Telegram

Måling giver Yahya Hassan lille chance for folketingsplads

Det kræver fire procent af Østjyllands stemmer, hvis Yahya Hassan skal i Folketinget. Måling spår 4,1 procent.
Telegram
15. juni 2015 kl. 02:21

Hvis 20.000 personer, eller det der svarer til fire procent af vælgerne i Østjyllands Storkreds, sætter kryds ud for løsgængeren Yahya Hassan torsdag, kan den unge digter præge dansk politik de kommende år fra en plads i Folketinget.

Og det er ikke umuligt for Yahya Hassan at skrabe så mange stemmer sammen i kredsen, hvor han er opstillet, viser en måling foretaget af Voxmeter for Ritzau.

534 vælgere i kredsen er blevet spurgt, om det er sandsynligt, at de vil stemme på Yahya Hassan på torsdag. Det svarer 4,1 procent ja til.

Én procent af de adspurgte siger, at det er meget sandsynligt, at deres stemme vil gå til Yahya Hassan, mens godt tre procent anser det for sandsynligt.

Undersøgelsens deltagere er blevet spurgt over telefonen fra 29. maj til 11. juni, og målingens statistiske usikkerhed ligger på 1,6 procentpoint. Dermed er det ikke sikkert, at Yahya Hassan formår at komme over spærregrænsen.

- På baggrund af målingen, vil jeg gætte på, at han ikke kommer ind, siger analysedirektør hos Voxmeter, Anna Midtgaard Christensen, og uddyber:

- Umiddelbart skal man nok fæste mest lid til den ene procent, der tilkendegiver, at det er meget sandsynligt, at de vil stemme på Yahya Hassan. Når det gælder de resterende godt tre procent, kan de ende med at stemme på andre kandidater eller partier.

Den dansk-palæstinensiske Aarhus-poet stiller op som løsgænger, efter at Nationalpartiet opgav at blive opstillingsberettiget ved valget.

82 procent kalder det usandsynligt eller meget usandsynligt, at deres kryds havner ved Yahya Hassan, men omtrent 14 procent endnu ikke har taget stilling.

- Der er naturligvis også et potentiale i denne tvivlergruppe. Selvom en del af dem, der har svaret, at det er sandsynligt, at de vil stemme på Yahya Hassan, skulle ende med ikke at gøre det, kan der omvendt være folk, der på nuværende tidspunkt er tvivlere, men som ender med at give ham deres stemme på torsdag.

- På baggrund af målingen vil jeg bestemt sige, at der er en mulighed for, at han kommer ind, men jeg tror ikke, at det er det mest sandsynlige, siger Anna Midtgaard Christensen.

/ritzau/