8. juni. Den maksimale statistiske usikkerhed i målingen er 2,7 procentpoint.

/ritzau/

Opdateret 9. juni 2015 kl. 15:42

Torben R. Jensen

Her et link til seneste Voxmeter-måling:
http://voxmeter.dk/index.php/meningsmalinger/

Gallup har undersøgt, hvor Alternativets vælgere kommer fra og bor:
http://www.politiko.dk/nyheder/her-kommer-alternativets-vaelgere-fra

Lennart Kampmann

Med en usikkerhed på 2,7 procentpoint kan alternativets popularitet svinge mellem 4,4 plus/minus 2,7. Det giver i følge min lommeregner alt fra 1,7 til 7,1 procent.
Så har man jo heller ikke sagt for meget. Hvis de ikke kommer ind, havde man ret, hvis de får et super valg, havde man ret.
Til gengæld skaber det momentum i overskrifter, hvilket kan få folk til at fastholde deres stemme. Hvis der var en lille sandsynlighed for at alternativet ikke kom ind, ville vælgerne kvittere med at flytte sig til de mere sikre partier.
Medierne er med andre ord med til at afgøre om alternativet kommer ind, ved at tale partiet op.
Måske er der en forkærlighed for Alternativet blandt Informations læsere, men det er vælgerne der afgør om partiet kommer ind.
Når stemmerne er talt op, kan resultatet afgøres. Ligesom fortjenesten på en aktie afhænger af købspris, salgspris og udbetalt udbytte. Ikke kursen, mens man ejer den.

Med venlig hilsen
Lennart

Peter Jensen

Vrøvl Lennart, det gælder jo også de andre partier. At lægge den usikkerheden ind som du gør er userieøst.

Troels Larsen

"Hvis der var en lille sandsynlighed for at alternativet ikke kom ind, ville vælgerne kvittere med at flytte sig til de mere sikre partier."
Skriver Lennart - og han har nok fuldstændig ret.

Et godt argument for at indføre en udgave af præferencevalg. Man ville undgå spildte stemmer og derved give et valgresultat mere legitimitet. Samtidig behøver folk ikke bekymre sig om at spilde deres stemmer.

Stemmer du på Alternativet, men de får kun 1,99%? Så går din stemme til din 2. prioritet. KD kom heller ikke ind? Så går din stemme til din 3. prioritet. Yahya Hassan kom heller ikke ind? Så går din stemme til din 4. prioritet.

osv. osv.

uffe hellum, Steffen Gliese, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Janus Agerbo, June Beltoft og erik mørk thomsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Alternativer er et protestparti. Stemmerne jo er bare til låns. Lad os nu se og håbe, det kan holde Løkke væk fra ministertaburetten.

Troels Larsen

(jeg læste det jeg citerede mere i retning af: "hvis det var sandsynligt, at alternativet ikke kom ind". Bare en lille notits, min pointe står stadig.)

Michael Bruus

Steen Sohn

Ja, der sker noget underligt over på b.dk de skriver et og deres "Vælgervandringer" viser noget andet.

http://www.politiko.dk/vaelgervandringer

'I 2015 slår de troløse venstrefløjsvælgere sig måske for alvor sammen med den aarhusianske kaospilot Uffe Elbæk.... siger professor Rune Stubager, Aarhus Universitet..'

Ja, og SF og Radikale mister af samme årsag et tilsvarende antal tidligere (sving-)vælgere. Kun spændende at se, hvor de så går hen til næste valg.

Torben R. Jensen

Berlingskes farverige beskrivelse af Alternatives vælgere er baseret på, at de ifølge meningsmålingerne kommer København (55%) og Århus (20%).
At venstrefløjens vælgere skulle være mere troløse og let påvirkelige end andre (de blå vælgere) er der næppe dækning for at påstå.
Er det også den troløse storby venstrefløj, der af let påvirkelige grunde vælger LA?

Michael Bruus

Datteren og svigersønnen på nordvest Fyn, har tidligere stemt LA, nu har de fået børn og vil stemme Alternativet.

Jeg tror Alternativet, med deres nye tanker og nye værdier, taler til mennesker som har fået nye tanker og nye værdier, samt til alle os som er godt og grundigt træt af regnearkstænkningen, uanset hvor i landet vi bor.

Dennis Berg, Steffen Gliese, Simon-Matti Hørlyck Campbell, Tor Brandt, June Beltoft, Herman Hansen, Lene Christensen, Jens Jørn Pedersen og Torben R. Jensen anbefalede denne kommentar
Steffen Jørgensen

Jeg stemmer Å, fordi jeg går ind for bisoner i statsskovene. Vi kører på el-sofacykel derud.

Felix Austin

Alternativet kan ikke forbedre det danske samfund i væsentlig grad, uden først at tage opgøret med de bindinger (EU) der sætter rammerne.
Andre sættes af NATO medlemsskabet.
Der kan ikke tales politik på fornuftig måde, når de økonomiske rammer og metoder er fastlagt på forhånd.
Tilbage er kun lidt tom retorik, mudderkast og præsidentvalg.

Hvem der så fører kniven imod velfærdsstaten er i virkeligheder ligegyldigt, men uskønt er det når den tidligere forkæmpere, socialdemokraterne, gør det, med støtte fra EL.
Derfor synes Alternativet attraktiv for nogle, men noget reel alternativ er det ikke, men valgflæsk serveret pakket ind i et grønt palmeblad i bedste fald.

Bjarne Nielsen

jeg undrer mig over om Uffe Elbæk efter valget afslører, at det hele var en joke.

Det er lykkedes ham at føre et parti frem, som overgår alle de andre korrupte partier i varm luft og uforpligtende floskler.

En stor tung radikal lagkage med formidabel pynt udenpå.

Et angiveligt dyrevenligt parti med en spidskandidat, der støtter pelsindustrien.

Indholdet afsløres efter valget.

Felix Austin, Per Torbensen og hans lemming anbefalede denne kommentar
Henning Lögun

Det er sjovt at Politikens måling på deres forside konsekvent ikke rykker sig? Den siger det modsatte af denne. 85 røde og 90 blå.

hans lemming

@Henning Lögun
uanset div. meningsmålingers påståede saglighed, så er der jo indbygget div. statiske usikkerheder. Og dem kan man vel også eliminere/tage højde for/vægte på forskelling vis!?
Det er vel næppe helt forkert bedømt, at Politiken ser en interesse i at understøtte en "rød" valgsejr. Og i det lys kunne fortsat historie om tæt løb med "blå" overvægt måske mobilisere de sidste af kerneabonnenterne til at lette sig fra designermøblerne, lade latten stå og tage el-bilen ned og stemme.
Det kunne måske så også tænkes om Berlingske's barometer med modsat fortegn?!

Henning Lögun

@hans Nja...er psykologien i det ikke modsat? Den lejr der står til at vinde tiltrækker flest. En hurtig undersøgelse viser at det er Megafon der har lavet den meningsmåling for Politiken. Den er også lavet til TV2 som må formodes at foretrække en blå sejr.

Jens Jørn Pedersen

Vi træger til andre boller på suppen!
Hvorfor mange problematiserer Alternativet forstår jeg ikke!

Steffen Gliese og Simon-Matti Hørlyck Campbell anbefalede denne kommentar
Herman Hansen

Ja, man får jo svar som man spørger...

Lennart Kampmann

@ Peter Jensen
Det må være fordi du ikke ved noget om statistik at du blot affærdiger mit indlæg som vrøvl.
Enhver har naturligvis ret til sin egen mening, men du har ikke ret til dine egne data. Og data indeholder en afvigelse på plus/minus 2,7 procentpoint.

Kom igen når du har regnet på sagerne.

Med venlig hilsen
Lennart

Steffen Jørgensen

Å er ny suppe på bollerne!

Felix Austin

Hvis det er at problematisere Alternativet, at påvise deres mange gode initiativer er umuliggjort af deres ønske om binding til EUs politikker, på landbrug, industri, arbejdsmarked og økonomi, så er det Alternativet der er problemet..??
Jeg tillader mig bare at påvise selvimodsigelsen.

Og hvis man slæber en masse gyldne løfter til torvs for at blive valgt, vel vidende intet kan realiseres p.g.a. af eget partiprogram, så er det i mine øjne valgflæsk.
Sorry

Torben R. Jensen

Lennart Kampmann:
Den statistiske usikkerhed for de enkelte partier fremgår af tabellen på Voxmeters hjemmeside (der er et link i første kommentar).
Det er for Alternativet +/- 1,3 i den aktuelle måling.

Ifølge dagens Gallup står Alternativet nu på 3,1 procent, mens Enhedslisten igen er over 10 procent:
http://www.b.dk/

Anders Barfod

Så Uffe ELbäk på Tv forleden dag...
Åh gud et frisk pust fra disse spin-politikere som HTS og Lökke som ikke formår at tänke uden for boksen...
VI har brug for et parti som Alternativet i dansk politik som er blevet en bred midte som alle vil före neo-liberal politik og ikke vil diskutere hele vores samfunds struktur foran de forandringer som vi står overfor i fremtiden.... Og ikke om helt fundamentale menneskelige värdier...
Stil spörgstegn ved vores finans politik, stor privat gäld, boligbobler og nulrenter, og om vi egentlig bör holde vores krone fast til en valuta (Euro) som er igang med en helt håblös QE og pumper penge ind i systemet for at starte en ny väkst trend i Europa.. Kina og USA har testet dette men det hjälper ikke på noget.. Derimod har disse penge det med at stige op til toppen og ikke ind i små lokale virksomheder, på infrastruktur og uddannelse etc... Reel värdi...

gunhild schwuchow

lad dog de prognoser blive i skrivebords skuffen og lad folk blive fri for alt det pladder.

Vibeke Rasmussen

Da Uffe Elbæk i sin tid begyndte at fable om dette projekt, fulgte jeg udviklingen bl.a. – og mest – her på siden, især i kommentartrådene til Ejvind Larsens indlæg. Uffe Elbæk skrev også selv adskillige indlæg/artikler og blandede sig i starten jævnligt i debatterne. Ja, man fik nærmest indtryk af, at han blev 'pinged', hver gang hans navn blev nævnt noget som helst sted på the www, så ofte poppede han op i debatter når- og hvorsomhelst.

Ved at følge de debatter oplevede jeg også, hvordan flere og flere faste debattører – som jeg har stor respekt for – overgav sig til Alternativet.

Dengang som nu undrede jeg mig over, hvorfor Uffe Elbæk ikke meget hellere ville starte en græsrodsbevægelse, hvorfra han kunne udøve lobby-virksomhed. Med sit store netværk både inden- og udenfor Christiansborgs mure ville jeg bedømme ham til at kunne have langt større indflydelse, end ved at fortsætte som menig politiker.

Men … med al respekt for alle der nu tilslutter sig hans bevægelse, tror jeg, at jeg har fundet svaret på min egen undren: Frem for at kunne øve indflydelse i stilhed og uden for mediernes rampelys, foretrækker Uffe Elbæk at beholde sin 'taburet', godt nok uden nogen større medfølgende indflydelse, men til gengæld med stor – og nok større end han kunne have drømt (længtes?) efter – mediebevågenhed?

Lennart Kampmann

@ Torben R. Jensen
jeg citerer fra artiklen:
"Voxmeters seneste måling er foretaget blandt 1022 repræsentativt udvalgte personer over 18 år i perioden fra 6. til 8. juni. Den maksimale statistiske usikkerhed i målingen er 2,7 procentpoint."

Jeg påpeger fakta, og de usikkerheder der er forbundet med dem. Jeg refererer til den bragte artikel.
Om partiet kommer ind eller ej, vil stemmeafgivelsen vise. Foreløbigt er det en meningsmåling, med en ret bred pensel, der kan dække voxmeter godt ind. Hvis Å kommer ind, havde man ret, og hvis Å ikke kommer ind, havde man også ret.

Med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

Den seneste Gallup vist på Berlingske har en usikkerhed på plus/minus 3 procentpoint.

I må da snart se det komiske i at spå om Alternativets skæbne ud fra meningsmålinger.
Har I glemt hvordan det gik med Ny alliance, der først blev spået så vidt jeg husker op mod 15 mandater, men endte på fem, og havde valgkampen varet en uge til var de nok ikke kommet ind.
Det var noget med at Qvortrup anklagede Naser Khader for sort arbejde - et anklage Qvortrup senere måtte betale 25.000 kr. for, da den var falsk. Men da var skaden sket.

Med venlig hilsen
Lennart

med venlig hilsen
Lennart

Lennart Kampmann

I fik lige dobbelt hilsen i min iver ;)

Sider