Telegram

Ny måling: Thorning tager føringen fra Løkke

Rød blok står til at få 50,5 procent af stemmerne i ny Voxmeter-måling. Alternativet ligger over spærregrænsen
Telegram
1. juni 2015 kl. 07:16

Rød blok har fået den bedste start på valgkampen og efter mindre end en uge har partierne bag statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) overhalet blå blok.

I en ny meningsmåling fra Voxmeter får Thorning-støtterne således opbakning fra 50,5 procent, mens blå blok må nøjes med støtte fra 49,1 procent.

Det er første gang siden november 2013, at instituttet måler en opbakning til rød blok på over 50 procent.

Mindst lige så vigtigt er det, at Alternativet, der peger på Thorning som statsministerkandidat, for første gang hos Voxmeter er over spærregrænsen med en tilslutning på 2,2 procent. Det vil udløse fire mandater, hvis den skulle blive omsat til et valgresultat.

Dermed giver målingen 89 mandater til rød blok og 86 til blå blok.

Så skal Helle Thorning-Schmidt bruge støtte fra blot ét af de fire mandater, som uddeles på Grønland og Færøerne for at være sikker på at kunne fortsætte som statsminister. Ved det seneste valg fik hun opbakning fra tre af disse mandater.

Målingen er den foreløbige kulmination på en voldsom udvikling over den seneste uge.

I en Voxmeter-måling, der blev offentliggjort mandag 25. maj stod rød blok til 45,6 procent, mens blå blok hentede 54,3 procent af stemmerne.

Troels Mylenberg, politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis, vurderer, at blandt andet den såkaldte Panorama-sag har givet blå blok og Venstre en skidt begyndelse på valgkampen.

- Så kan man diskutere ansvar og skyld, men i sidste ende falder det tilbage på Venstre selv, siger han om sagen, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) brugte virksomheden Panorama til at eksemplificere, at der i Danmark mangler et større økonomisk incitament til at arbejde.

Det eksempel - samt et andet fra et bageri i Svinninge - er der dog blevet sat spørgsmålstegn ved.

- Men man skal jo understrege, at det slet ikke er slut endnu. Hvad der kommer let, går let, og vi har altså mere end to uger tilbage endnu, lyder det fra Troels Mylenberg frem mod valget 18. juni.

I den nye måling står Socialdemokraterne til 26,8 procents opbakning og Venstre til 21,2 procent.

Og mens Alternativet passerer spærregrænsen, så bevæger De Konservative sig tættere på at passere samme grænse - bare i modsatte retning. Partiet står til 2,6 procent af stemmerne.

Liberal Alliance får 7,9 procent, Dansk Folkeparti 17,0 procent og Kristendemokraterne 0,4 procent.

I rød blok får De Radikale 5,6 procent, SF 7,2 procent og Enhedslisten 8,7 procent.

Målingen er foretaget blandt 1056 repræsentativt udvalgte personer i perioden 29. til 31. maj.

Den maksimale usikkerhed i målingen er 2,7 procentpoint.

/ritzau/

Opdateret 1. juni 2015 kl. 08:22

Steffen Gliese

Ikke for at tærske langhalm på Panorama-sagen; men det er jo åbenlyst for enhver, at man forsøger at løse problemet fra højre side på en måde, der ikke holder vand - og desværre følger dele af venstre side med, fordi man ikke ønsker at løse problemet, som det foreligger: at lavtlønnede for tidligt mister støttemuligheder, blot fordi de er i arbejde!
Der er mange gode grunde til dette - det ligner problemerne med at få boligstøtte i privat udlejningsbyggeri: man er bange for dræn i kassen, hvis private kan kræve for høj en husleje eller give for lidt i løn og lade fællesskabet betale.
Det er imidlertid en dobbeltmoralsk indstilling, når man i øvrigt er villige til at tage spendérbukserne på, når det komme til f.eks. gratis arbejdskraft: så var det bedre at bevare fripladsen i institutionen og boligtilskuddet - og måske det forhøjede børnetilskud - et stykke længere op i indtægterne, ligesom bortfaldet af gensidig forsørgelse også vil have endog meget gunstig virkning.
Problemet er det helt rigtigt sete: at man godt kan tale om job som det eneste saliggørende, om glæden ved at tjene sine egne penge etc.; men sandheden er jo den, at man ikke med rimelighed kan gøre det til et moralsk imperativ at knokle sig ned for basseører: det er jo også den manglende vilje til dette, der driver udviklingen af bedre arbejdsmiljø og automatisering af så meget arbejde som muligt.

Herdis Weins, Morten Lind, Anne Eriksen, Alan Strandbygaard og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Bjarne Falk Rangård

Der følger trods alt en frihed med at have et arbejde, frem for at modtage kontanthjælp. Retten til at holde ferie, retten til at tage til udlandet uden et "ausweiss" fra kommunen, noget at stå op til hver dag, kolleger på arbejdspladsen, følelesen af at udrette noget, fortsæt selv med argumenter der ikke alene drejer sig om kroner og ører. Det virker som om arbejdsmodtagerne har accepteret at føle sig som varer på et marked fremfor mennesker med rettigheder og pligter. Det er det mest skræmmende ved effekten af blå bloks kampagner, at reducere mennesker til varer.
Inger Støjbjerg udtaler at arbejderbevægelsens erhvervsråd og dermed ministeriernes officielle opgørelser ikke er til at stole på i deres beregninger, nej den højeste troværdighed er i hendes optik partiet Venstre, ak ja.
Vi kan simpelt hen ikke være bekendt at hente en kommende statsminister fra dette parti.

Jens Dalsgaard, Malan Helge, Holger Madsen, Herdis Weins, Morten Lind, morten Hansen, Glenn Lynge Andersen, Herman Hansen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Alan Strandbygaard

Panorama og Crown Plaza i kor:

"Det er sandt hvad vi siger, men vi vil ikke fremlægge beviser."

Aha...

Flemming Berger, Morten Lind, morten Hansen, Anne Eriksen, Kim Houmøller og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Følelsen har aldrig været stærkere af at stå overfor valget mellem pest og kolera, end ved dette valg.
Måske fordi begge statsministerkandidater har været afprøvet - og viste sig at være netop pest og kolera.

/O

Flemming Berger, Bo Carlsen, Felix Austin, Per Torbensen, Peter Madsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det har utvivlsomt været en dyr kampagne, men allerede da man for måneder siden startede med de store annonceplakater på alle togstationer, hvor bistandsmodtagere blev hængt ud, burde man have opdaget, at den strategi at sætte de lavtlønnede op mod kontanthjælpsmodtagerne var fejlslagen. Man har simpelthen læst vælgerkorpset forkert. Men i stedet for at fyre reklamebureauet, der har udtænkt den nedrige strategi, fortsætter man hårdnakket med det forudsigelige resultat.

Men måske var plakaterne allerede købt, kassen tom, og der var ingen i partiet, der evnede at skrive talepapiret om.

Flemming Berger, uffe hellum, Henrik Leffers, Felix Austin, Grethe Preisler, Herdis Weins og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Bjarne Falk Rangård, det er jo ikke givet, at konditionerne for kontanthjælp skal være som du beskriver det, det er jo en politisk beslutning, som man i øvrigt som venstrefløj må være uenig i, da kontanthjælpen jo er en kompensation for ikke at kunne arbejde eller blive efterspurgt som arbejdskraft.

olivier goulin

Partisoldaterne i LA her i Århus har taget et lidt hysterisk skridt i deres valgkampagne.
I morges stod to af dem på det trafikerede kryds Skanderborgvej/Marselisborg Allé, og viftede som blaffere, med hver deres valgplakat - den ene med Ole Birk Olesen.

Det er åbenbart ikke længere nok, at alle master er plastret til med dem.

/O

Jakob Johannsen

Det glæder mig at Detektor på DR har valgt at sende daglige udsendelser op til valget for at gennemgå de data der bliver fremlagt i de hurtige tv debatter. Alt for meget for lov til at stå uprøvet tilbage.

På denne måde vil vi måske kunne få en saglig dialog om fordele og ulemper ved de forskellige økonomiske modeller, samt en ærlig gennemgang af de reele udfordringer vi som samfund har at se frem til.

Detektors daglige arbejde gør det kort sagt umuligt at føre valgkamp på løgne og LA har været behageligt stille siden det gik op for dem.

Jens Harder Vingaard Larsen, Malan Helge, Felix Austin, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Niels Engelsted:

Jeg tvivler på at klassekampskassen nogensinde bliver tom. Der står nok altid nogle behjertede repræsentanter fra erhverslivet klar med et par millioner ekstra til det gode formål.

Men mener du virkelig, det kan konkluderes endegyldigt, at man har forregnet sig i dette tilfælde?

Jeg lagde mærke til andetsteds, at Løkke også spiller kortet med, at de fleste af de nyskabte jobs, regeringen brøster sig med, går til udlændinge, og den vinkel synes jeg er snedigere, for den blander løgn, sandhed og fjendebilleder mere subtilt. Thornings svar i debatten, som jeg har fået det refereret, var lamt.

Helle Thorning kan takke de højere magter for, at Anders Fogh forlod dansk politik, ellers ville hun blive spist til morgenmad, hvis det var Fogh Rasmussen hun skulle duellere med under denne valgkamp.

John Christensen

Det er da næsten for godt til at være sandt!

Give me hope Johanne

God dag der ude

Bjarne Falk Rangård

Peter Hansen.
Jeg er helt enig med dig i at de aktuelle betingelser for kontanthjælp er et politisk valg.
Jeg er også enig i, at betingelserne er urimelige i stort omfang, men de er fastsat af politikere der tror mere på kontrol og regler end på mennesker.
Min pointe er, at med de aktuelle regler vil det være meget få arbejdsdygtige der vil vælge kontanthjælp frem for et arbejde også elv om den økonomiske gevinst kun udgør et par Lars Løkke Rasmussen sko med tilhørende sokker og underbukser.
Til Emil Groth
Anders Fogh forlod dansk politik fordi han vidste at lokummet ville brænde under ham og hans politik blive udstillet som det blålys det viste sig at være. Den totale mangel på respekt for demokratiets grundvilkår at ministre er ansvarlige overfor folketinget, hvilket de slap for under AFR, ville være lettere at fremføre hvis AFR ikke var løbet fra sit ansvar.
Jeg ved godt at de fleste journalister helst opfatter et folketingsvalg som en sportskamp mellem 2 personer, men vi er mange der også vurderer politikken frem for retorikken.
AFR var klart bedre til at stikke folk blår i øjnene end Lars Løkke nogen sinde bliver, men hans politik kunne kun holde i opgangstider. I hans regeringsperiode blev Danmarks konkurrenceevne forringet med ca. 30 % et faktum de efterfølgende regeringer stadig slås med.
Og det var FØR krisen kom.

Lars Bo Jensen, Malan Helge, Felix Austin og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Helle Thornings valgkamp er relativ ubesværet, hun gør som hun plejer, taler vælgerne efter munden, det kan hun kun slippe af sted med fordi, at venstre tørster efter Anders Fogh's professionalisme.

Niels Engelsted

Claus,
det jeg hørte af debatten, var netop Løkkes påstand om, at kun 700 danskere var kommet i arbejde, resten var udlændinge, og det gik helt galt for ham og blev nærmest urkomisk. Hvis det ikke havde været direkte TV, ville han bestemt have bedt om at få det klippet ud.

Flemming Berger, Henriette Bøhne, Anne-Marie Krogsbøll, Malan Helge og Felix Austin anbefalede denne kommentar
Claus Jensen

Niels E.

Ok, jeg godtager din førstehåndsberetning, men sagde Thorning ikke bare, at ingen troede på tallene, uden selv at fremkomme med nogen?

Niels Engelsted

Claus,
jo, og det var rigeligt, for det er svært for nogen andre, at tro på de tal. Så vidt jeg forstod på Løkke, skulle man vist først trække noget fra og lægge noget andet til for at nå det resultat, og der er selvfølgelig helt håbløst og latterligt at fremføre i en debat.

Claus Jensen

Det er muligt, det var en debattaber, men Thornings regnestykke er endnu mere fragmentarisk og manipulerende. http://www.avisen.dk/kun-700-nye-job-saadan-forklarer-loekke-regnestykke...

Anne Eriksen

Detektor, alle medier og samtlige meningsmålings-institutter vil nu hver dag op til valget fremkomme med deres bud på kampen - det er dyrt, kedeligt og ude i hampen!
De kunne få det hurtigere afgjort i bokseringen...

Vasili Frang

Den danske statsminister, Helle Thorning Schmidt, er for Danmark en glansfuld pryd!!!

Vibeke Rasmussen

"I rød blok får De Radikale …"

Æh … rød blok? Kan man nu også helt sikkert regne med det? '-)

Grethe Preisler

Socialdemokraterne fører valgkamp efter devisen: "If you can't beat them, join them" (det er bedre for os, at have de Radikale stående inde i teltet og tisse udad, end havde dem ståede udenfor teltet og tisse ind indad. Det var Venstres valgstrateger ikke længe om at udnytte til at tyvstarte deres valgoffensiv for 2015 i samme øjeblik, som Margrethe Vestager indledte twitter-kommunikationen med sine 'følgere' fra Det sorte tårn på Amager.

Da resultatet af regeringsforhandlingerne mellem S-SF og RV forelå, og den hvide røg steg op af skorstenspiben, må de have åbnet champagneflaskerne i Venstres gruppeværelse på Chritiansborg og faldet sig selv og drengene fra Venstres reklamebureau om halsen af grin: "Hurra det lykkedes! Det eneste, der skiller os og idioterne i Det radikale Venstre er "flygtninge- og indvandrerproblematikken". Og der ved vi heldigvis godt, hvor vi har vores trofaste støtteparti gennem ti år, og hvor let det er at lukke munden på dem med et hold kæft bolche fra slikbutikken i Nørregade".

"Mission compleated" og "piece of cake", som George W. Bush sagde til sine tropper i Irak i 2004, hvor han fejrede Thanksgiving sammen med dem efter sejren over Saddam Hussein. Nu kan vi alle sammen komme hjem til jul. Han vidste jo lige så lidt som sine bonkammerater og trofaste væbnere Anders Fogh Rasmussen og Tony Blair, hvad de gik og foretog sig på Børserne i London og i New York, og at det økonomiske opsving i Den frie Vestlige Verden ikke havde bidt sig mere fast, end at boblerne brast og bunden gik ud af markedet, da Lehman Bros. gik neden om og hjem i 2008.

There's no such thing as a free lunch. Det vidste købmandsdatteren Margaret Thatcher godt. Og måske er det snart Helle Thornings tur til at skrive sig denne enkle økonomiske maksime bag øret.

Thomas Andersen

@Olivier

Partisoldaterne i LA her i Århus har taget et lidt hysterisk skridt i deres valgkampagne.
I morges stod to af dem på det trafikerede kryds Skanderborgvej/Marselisborg Allé, og viftede som blaffere, med hver deres valgplakat - den ene med Ole Birk Olesen.
Det er åbenbart ikke længere nok, at alle master er plastret til med dem.

Så må enhedslisten være lige så hysterisk, de stod i morges på krydset Jagtvej/Nørrebrogade.

Eller er det kun hysterisk når det er de politiske modstandere som gør det Olivier?

Grethe Preisler

P.S. Hykleri er lastens tribut til dyden - og fanden sku' da spare, på så billig en vare.
(så meget kan"brugsvognsforhandleren fra Græsted" sikkert godt huske af sin skolelærdom)

Vibeke Rasmussen

Meningsmålinger, prognoser, mudderkast eller ej, debatvinder/ -taber, stiletter/ prisen på fodtøj. Alternativet? Nordatlantiske stemmer? Målinger, usikkerhed, hvis og hvis …

Hovedparten af medierne synes at være mest optaget af den aktuelle stilling(!) mellem 'Helle vs Lars', men hvornår begynder de mon at interessere sig for og at skrive om politikken!? Eller interesserer de sig overhovedet for den?

Claus Jensen

Thomas Andersen:

EL vifter ikke som blaffere, de står værdigt og forskønner gadebilledet, mens S og V gøgler med statistikker og taber halvdelen af tallene på kørebanen.

Vibeke Rasmussen

Hysterisk eller ej, men allerede inden for en time efter valgudskrivelsen stod SFere på Dr. Louises Bro i København og uddelte valgmateriale til forbicyklende. Så pyt, skidt med trafiksikkerheden åbenbart!

Thomas Andersen

@Claus

EL vifter ikke som blaffere, de står værdigt og forskønner gadebilledet

Jamen så gør de jo én god ting for Danmark :-)

Grethe Preisler

Noget skal de jo fylde spalterne med, når de ikke har råd til bedre, Vibeke.

Der er ikke let at være professionel meningsdanner og journalist i tider som disse, hvor selv de største mediekoncerner kører på pumperne og er afhængige af sponsoater og annonceindtægter. Det er i det hele taget ikke let at være nogen med den fart ud- og afviklingen af ny teknologi har på i videns-, oplysnings- og konkurrecesamfundets fagre nye verden, hvor Twitter og Facebook er gudernes talerør, og Silicon Valley er Verdens nye Navle.

Men fat mod søstre: GUD ER NÆR OG HUN ER VÆLDIGT GAL I SKRALDEN.
Om ikke længe opfinder hun en 3d-printer, der kører på metangas. Så kan vi selv printe alt, hvad vi ønsker af vores folkevalgte politikere ud på den, og så kan de have det så godt, de hundehoveder.

Vibeke Rasmussen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Sider